Papan perinteinen lettutaikina

2013-02-24-17-29-01.jpg

Räiskäleiksikin kutsuttuja herkkuja tulossa pian..

Pappani oli lettumestari. Kun olimme vielä lapsia veljeni kanssa, pappani paistoi meille lettuja lähes aina kyläillessään (ja mökkireissulla ja kalareissuilla ja muilla retkillä ja arkenakin suurin piirtein joka toinen päivä tai vähintään kerran viikossa). Papan lettuja ei voittanut (eikä voita!) mikään. Myös ystävämme saivat osansa letuista ja vielä parisen vuotta sitten yksi lapsuudenystäväni soitti mökiltään (nettiyhteyden puuttuessa..), mitä lettutaikinaan oikein tuleekaan? – koska minä, jos joku muistan taikinan ohjeen ulkoa. Niinhän minä muistankin.

En tiedä, kuinka ei-perinteisesti lettuja voi tehdä, mutta tällä reseptillä letut tai siis räiskäleet on meillä paistettu. Paistajan tyylistä ja letturakkauden laadusta riippuu sitten lopputulos, joka voi olla pitsireunaa, paksumpaa pannukakkumaista lettua, tai mitä vain!

Papan perinteinen lettutaikina

3 kananmunaa

3 dl jauhoja (Semperin Mixiä suosisin tässä, muutkin käyvät ja tietysti vehnäjauho myös)

6 dl maitoa (tummansinistä tai punaista, ei mitään nollamaitoja lettutaikinaan!)

1,5 tl suolaa

vajaa 1 rkl sokeria

paistamiseen luomuvoita

Ohje: riko kananmunat kulhoon, mittaa joukkoon maito ja vatkaa munien rakenne rikki. Lisää jauhoja pikkuhiljaa ja vatkaa tasaiseksi taikinaksi. Lisää suola&sokeri ja sekoita. Taikinan tulee olla melko löysää.

Anna taikinan tekeytyä n. 30 min liinan alla. Paista mielellään valurautapannulla puuhellalla (minultakin näistä toinen puuttuu pahus vieköön!) ja herkuttele mieleisesi hillon kera!

Ohjeen saa myös helposti muokattua blineille sopivaksi vaihtamalla jauhoiksi tattarijauhon ja jättämällä sokerin pois ohjeesta. Osan maidosta voi korvata blinejä varten vichyllä (esim. 1,5 dl vichyä).

*************************

Lettujen paistamisen lisäksi viikonloppu on kulunut musta-valkoisia karvaturreja (miau ja iha-haa) halaillessa ja vähän listojakin on maalattu. Lettutaikinaan menneen maidon piti alunperin mennä makaroonilaatikkoon, mutta ehdin jo unohtaa, mihin tuon ”parasta ennen tänään” -luomukevytmaidon olin ostanut. No, letuthan ovat varmaan vähän herkullisempia kuin makaroonilaatikko. Eikö?

Kommentit (6)
  1. Bonfire Appétit
    9.4.2015, 12:33

    Heippa! Tämä letturesepti oli niin herkullinen että otimme vapauden lainata sitä omassa blogissamme. 🙂 Kiitos lainasta ja tervetuloa tutustumaan blogiimme!

    Terveisin Simo / Bonfire Appétit -poppoo

    1. Hei – ja olkaapa hyvät 🙂 Mukava yllätyshän tämä oli!

      Terveisin, Tupa-Keittiön Viivi

  2. Nostalgialettuja 🙂
    Purkit (peltipurkit <3) ja Sanna-Annukan muutkin on vaan niin kauniita! Tämä sininen on sokeripurkkina, just sopivasti mahtuu kokonainen sokeripaketti purkkiin.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *