Raparperiherkku
Asiasta on vaikea päästä yli tai ympäri – tähän vuodenaikaan ei vain ole raparperin voittanutta! Siitä syystä keittelin eilen pullollisen vaniljaista siirappia, leivoin iltapalksi raparperipiirakan ja kutsuin Ellankin kylään ensi viikolla, raparperin merkeissä..
Vähän erilaista reseptiä etsiessä katseeni kiinnittyi alkuperäisen ohjeen lauseeseen ”Ei pidä sekoitella turhan pitkään, sitkoa ei tässä kaivata” – siinä se! Hunajaa gluteenittoman leipojan korville, ei sitkoa, ah!
Kahden taikinan piiras eli rapsakka raparperipiirakka
1. taikina:
5 dl jauhoja (käytin Semperin Mix -seosta, myös rouheisempi Grov Mix sopisi tähän hyvin)
300 g luomuvoita (huoneenlämpöisenä)
1 dl ruokosokeria
1/2 dl intiaanisokeria (tai + 1/2 dl ihan vaan tuota samaa ruokosokeria)
2. taikina:
3 luomumunaa
4 rkl ruokosokeria
5 rkl mantelijauhoja (tai gluteenittomia jauhoja)
päälle:
noin 500 g raparperia
(fariinisokeria tai tummaa siirappia)
kanelia ja tomusokeria
vaniljakastiketta
Ohje: mittaa 1. taikinan voi ja sokeri kulhoon, vatkaa vaahdoksi ja lisää joukkoon jauhot nopeasti pyöräyttäen. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille (jos taikina tarttuu pahasti, painele se tasaiseksi kylmässä vedessä kastelluin sormin). Paista taikinaa 200°C uunissa keskitasolla noin 10 minuuttia tai kunnes pinta on kullanruskea.
Huuhtele raparperit huolellisesti ja pilko noin sentin kokoisiksi paloiksi. Levitä raparperin palat esipaistetun pohjan päälle. Ripottele sinne tänne halutessasi fariinisokeria tai vähän tummaa siirappia – fariinisokeri tai siirappi tekevät piirakkaan karamellimaisen maun. Siirapit ja turhat sokerit voi myös jättää tästä vaiheesta halutessaan kokonaan pois.
Riko 2. taikinan kananmunat kulhoon, mittaa joukkoon sokeri ja vatkaa vaahdoksi. Kun muna-sokerivaahto on vaaleaa ja kuohkeaa, sekoita joukkoon mantelijauho sen enempiä enää vatkaamatta. Kaada 2. taikina raparperien ja esipaistetun pohjan päälle – 2. taikinan ei tarvitse riittää koko piirakan päälle. Ripottele päälle vielä vähän kanelia ja paista 200°C uunissa keskitasolla noin 15 minuuttia tai kunnes piirakan pinta on hieman ruskistunut.
Jäähdytä valmis piirakka huoneenlämpöiseksi, siivilöi päälle tomusokeria ja herkuttele vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.