Teetkö gradua tai opparia? V*tuttaako SPSS?

Teetkö gradua tai opparia? Tuskailetko tilastoanalyysien tai SPSS:n kanssa? Ovatko opettajiesi suosittelemat tilasto-opukset tappavan tylsiä tai vaikeatajuisia? Painatko ”EXECUTE.”- komentoa, suljet silmät ja rukoilet, ettei SPSS heittäisi viidettä error-viestiä? Suoriuduitko pakollisista tilastokursseista rimaa hipoen, ja nyt regressio- ja faktorianalyysit kummittelevat sinulle gradun muodossa? Ei hätää, mulla on sulle ratkaisu(ja)!

 

1p6132351.jpg

 

Ensinnäkin tilastojuttuihin löytää valtavasti apua ihan vaan googlaamalla. Esim. ”regressioanalyysi + SPSS” tuottaa sekä suomen- että englanninkieliset kuvalliset ohjeet analyysin tekoon. Lisäksi Akin menetelmäblogista ja Reunamon SPSS-pikaohjeista löydät ratkaisuja simppelimpiin tilastoanalyyseihin sekä ohjeita tieteelliseen raportointiin. Edit 3.7.2018: Löysin vielä tällaisen suomenkielisen oppaan, vaikuttaa aika kattavalta! Tämä Kaisa Kirveksen menetelmäopas kannattaa lukaista ennen, kun alkaa hakkaamaan graduanalyysejä (ja päätään seinään), niin muistaa, mitä kaikkea aineistolle pitää tehdä ennen varsinaisia analyysejä.

Kuitenkin yksittäisten artikkeiden lukeminen ja ohjeiden googlaaminen saattaa jättää pinnallisen kuvan ja pahimmillaan tieto voi vaikuttaa ristiriitaiselta. Et välttämättä tiedä, mikä analyysi sopisi tutkimusongelmaasi parhaiten, et osaa perustella valitsemaasi analyysiä, tai et ymmärrä, mitä datallesi tapahtuu, kun käsittelet sitä tietyllä tavalla. Mitä tapahtuu, jos ruksitat tai jätät ruksaamatta SPSS:ssä kohdan ”Collinearity diagnostics”? Mikä on käytännössä merkitsevä efektikoko? Mikä on jatkuva muuttuja? Mitkä olivatkaan analyysien käyttöedellytykset?

 

1p6112226.jpg

Lilyn bloggaajien afterwork uudella Más Rooftop Bar -kattoterassilla. Oli tosi kiva tavata Lilyn Toimitus ja muita bloggaajia<3.

 

Helppolukuisin, ja ehdottomasti hauskin, tilastotieteestä lukemani kirja on Andy Fieldin Discovering statistics using IBM SPSS Statistics (and sex and drugs and rock ’n’ roll). Field selostaa railakkaiden esimerkkien kautta ja juurta jaksaen yksinkertaiset tilastomenetelmät sekä haastavammat analyysit. Parasta on että kirja on ladattavissa täysin ilmaiseksi! Vinkkasin Fieldin kirjasta jo InstaStoryssä, ja niin moni oli kiinnostunut ja kyseli kirjan perään, että päätin jakaa linkin tän blogissakin. Etenkin psykologian, lääketieteen tai muiden saman tyyppisten alojen opiskelijat varmasti hyötyvät teoksesta, mutta uskon, että siitä voi olla hyötyä jokaiselle, joka törmää opinnoissaan tilastotieteeseen.

Lataa kirja pdf-muodossa täältä! Tässä on vielä linkin osoite, niin on helpompi kopioida se tarvittaessa: http://www.fb4all.com/download/ebooks/statistics/%23Discovering%20Statistics%20Using%20SPSS%202013.pdf

Jos linkki ei toimi, googlaa ”Andy Fieldi Discovering statistics 4th edition pdf”. Kirjasta löytyy sekä maksullisia, että ilmaisia versioita. Löydät kyllä ilmaisen version kunhan kahlaat linkkejä läpi.

 

1p6102221.jpg

 

Tilastotiede on kyllä kummallinen ja tunteita herättävä juttu: Hyvänä päivänä SPSS ja tilastopulmat tuottavat mun nörttisielulle ehtymätöntä mielihyvää, ja pahana päivänä tuijotan syntaxia silmät verestäen ahdistuksen kuristaessa kurkkua. Onneksi viime aikoina on ollut lähes pelkästään noita hyviä päiviä.

Huomaa kyllä, että unella ja unirytmillä on jättiläismäinen vaikutus jaksamiseen. Nyt, kun omat uniongelmat alkavat vähitellen olla historiaa, niin haastavammatkin jutut, kuten gradu, tuntuvat yllättäen ihan suoritettavilta. Eli nukkukaa säännöllisesti ja hyvin ihmiset! Se tietysti on joskus helpommin sanottu kuin tehty, siksi haluankin postata uniongelmista ja niiden itsehoidosta asap.

 

1p6132227_0.jpg

Kontrasteja.

 

Onko SPSS tuttu sulle opinnoista tai töistä? Kauhistuttaako tilastotiede? Osallistuitko psykologian valintakokeeseen, ja jos joo niin oliko tilasto-osuus ihan killeri tänä vuonna?

Tilastoiloa päiviinne ja terkkuja kirjastosta (täällä on ihmisen paras olla su iltana klo 20:55)!

Bisous, Niina

Instagram | Facebook | unepetitelife@gmail.com

 

Tsekkaa myös nämä opiskeluaiheiset postaukset:

Liian fiksu lääkikseen?

Viimeinen psykologian luento

Post-traumaattinen stressireaktio ja viime syksyn kurssivalikoimani

Kommentit (6)
 1. Blogisi selailu helpottaa malttamatonta tulevaa fuksia. Mitenkään ei malttaisi odottaa syksyä ja sitä että vihdoin pääsee aloittamaan psykan opinnot!

  1. Niina Maria V.
   3.7.2018, 08:08

   Oi vau onneksi olkoon maailman siisteimmästä opiskelupaikasta :D!!!! Sulla tulee olemaan varmasti monia mielenkiintoisia ja hauskoja opiskeluvuosia edessä 🙂 itelle tuli lievä haikeus, kun aloin miettimään, että oma opiskeluaikaa alkaa olla lopussa.. Ihanaa kesää ja loistavaa tulevaa fuksisyksyä! 🙂

 2. Elisa-Maria
  22.6.2018, 06:49

  SPSS on valitettavan tuttu tännekin. Gradussa en (onneksi) joutunut sen kanssa painimaan, mutta tutkimusmenetelmäkursseilla ja psykologian opinnoissa toki. Raastavaa. Hyvä, jos sinä saat mielihyvääkin tilastojen kanssa räpeltämisestä. 🙂 Tsemppiä sinne! <3

  1. Niina Maria V.
   3.7.2018, 08:04

   Haha, tilastotieteen raaastavuus, tuttu tunne 😀 Vihdoin (kaikkien vuosien ja kurssien jälkeen) tuntee osaavansa suht näppärästi käyttää SPSS, mikä tietysti tuottaa kivoja onnistumisen kokemuksia 🙂 Kiitos paljon ja ihanaa kesää!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *