Ladataan...
Vähän vähemmän

Kun arki tuntuu harmaalta ja kaamos alkaa täysillä puskea päälle, alkaa helposti haaveilla kaukomaista.

Ollapa jossain muualla, uudessa paikassa, joka on jännittävämpi kuin tämä elämä, joka on yhtäkkiä alkanut tuntua yksitoikkoiselta tarpomiselta. Ehkä minäkin voisin olla siellä joku muu!

Yhteiskunnassamme elää matkailua romantisoiva narratiivi. Mielikuvissa Suomesta maailmalle reppureissaamaan lähtee pumpulissa kasvanut nuori ihminen, joka palaa takaisin kaiken nähneenä ja maailman ensimmäistä kertaa selkeämmin ymmärtäneenä. Suomi näyttäytyy näissä mielikuvissa ankeana loskan ja automarkettien luvattuna maana. Toista on muualla. On matkustettava ulkomaille asti rentoutumaan, koska kotimaa tuntuu liian tututulta ja tavalliselta.

Väitän, että matkailun väittäminen maailman avartamiseksi on aika usein vain tehokas markkinointikikka.

Tähän kohtaan pitää tietysti todeta, että helppohan täältä etuoikeutetusta, matkailleesta kuplasta on huudella. Tuntuu aina vaikealta tarttua ilmastoaiheisiin, joiden suhteen tiedän itse olevani pahemman luokan ilmastorikollinen. Olen päässyt lapsesta asti näkemään maailmaa. Matkoilta onkin tarttunut mukaan ihania muistoja (joista suurin osa liittyy tavalla tai toisella ruokaan). Silti oikeat elämää mullistaneet oivallukset ovat ehkä kuitenkin tapahtuneet syistä, joilla on paikan kanssa aika vähän tekemistä.

Jos haluamme siitä huolimatta lähteä etsimään itseämme joogaretriitiltä Intiassa, olemme kinkkisen pulman edessä.  Mitä tehdä, kun maapallomme ei kestä jatkuvasti kasvavaa turistien virtaa? Monissa paikoissa turismille halutaan jo pistää stoppi: ihmisiä on yksinkertaisesti aivan liikaa.

Useimmiten matkoista haaveilemaan puskee uteliaisuus nähdä ja kokea jotain uutta, mutta muuten ihan ekologisista valinnoistani huolimatta omasta hiilijalanjäljestäni lentomatkustaminen (työmatkat lukien) muodostaa yli puolet. Maapallomme ei kestä jatkuvaa lentämistä pallon puolelta toiselle, joten on muutettava tapaa ajatella matkustamisesta.

Mutta ei huolta! Ratkaisuja löytyy myös läheltä.

Jos matkailulta kaipaa ennen kaikkea oman ajattelunsa haastamista, kannattaa:

  • Lukea, katsoa elokuvia tai käydä näyttelyissä. Maailmankuva laajenee huomaamatta, etenkin kun valitsee sellaista luettavaa tai katsottavaa, johon ei yleensä tartu. Olen oppinut paljon enemmän kirjoista kuin lomaresorteista.
  • Matkustaa hitaammin ja antaumuksella. Esimerkiksi suuntaamalla Keski-Eurooppaan lentämisen sijaan junalla tai bussilla. Samalla ehtii myös nähdä enemmän.
  • Tutustua uusiin ihmisiin ja hengata uusissa paikoissa. Menemällä siihen kulmapubiin, jossa et koskaan käy, voit nähdä oman asuinalueesi ihan eri kulmasta. Aina ei tarvitse mennä kauas nähdäkseen lähelle.

Jos matkailulta taas kaipaa rentoutumista, voi esimerkiksi:

  • Käyttää matkailusta säästyneet rahat avun hankkimiseen arjessa. Lepoa ei tarvitse lähteä hakemaan auringosta, jos arki on jo valmiiksi helpompaa. Eurot voi käyttää matkan sijaan esimerkiksi siivoojaan, ravintolareissuun tai hierontaan.
  • Suunnata minilomalle omaan kotikaupunkiin. Arjesta irtautuu ihan vaan jo syömällä kivassa raflassa ja nukkumalla yön hotellilakanoissa.
  • Käydä jossain Suomen 40:a kansallispuistosta. Koska missään ei tutkitusti rentoudu niin hyvin kuin metsässä.

Työmatkoihin ei aina voi vaikuttaa, mutta nyt en ole vuoteen matkustanut lomamatkalle ulkomaille. Sekin pieni askel on kaltaiseltani viikonloppureissaajalta sentään parempaan suuntaan. Blogissa tullaankin jakamaan paljon lähimatkailuvinkkejä kotimaassa ja Suomen lähialueille. Seuraavaksi haluaisin opetella hardcore-junamatkustajaksi, joka reissaa Espanjan aurinkoon raiteita pitkin.

Minkälaisia vinkkejä arjen matkustamiseen teillä on?

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

Ladataan...
Vähän vähemmän

Joulu voi olla krääsän vihaajan pahin painajainen. Meistä suurimmalla osalla on jo ihan kaikkea mitä tarvitsemme ja yhä useammat ovat todenneet, etteivät tahdo kotiinsa ylimääräistä tavaraa. Miten siis lahjoa läheisiään tavalla, joka ei lisää turhan tavaran ostelua ja tuota kaikille vain ylimääräistä stressiä? Me aiomme tänäkin jouluna painottaa aineettomia lahjoja, ja paketeistamme löytyy esimerkiksi seuraavaa:
 
1. Museokortti
Museokortti on paras lahja ikinä! Täysin epätieteellisten tutkimustemme mukaan museokäynnit lisääntyvät kortin myötä noin 300 %, sillä se mahdollistaa nopeat piipahdukset yhtä näyttelyä katsomaan ilman, että samalla kokee paineita kahlata läpi koko museon, kun nyt kerran on pääsymaksun maksanut.
 
Koska kortti ei ole ihan halpa, se on erityisen hyvä lahja muutaman ihmisen kesken kimpassa ostettavaksi. Tällä hetkellä on myös voimassa joulutarjous, jossa museokortin voimassaoloaikaan saa yhden lisäkuukauden kaupan päälle.

2. Lahjakortti äänikirjapalveluun
Kuukausi käyttöaikaa äänikirjapalvelussa on loistava lahja tyypeille, jotka haluaisivat lukea enemmän mutta eivät tunnu koskaan löytävän siihen aikaa. Se sopii myös heille, jotka haluavat vähentää kirjakekoja kotonaan. Ja mikä parasta, äänikirjat mahdollistavat lukemisen myös esimerkiksi kävellessä tai kokatessa!
 
Suomessa suurimmat äänikirjapalvelut ovat tällä hetkellä BookBeat ja Storytel, ja molempiin voi ostaa lahjakortteja yhdelle, kolmelle tai kuudelle kuuntelukuukaudelle.
 
3. Herkkukori
Herkkukori kuulostaa konseptina tosi ysäriltä, mutta tykkäämme kovasti ideasta, jossa lahjaksi annetaan oikeasti käyttöön menevää, hyvää ruokaa. Lahja ei myöskään jää persoonattomaksi, sillä se kustomoidaan tietysti saajan maun mukaan: omasta koristamme löytyisi esimerkiksi pullo viiniä, vöneriä, lempisipsejä... Syötävä lahja ei takuulla jää kaappeihin pölyttymään ja ilahduttaa vielä pitkään joulun jälkeenkin.
 

4. Ravintolalahjakortti

Herkkuja voi tarjota myös ravintolassa. Yhteinen ravintolaillallinen on paitsi ihana lahja, mielestämme myös erinomainen tapa viettää aikaa lahjan saajan kanssa. Lahjakortti onkin paitsi lupaus hyvästä ateriasta, myös yhteisestä ajanvietosta. Ravintoloissa myös riittää valinnanvaraa kaiken paksuisille lompakoille - tai miksei sydämellä valmistettua illallista voisi tarjota myös kotona!
 
Useat ravintolat myyvät lahjakortteja verkossa, mutta lupauksen ravintolaillallisesta voi myös raapustaa itse valitulle kortille.

5. Elämyspäivä kaverille
Miltä kuulostaisi aamu-uinti, museovierailu ja kakkukahvit? No ihanalta! Jos lahjan saajalla on jo kaikkea mahdollista (esimerkiksi se museokortti), hän varmasti osaa arvostaa yhteistä aikaa ja huolella mietittyä tekemistä.
 
Elämyspäivä voi olla myös ihan ilmainen: esimerkiksi helsinkiläinen voi vierailla Talvipuutarhassa, nauttia ilmaiskonsertista Musiikkitalossa tai viettää yhteistä lukuhetkeä Oodissa. Päivän ohjelman voi pitää yllätyksenä tai kirjoittaa kortille. 

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

Ladataan...
Vähän vähemmän

Koti on henkilökohtainen ja lähes kaikille suomalaisille hyvin tärkeä paikka. Suomalaiset ovatkin kovia laittamaan kotia: rakentamaan, remontoimaan, nikkaroimaan ja sisustamaan. Vuonna 2016 suomalaiset kotitaloudet käyttivät keskimäärin 1 595 euroa rahaa sisustamiseen – se on esimerkiksi noin 500 euroa enemmän kuin vaatteisiin ja lähes yhtä paljon kuin ravintoloihin (Tilastokeskus 2016). Isoja summia, siis.

Sisustaminen voi tuntua henkilökohtaiselta, mutta aivan kuten kaikessa muussakin kuluttamisessa, siinäkin näkyy tulojen ja trendien vaikutus. Onpa sisustusvimmaa kritisoitu siitäkin, että se vie etenkin naisten huomion pois tärkeämmistäkin asioista.

Kodin sisustamisesta voi ottaa myös paineita: kyläilyn arvellaan vähentyneen, koska ihmiset arkailevat kutsua kavereita sotkun keskelle. Jotkut jopa peräänkuuluttavat kotipositiivista asennetta, jossa täydellisten instakuvien keskelle raivataan enemmän tilaa kaiken näköisille ja kokoisille kodeille.

Kotiin ja kodin kuluttamiseen liittyvät valinnat vaikuttavat merkittävällä tavalla myös hiilijalanjälkeen. Kodin lämmitys ja rakentaminen ovat tietysti merkittävimpiä energiasyöppöjä, mutta paljon päästöjä aiheuttavat myös kotiin hankittavat tavarat.

Kun muutin 19-vuotiaana pois kotoa, yritin haalia mahdollisimman paljon tavaraa käytettynä. Nykyään kotimme on varsinainen perintötavaravarasto: on isovanhempien vanha sohva, isoisovanhempien pöytäkalusto, isän vanha pöytä ja lamppu… Suurin osa tavarasta astioita myöten on päätynyt kotiimme jonkun muun kautta.

Käytetyn tavaran suosimisessa on monta hyvää puolta: on tunnearvoa, parempi laatu, edullisempi hinta ja kevyempi ekologinen painolasti. Käytetyn takana painavat myös itsekkäät syyt: tykkään siitä, miltä vanhat tavarat näyttävät. Arvostan huonekalujen pinnassa olevaa patinaa ja elämisen jälkiä. Perittyjä tavaroita on täydennetty nettikirppiksillä ja kierrätyskeskuksissa. Etenkin nettikirppiksiltä tekee loistavia löytöjä, jos ei ole siinä etuoikeutetussa asemassa, jossa huonekaluja löytyy suvusta perinnöksi asti.

Etenkin opiskelijoille ja muille pienituloisille kierrättäminen voi olla taloudellisesti ainoa vaihtoehto, mutta kannattaa se muutenkin. Siksi tässä muutama vinkki kierrätettyjen huonekalujen ja kodintavaroiden hankintaan:

1. Täsmäiske nettikirppareilla. Tori.fi ja huuto.net ovat kierrättäjän aarreaittoja. Kun tiedät mitä etsit, se on helppo löytää. Tori.fi:stä uuteen kotiin löytyivät muun muassa Hayn vaaterekki, puinen yöpöytä ja kympin maksanut juomakärry.

2. Osta edelliseltä asukkaalta. Asuntokaupoilla? Kannattaa kysyä edelliseltä asukkaalta, haluaisiko hän luopua mistään kiinteästä tavarasta. Meillä ei ollut kämppään muuttaessamme vaatekaappia tai parisänkyä, mutta ostimme ne suoraan asunnon myyjältä, jolla ei ollut niille käyttöä. Edellinen sänky päätyi sellaista kaivanneelle kaverille.

3. Vanhaan pätee sama kuin uuteenkin: älä osta turhaa ja panosta laatuun. Käytettynä ostetun laatutavaran ei kuitenkaan tarvitse olla kallista design-tavaraa. Ennen huonekaluja saatettiin etenkin maaseudulla tehdä myös itse, mutta ne tehtiin hyvistä materiaaleista. Meillä on esimerkiksi isoenon tekemä vitriini. Ruokapöydän on tehnyt joku porilainen huonekalutehtailija. Laadukasta tavaraa kannattaa myös korjata: repsottavan sohvan voi viedä verhoilijalle ja vanhaan tuoliin vaihtaan kivemman kankaan.

Onko teillä kotona paljon käytettyä tavaraa? Jaa omat vinkkisi kommenttiboksissa!

FACEBOOK / BLOGLOVIN

Pages