15 x luovaa kesätekemistä pääkaupunkiseudulla

Helsinki, kuten monet muutkin suomalaiset kaupungit, on todellinen kesäkaupunki: kun lämpömittari siirtyy viidentoista asteen paremmalle puolelle, kaupungin puistoissa alkavat ilmaiskonsertit, rannat täyttyvät lomailevasta kansasta ja pääkaupungin monet saaret ovat parhaimmillaan. Inspiroituminen kesäaikaan ei vaadi lähtemistä pääkaupunkia kauemmas, sillä kaupunki on täynnä kivaa tekemistä, jonka avulla irtautua arjesta ja kokea jotain uutta!

Tässä 15 suosikkiamme luovuuden löytämiseen pääkaupunkiseudulla:

Merellinen Helsinki

Helsinki saaret

1. Kuusijärven savusauna. Vantaan ainoat julkiset saunat sijaitsevat Kuusijärvellä, mutta ne ovatkin sitten aivan erityisiä saunoja: järven rannalla on useampi savusauna, joista pienet aukeavat päivittäin klo 13 ja isompi sauna klo 15. 12 euron pääsymaksu on hintansa arvoinen, sillä löylyt ovat hitaasti lämpiävässä savusaunassa taivaalliset. Kovista löylyistä tykkäävän kannattaa suunnata saunalle ajoissa, sillä kerran lämmitettävässä savusaunassa löylyt laimenevat iltaa kohden. Saunan ja järven yhdistelmää parempaa luovuuden lähdettä ei olekaan.

2. Saaristoveneily Espoossa. Espoossa on ihan mielettömän kaunista saaristoa. Unohda siis moneen kertaan koluttu Suomenlinna ja hyppää saaristoveneen nauttimaan maisemista! Yhdellä lipulla pääset reitille, jolta näkyy toinen toistaan kauniimpia saaria, ja vaikeaa on vain valita, mihin niistä haluaa päiväksi kannonnokkaan istumaan. Liplattavaa vettä tuijottaessa huomaa heti, että ajatukset saavat uudella tavalla tilaa ja sydän lyö vähän tasaisemmin.

3. Lindy hopin tanssiminen keskustassa. Ei liene paremmin kesään sopivaa tanssia kuin riemukkaan näköinen lindy hop. Jos olet aina haaveillut aloittamisesta, kesällä siihen on matalan kynnyksen mahdollisuus, kun Lindy in the park -tapahtuma valtaa Oopperan amfiteatterin joka tiistai klo 16-19. Miksi ihmeessä uudet harrastukset pitäisi aloittaa aina syksyisin, kun kesällä tapahtuu niin paljon kaikkea hauskaa ja energiaakin on ihan eri tavalla?

4. Didrichesinin taidemuseo. Pelkkä Viljo Revellin Marie-Louise ja Gunnar Didrichsenille suunnittelema, 50- ja 60-luvuilla valmistunut museorakennus on huikaisevan kaunis, mutta tämä pieni museo Kuusisaaressa järjestää myös laadukkaita näyttelyitä. Tänä kesänä ohjelmistossa on Marita Liulian ilmastonmuutosta käsittelevä näyttely. Inspiroituminen taattu!

5. We Jazz x Lonna. We Jazz järjestää tänäkin kesänä suursuosion saavuttaneita ilmaiskonsertteja Lonnan saarella keskiviikkoisin. Saarelle pääsee kätevästi JT-Linesin lautoilla suoraan Kauppatorilta, mutta ryysikseen kannattaa varautua tulemalla paikalle ajoissa. Mikään ei ole ihanampaa kuin nauttia loistavasta live-jazzista ilta-auringossa, ruotsinlaivojen lipuessa ohi merellä.

Tuomiokirkko Helsinki

Käpylä Helsinki6. Musiikkitalon ilmaiskonsertit. Moni helsinkiläinen ei ole vieläkään käynyt Musiikkitalossa, ja mekin tunnustamme syyllisyytemme. Ensivisiitin ajoittaminen kesään ei kuitenkaan ole huono idea, sillä silloin Sibelius-Akatemian opiskelijat järjestävät kahvilassa ilmaiskonsertteja. Esimerkiksi 29. kesäkuuta on tarjolla paloja Aida-oopperasta ja 23. heinäkuuta kurkkulaulua. Mieletöntä!

7. Kaupunginosamatkailu. Vaikka Helsingissä olisi asunut jo pitkään, iso osa kaupungista jää helposti tuntemattomaksi. Siksi ihanaa kesäpäivän tekemistä on valita alue, jolla ei ole koskaan käynyt. Kreiseimmät helsinkiläiset saattavat jopa lähteä tutkailemaan Espoota tai Vantaata! Helsingin kaupungin Myhelsinki-saitilta löytyy kattavasti pääkaupunkivinkkejä naapurustoittain, mutta päivän voi viettää myös spontaanisti paikkoihin tutustuen. Kaupunginosakohtaisia vinkkejä luvassa myös blogin puolella!

8. KesäKino Engel. Kino Engelin ulkoilmanäytösten alkaminen on varma kesän merkki. Ulkoilmaleffoissa ylipäänsä on jotain sellaista taikaa, että sitä tuntee välittömästi elävänsä melkein elokuvaa itsekin. Ja jos vieressä vielä on lasi viiniä, olo on täydellisen rento ja suorastaan ranskalainen. Leppeässä kesäillassa nähdyn leffan jälkeen elämä tuntuu hetken ihan uudenlaiselta.

9. Pyöräretki kotieläintilalle. Pyöräretkillä mieli lepää ja ohi viuhuva ilma raikastaa tukkeutuneimmatkin ajatukset. Parasta on, kun pyöräilyn voi yhdistää ihaniin eläinkohtaamisiin, ja sehän onnistuu kotieläintilalla. Hyppää siis fillarin selkään ja suuntaa esimerkiksi Tapanilassa sijaitsevaan Falkullaan tai Torpparinmäen Haltialaan. Maisemat molempien paikkojen lähistöllä ovat kuin suoraan kauneimmalta maaseudulta, eli päämäärän lisäksi myös matkasta on helppo nauttia.

10. Kaupunkitanssit. Tiedätkö, millaista on fusku tai bugg? Emme mekään, mutta tänä kesänä aiomme saada asiasta selvän! Se onnistuu kaupunkitanssien, siis puistoissa järjestettävien ilmaisten paritanssituntien avulla. Nappaa siis sinäkin kaveri tai kumppani mukaan ja suuntaa pistämään jalalla koreasti! Kaupunkitansseja järjestetään Kauppatorilta Kannelmäkeen, ja tarkemmat paikat ja aikataulut näet täältä.

Lammassaari HelsinkiHelsinkiVanhankaupungin koski Helsinki

11. Kasvitieteelliset puutarhat. Parasta Helsingissä ovat paitsi lukuisat metsät ja viheralueet, myös kaupungin useat kasvitieteelliset puutarhat. Helsingin yliopisto ylläpitää hurmaavia puutarhoja sekä Kaisaniemessä että Kumpulassa, Helsingin kaupunki taas puolestaan Talvipuutarhaa Töölönlahdella. Oman kokemuksen mukaan kukkien katselu ja tuoksu lievittää stressiä ja värit saavat inspiraation liikkeelle.

12. Matonpesu. Mattojen jynssääminen ei välttämättä tule ensimmäisenä mieleen luovaa puuhaa pohtiessa, mutta rohkenemme olla eri mieltä! Mäntysuovan tuoksussa ja juuriharja kädessä tuntee hetken olevansa astetta iloisemmassa ja yksinkertaisemmassa todellisuudessa, ja ilta-auringossa rivissä kuivuvat maton ovat täydellistä visuaalista karkkia. Tsekkaa lista Helsingin matonpesupaikoista ja valitse niistä paras. Jos mahdollista, suosi Pukinmäen maalle rakennettua pesupaikkaa, sillä siellä pesuvedet johdetaan viemäriin vesistön sijaan.

13. Kirjastojen kesäpihat. Aina ei ole pakko tehdä mitään erityistä, vaan välillä parasta on istua ja hengähtää ihan kotikulmilla kirjan tai lehden kanssa. Monissa kirjastoissa ulos on tuotu mukavia säkkituoleja ja tarjolla on usein myös kylmää juotavaa. Rikhardinkadun kirjaston ja Kulttuuriareena Glorian kanssa järjestämällä Rikun kesäpihalla järjestetään myös konsertteja ja muita pieniä tapahtumia. Ihanaa, että aivan ydinkeskustassakin on tällaisia paikkoja, joissa voi viettää aikaa kuluttamatta ja nauttia vain kesästä ja kirjoista.

14. Ulkoilmakirpparit. Kesä on kirpputorien kulta-aikaa, kun sään salliessa kaupungin torit täyttyvät käytetystä tavarasta. Perinteisen Hietaniemen kirpputorin lisäksi ilmaiseksi tavaroitaan voi myydä esimerkiksi Dallapén puistossa Aleksis Kiven kadun varrella joka kesäsunnuntai. Koko kaupungin puistot valtaavaa Siivouspäivää puolestaan vietetään seuraavan kerran 31. elokuuta. Kirpputoreilta voikin löytää kesän luovaan fiilikseen sopivaa kreisiä päällepantavaa!

15. Kotimuseot. Sateisena päivänä inspiraatiota etsivän kannattaa suunnata yhteen Helsingin monista kotimuseoista. Erityissuosituksen saavat jo aikaisemmin mainittu Didrichsenin taidemuseo, Alvar Aallon kotimuseo sekä hurmaava Taidekoti Kirpilä. Etenkin viimeisin on auki vain harvoin, joten sinne kannattaa suunnata juuri kesälomalla, kun aikataulut eivät rajoita menoja!

*

Oikein hyvää juhannusta kaikille,

ja vinkatkaa ihmeessä omista kesäisistä menovinkeistänne kommenteissa!

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

 

kulttuuri hyva-olo suosittelen matkat
Kommentit (2)
  1. Kiitos inspiroivasta postauksesta!:) Monta kivaa vinkkiä tuli, tuo Didrichen on kyllä ihan mun lempaprikohteita. Kino Engelin kesänäytöksissä olisi kyllä kiva käydä, mulle nuo ulkonäytökset olivat ihan uusi juttu, vaikka tässä ihan lähellä asunkin.
    Kiitos vinkeistä ja mukavaa viikonlopunjatkoa!<3
    Ida
    http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

    1. Kiva että löysit listalta inspistä! Ja niinhän se on, että usein juuri niihin lähellä oleviin paikkoihin ei tule mentyä, ja oman asuinpaikkakunnan nähtävyydet ja hienot puolet on niin helppo päätyä skippaamaan, kun arki vie mukanaan. Me kärsitään ihan samasta ongelmasta, mutta kenties tämä kesälista auttaa!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *