3 x tapa ostaa hävikkiruokaa
Suomen ruokaketjussa tuotetusta ruoasta menee joka vuosi hukkaan 450 miljoonaa kiloa. Kauppojen ja ravintoloiden osuus tästä on arvioiden mukaan nelisenkymmentä prosenttia, 140–160 miljoona kiloa vuodessa. Luku on aivan järkyttävä, etenkin kun ajattelee, että suurin osa tästä ruoasta olisi täysin syömäkelpoista. Onneksi erilaiset tavat myydä muuten hävikiksi päätyvää safkaa kuluttajalle ovat nyt rantautuneet Suomeen oikein kunnolla. Niiden kautta voimme estää hyvää ruokaa päätymästä kaatikselle, ja samalla kaltaiseni tarkan markan tyypit säästävät ruokaostoksissa pitkän pennin.
Jos hävikkiostokset kiinnostavat, tässä katsaus meidän testaamiimme ja hyväksi havaitseviimme kanaviin hävikkiruoan shoppailuun:

1. ResQ-sovellus
ResQ-apissa tuotteitaan myyvät niin ruokakaupat kuin ravintolat ja kahvilatkin, eli sieltä voi ostaa kaikkea vihanneksista leivonnaisiin ja sushiannoksiin. Sovelluksessa on kätevä kartta, jonka kautta näkee heti, mitä lähistöllä olevissa liikkeissä on myynnissä. Näiden kanssa kannattaa olla nopea, sillä parhaat tarjoukset varataan yleensä hyvinkin pian.
Huono puoli ResQ:ssa on se, että asioita pitää usein ostaa ns. sikana säkissä. Esimerkiksi ruokakassin sisältöä ei siis voi kurkata etukäteen, ja tuotekuvauksetkin ovat usein aika puolivillaisia. Rajalliset valintamahdollisuudet kuuluvat ymmärrettävästi homman luonteeseen, mutta toisinaan tulokset voivat silti olla vähän hölmöjä – esimerkiksi silloin, kun ostaa leipäkassin, jonka sisältö paljastuu kokonaisuudessaan ruisleiväksi, eikä taloudessa kukaan syö ruisleipää. Onneksi tuotteet voi aina lahjoittaa eteenpäin, eikä ruoka siis ainakaan päädy kaatopaikalle.
Ja juuri se onkin ResQ:n idea. ResQ:n saitin mukaan sen kautta onnistutaan vähentämään ruokahävikkiä ja sen myötä CO2-päästöjä 167 tuhatta kiloa kuukaudessa, eli 220 Helsinki-New York-lennon verran. Se on aika hyvä tulos!
2. Matsmart- ja Fiksuruoka-nettisivut
Matsmart ja Fiksuruoka myyvät molemmat ruokaa, jota ei syystä tai toisesta voida myydä ruokakauppoihin: esimerkiksi parasta ennen -päivän ohittaneita tuotteita ja tuotteita, joiden pakkauksessa on jotain vikaa. Molemmat sivustot toimivat samalla tavalla, ja pieniä eroja on ainoastaan niiden postikuluissa sekä tilauksen minimisummassa. Itse kallistun yleensä näistä syistä Matsmartin puolelle.
Saatavilla oleva valikoima vaihtelee luonnollisesti, ja itse selaankin sivustot läpi pari kertaa viikossa ja katson, olisiko tarjolle tullut mitään sellaista mitä tarvitsen. Haastavaa näissä sivustoissa on se, että ne tekevät ylimääräisiin ostoksiin sortumisesta hyvin helppoa. Koska turhat ostokset ovat kuitenkin aina turhia ostoksia, pyrin itse välttämään erilaisten karkkien ja keksien holtitonta tilailua ja teen tilauksen vain silloin, kun sivustolla on tarpeeksi perusruoka-aineksia, joita ostaisin muutenkin, mutta jotka saan näin halvemmalla. Kasvimaidot ostan nykyään vain ja ainoastaan tätä kautta, ja tilaankin yleensä yli kymmenen litraa kerralla kun hinta on hyvä.
Fiksuruoan sivuilta ei löytynyt tietoja saitin kautta myytävän ruoan määrästä, mutta vuonna 2017 Matsmartin kautta ”pelastettiin” Pohjoismaissa 2 500 tonnia ruokaa joutumasta kaatopaikalle. Oletan, että luvut ovat sittemmin vain nousseet, ja se on tosi hyvä juttu ihan kaikkien kannalta.
Kalasatamassa sijaitseva Suomen ensimmäinen hävikkiruokamyymälä on ihan mielettömän hieno mesta! Kirkon Ulkomaanavun pyörittämässä kaupassa ruokaa myydään huomattavasti normihintoja halvemmalla, ja kaupan tuottama voitto ohjataan kehitysmaihin. WeFoodissa ruokaostokset tekemällä tekee siis kaksinkerroin hyvää!
WeFoodin huono puoli on siinä, että kulloinkin saatavilla olevista tuotteista on netissä vain harvakseltaan tietoa, ja niinpä sitä saattaa lähteä kauppaan varta vasten mutta löytää vain tyhjät hyllyt. Vapaaehtoisvoimin pyörivässä ja satunnaiseen hävikkiin pohjaavassa kaupassa tämän kyllä ymmärtää, mutta pidemmän matkan takaa tullutta shoppailijaa saattaa siti harmittaa, kun palaa kotiin ostettuaan vain yhden kurttuisen lantun.
Jos kaupassa suinkaan on myytävää, on se kuitenkin aina reissun arvoista. Etenkin vihannesten hinnat ovat usein aivan naurettavan halpoja, ja löysinpä taannoin myös kasan 50 sentin sipsipusseja. Ja kukapa ei ilahtuisin hävikkisipseistä!
Oletteko te ostaneet hävikkiruokaa?
Kauppiaat pystyvät houkuttelemaan asiakkaita, antamalla mielihyvän sykkeitä, yllätystarjouksilla, kun ne ovat oikeasti tarjouksia, eli reiluja. Saisi olla useammin ja laadukkaista elintarvikkeista.
Be very wary of all things free in the world of online gaming. Most often,
https://www.vgetintopc.com/ if you are offered something for nothing, there will be a catch. You might be exposing your computer to malicious software or opening up your wallet without even knowing it. Be smart and play it cool with game freebies!