Elämä ilman roskakoria

Vuonna 2050 merissä on enemmän muovia kuin kalaa. Hmm.

Muovi on todellakin lyönyt itsensä läpi; sitä löytyy merisuolasta, hanavedestä, ihmiskehosta, ja maailman syrjäisimmistä paikoista. Vakuuttavaa, eikö? Ratkaisuja muoviongelmaan haetaan globaalisti laidasta laitaan, merten puhdistamisesta muovinsyöjäbakteerien kasvattamiseen, mutta näiden innovaatioiden toteutumista odotellessa on mahtavaa, että kukin meistä voi vaikuttaa oman muovijätevuoren kertymiseen helpoilla arjen valinnoilla, ja äänestää jokapäiväisillä osto- ja kulutuspäätöksillä siihen, millaisia tuotteita, pakkauksia ja trendejä kohti mennään.

Vuonna 2016 aloin kaivata omaan elämään uutta suuntaa, ja uuden coaching-ammatin myötä kirkastui, kuinka tärkeitä arvoja vastuullisuus ja tämän meidän maapallon suojeleminen itselle ovatkaan. Enää ei riittänyt se, että jutteli aiheesta ja oli “aktivisti ajatuksen tasolla”, vaan halusin tehdä enemmän, alkaa toimia omien arvojen mukaisesti. Nykyään olen lentolakossa elävä zero waste vegaani, joka näin kirjoitettuna kuulostaa aika pelottavalta (ja joka vuonna 2016 oli täysin utopistinen ajatus), mutta todellisuudessa kiteytyy valinnanvapauteen, inspiroiviin kohtaamisiin ja tunteeseen siitä, että voi vaikuttaa asioihin.Vaikka muovittomuus ei olekaan top kolmosessa hiiljalanjälkeemme vaikuttavissa asioissa asumisen, liikkumisen ja ruoan kanssa, viiden K:n malli tarjoaa pohjan kestävälle elämäntyylille ja ajattelutavalle: kieltäydy, karsi, käytä uudelleen, kierrätä ja kompostoi. Itsellä elämäntavan muutos alkoi kun tutustuin tähän zero waste -ideologiaan ja inspiroiduin nykiläisestä Lauren Singeristä ja perheenäiti Bea Johnsonista, ja aloin seurata suomalaista nollahukka-edelläkävijää Otso Sillanaukeeta, joka lisää tuohon listaan vielä kaksi K:ta: kanna mukana ja korjaa.

Suurin yllätys oli se, kuinka monia etuja muovittomuus on tuonut arkeen:

  1. Terveellisempi ruokavalio – prosessoitua ruokaa on vaikeampi ostaa ilman muovia
  2. Pienemmät kulut – turhat ostokset jäävät hyllyyn, ja ostopäätökset ovat harkitumpia. Suurimmat säästöt tulevat mm. kosmetiikasta; nykyään oliiviöljy korvaa meikinpoistoaineen sekä kasvo- ja vartalovoiteen.
  3. Enemmän kohtaamisia ja keskusteluja – isojen markettien lisäksi ostokset hoituvat toreilla tai kauppahalleissa, joissa tapaa itse ruoantuottajia ja -tekijöitä, pääsee tukemaan lähiruoan tuotantoa ja pienyrittäjiä. Sama pätee esim. vaateostoksiin, shoppailun sijaan kirppikset ja vaatevaihtoillat ovat mahtavia paikkoja tavata ystäviä ja tutustua uusiin ihmisiin.
  4. Hidastaminen ja uuden oppiminen – (kertakäyttö)muoviton elämä vaatii vähän enemmän suunnittelua, esim. eväsrasian ja juomapullon mukana kantamista, mutta samalla oppii tekemään asioita itse, oli sitten kyse mantelimaidosta, energiapatukoista, kodinpuhdistusaineista tai deodorantista.
  5. Uusia ystäviä – paras asia tässä muutoksessa ovat olleet uudet tuttavuudet ja ystävät; ihmiset, jotka omalla toiminnallaan tekevät töitä maapallon pelastamiseksi, ja inspiroivat muita mukaan. Tästä saa intoa omaankin tekemiseen!

Kuinka sitten viedä viiden K:n malli osaksi omaa arkea? Tästä lisää ensi kerralla!Riina kirjoittelee tästä eteenpäin Vähän Vähemmän -blogiin ajatuksia kestävästä, low impact -elämästä, jossa merkityksellisyys ja inspiraatio löytyvät jostain itseä isommasta, ja visio paremmasta huomisesta ohjaa jokapäiväisiä valintoja ja vaikuttamista. Seuraile Instagramissa @mydailyimpact!

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

puheenaiheet vastuullisuus trendit
Kommentit (1)
  1. Muoviton Elämä | Yle.Fi Uutiset Tuoreimmat
    28.7.2020, 02:25

    […] Elämä ilman roskakoria – Vähän vähemmän | Lily – Hidastaminen ja uuden oppiminen – (kertakäyttö)muoviton elämä vaatii vähän enemmän suunnittelua, esim. eväsrasian ja juomapullon mukana kantamista, mutta samalla oppii tekemään asioita itse, oli sitten kyse mantelimaidosta, energiapatukoista, kodinpuhdistusaineista tai deodorantista. […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *