Arkivé Atelier: Huolla – vaatteet, kengät, asusteet

Vaatteiden huolto- ja korjausrintamalla näyttää olevan käynnissä pienimuotoinen vallankumous. Oona kirjoitti lokakuun alussa Anni Ignatiuksen uunituoreesta Korjaa kauniiksi –oppaasta ja nyt vaatehuollosta kiinnostuneita hellitään jo toisella vaatehuollon perusteoksella. Arkivé Atelier –verkkokauppaa ja vaatehuoltosivustoa pyörittävät Jenna Kiuru, Maria Manninen ja Johanna Valkola ovat julkaisseet juuri uuden Huolla-oppaansa, joka on aivan erinomainen pikaopas monien vaatteiden huoltamiseen.

Nahkakengät ja villaneuleet kuosiin

Jos Korjaa kauniiksi on mainio opas jo rikki menneiden vaatteiden korjaamiseen, on Arkivé Atelierin poppoon kirja keskittynyt vaatteiden päivittäiseen huoltamiseen ja rikki menemisen ennaltaehkäisyyn. Tämän teoksen pitäisikin kuulua jokaisen kenkiä, laukkuja tai vaatteita ammatikseen myyvän pakolliseen lukemistoon – monet kerrat kun olisin kaivannut vastaavia ohjeita jo vaatteita ostaessani!

Huolla on erinomainen tietolähde etenkin arvokkaampien materiaalien kuten villan, silkin ja nahan hoitoon. Juuri eläinperäisistä materiaaleista pitäisikin huolehtia aivan erityisen hyvin ja niiden alkuperää kunnioittaen, mutta myös pukeutumisessa vegaaniperiaatteita noudattavalle kirjalla on ehkä vähemmän annettavaa.

Vaatehuollon perusteiden lisäksi kirjassa on yksityiset ohjeet erilaisten tekstiili- ja nahkatyyppien pesuun ja huoltoon. Vaikka Arkivén verkkosivusto onkin erinomaisen toimiva, pidän siitä, että kaikki oleellinen tieto löytyy kirjan muodossa yksissä kansissa. Kuten Oonan suosittelema Korjaa kauniiksi, myös Huolla on sellainen perusteos, joka teki mieli ostaa ihan omaksi. Vaikka vaateharjan ohella tämä olisi varmasti erinomainen lahja myös lähestyvää joulua ajatellen.

Vaatehuollosta houkuttelevaa

 Arkivé Atelier –saitilla on ollut merkittävä rooli omalla matkallani kohti innokasta vaatteiden huoltajaa. Olen aina halunnut pitää omistamastani hyvää huolta, mutta nettisivun ja nyt kirjan kauniit kuvat ja täydellinen konseptointi tekivät vaatehuollosta hetkessä pakollisen pahan sijaan merkityksellistä. Ehkä olen visuaalisena ihmisenä helposti kauniilla kuvilla käännytettävissä, mutta mielestäni vaatehuolto on saanut tällä kirjalla ansaitsemansa kasvojenkohotuksen. Olen itse huomannut arvostavani jokaista omistamaani vaatetta enemmän, kun huollan niitä säännöllisesti ja ajatuksella.

On ihanaa, että vähitellen vaatteiden huoltaminen, korjaaminen ja arvostaminen ovat saaneet enemmän huomiota. Oonaa mukaillen, vaateteollisuuden muutoksen alku kun lähtee ennen kaikkea meidän jokaisen omalta kaapilta.

Jenna Kiuru, Maria Manninen ja Johanna Valkola: Huolla – vaatteet, kengät, asusteet.

Gummerus 2020.

237 s.

*

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

muoti vastuullisuus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *