Korjaa kauniiksi – käsikirja kodin vaatehuoltoon
Vaatteiden valmistus nykyisessä muodossaan on varsin kestämätöntä: puuvilla on vesisyöppö, värjääminen yleensä haitallista ympäristölle, hikipajoissa rikotaan ihmisoikeuksia. Myös tekstiilin kierrättäminen on yhä monella tavalla haasteellista. Onkin siis itsestäänselvää, että kaikkein vastuullisinta on pitää vaatteet mahdollisimman pitkään kierrossa. Siksi puhumme vaatehuollon puolesta — ja kun huoltaminen ei enää riitä, muuttuu vaatteiden korjaaminen ajankohtaiseksi.
Olen itse aina ollut aika surkea käsitöissä, enkä todellakaan hallitse ompeluhommia luontaisesti. Vaatteiden korjaaminen on kuitenkin alkanut kiinnostaa minua ihan uudella tavalla viime aikoina, ja se on taito, jonka tahtoisin osata. Onneksi nykyään meillä on paitsi YouTube, myös hyviä ja selkeitä perusteoksia, jotka opettavat askel kerrallaan, miten korjaaminen toimii. Esimerkiksi sellaisia kuin Anni Ignatiuksen Korfjaa kauniiksi – Käsikirja kodin vaatehuoltoon.
Uudet sukanpohjat ja muita mind blown -vinkkejä
Juuri ilmestynyt Korjaa kauniiksi on mainio perusteos, joka opettaa melkein kädestä pitäen, miten vaatteiden korjaaminen tapahtuu. Kirja alkaa vaatehuollon perusteilla, minkä jälkeen seuraa aloittelijoille täydellinen Mitä pitää tietää ennen korjaamista -osio. Tässä luvussa Ignatius kertoo muun muassa erilaisista tukikankaista, liimoista ja materiaaleista. Suurin osa tästä informaatiosta oli ainakin minulle ihan uutta, ja arvostan suuresti sitä, että perusasioiden selittämiseen käytetään aikaa. Tämän kirjan lukijan ei siis tarvitse olla jo valmiiksi mestari.
Varsinaiseen korjaamiseen keskittyvissä luvuissa käsitellään sekä neulalla ja langalla korjaamista että ompelukoneella korjaamista. Olin myös tästä tosi iloinen, sillä monissa käsityökirjoissa tunnutaan olettavan, että lukijalla on käytössään ties minkälaista monitoimikonetta. Useilla meistä on kuitenkin vain neula ja lankaa, ja tämäkin kohderyhmä täytyy ehdottomasti huomioida. Vaatteista huolehtimisen ja niiden eliniän pidentämisen ei pitäisi vaatia kaikenlaisia koneita ja uusia hankintoja!
Ja Ignatiuksen esimerkit näyttävät, etteivät koneet todellakaan ole pakollisia korjaamisessa, vaan ilmankin voi tehdä ties mitä — kyynärpää- ja polvipaikoista aina uusien sukanpohjien ompeluun rikkimenneiden tilalle. MIND. BLOWN. En ollut koskaan tajunnut, että sellainen on ylipäänsä mahdollista, ja että kantapäästä puhkikulunutta sukkaa ei välttämättä tarvitsekaan heittää pois. Tämän korjaustavan meinaan opetella ihan ensimmäisenä!
Sukkaniksin lisäksi riemastuin siitä, että kirjassa selitetään parikin eri tapaa vaihtaa vetoketju ilmeisen helposti. Vetoketjun hajoaminen on ikuisuuspulma, sillä uuden vaihtaminen itse on varsin vaikeaa, ja vaihdattaminen puolestaan usein niin tyyristä, ettei se halvan ja heppoisen vaatteen kohdalla välttämättä kannata. Myös tämä tekniikka tulee aivan ehdottomasti käyttöön, heti kun seuraavaksi onnistun kiskomaan jumin jäänen takinvetskarin rikki.
Vaatteiden korjaaminen voimauttaa
Valtaosa kirjassa esitellyistä korjasutavoista on selitetty selkeästi, ja vaikka kaikki kuvat eivät heti ensivilkaisulla avautuisikaan, jäi kirjasta ehdottomasti sellainen olo, että tämä kaikki on ihan opittavissa. Ja tämän nimeäisinkin kirjan parhaaksi anniksi: sen lisäksi, että se on perusteellinen ja helppotajuinen, tuntui se minusta myös ennen kaikkea voimauttavalta. Selkeästi kuvitetut ohjeet saivat miettimään, ettei vaatteiden korjaaminen ole mitään avaruusfysiikkaa, vaan hyvin käytännöllinen taito, jonka myös entinen kässävihaaja voi oppia.
Ja se on tässä maailmassa äärettömän tärkeää. Vaateteollisuus on niin valtava ongelmakimppu, että sen edessä yksittäisen kuluttajan voi olla hyvin vaikea kuvitella, kuinka muutosta koskaan voisi saada aikaan. Vaatteiden korjaaminen on kuitenkin hyvin konkeettinen tapa pienentää oman garderobin ympäristövaikutuksia silloinkin, kun muunlaisen muutoksen edistäminen ei tunnu mahdolliselta.
Lainasin kirjan kirjastosta, mutta jo ensimmäinen selailukierroksen jälkeen totesin, että tämä lienee niitä opuksia, jotka kannattaa hankkia omaan hyllyyn. Voin lämpimästi suositella Korjaa kauniiksi -opasta kaikille heille, jotka eivät loistaneet koulun kässätunneilla, mutta joita vaatteiden korjaaminen kiinnostaa. Ja senhän pitäisi oikeastaan kiinnostaa meitä kaikkia.
Anni Ignatius: Korjaa kauniiksi — Käsikirja kodin vaatehuoltoon
Moreeni 2020
199 s.
*
Lue myös nämä:
Entä jos ompelisit vaatteita itse?
Ota vastuu ostoksistasi korjaamalla vanhaa
*
FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM
Heti kun eilen luin tämän postauksen, minun piti käydä ostamassa tämä kirja. Vaikka pidän itseäni jo tosi hyvänä korjaajana, tästä kirjasta löytyi ohjeita sellaisiin korjauskohteisiin, jotka ovat tuottaneet minulle päänvaivaa. Tosi hyvä kirja! Kiitos vinkistä!
Onpa kiva kuulla, että vinkki oli hyödyllinen! Meinaan ehdottomasti itsekin hankkia tämän kirjan omaan hyllyyn, sillä veikkaan, että opeille tulee olemaan käyttöä vielä monta monituista kertaa.