Junalla Keski-Eurooppaan: vinkkejä välietapeille
Kirjoitin keväällä työmatkastani Eurooppaan, jonka tein osittain maata pitkin (Suomeen palasin lopulta lentäen). Tätäkin juttua kirjoitan jälleen Sveitsistä, jonne suuntasin Kööpenhaminan kautta junalla. Mitä luksusta onkaan voida suunnitella työmatkojen liikkumista itse!
Olen tähän asti junaillut Eurooppaan Tukholman, Kööpenhaminan ja Hampurin kautta, joista Hampurista pääseekin sitten vaikka Amsterdamiin, Pariisiin, Lontooseen tai Sveitsin kautta Italiaan. Tukholmasta Keski-Eurooppaan on mahdollista matkata yhteen menoon, mutta yli 15 tuntia junassa yhtä soittoa on omaan makuuni vähän liikaa. Tässä siis muutama täsmävinkki lyhyisiin pyrähdyksiin muutamassa sopivassa välipysähdyspaikassa: Kööpenhaminassa, Hampurissa ja Antwerpenissa!
Kööpenhamina
Matka Tukholmasta Kööpenhaminaan kestää noin viisi tuntia, joten kun Helsingistä ottaa puoli kuuden junan Turun satamaan ja sieltä laivan Tukholmaan, Kööpenhaminassa voi olla jo seuraavana päivänä alkuiltapäivästä. Köpiksessä riittää nähtävää vaikka viikoksi, mutta lyhyellä pyrähdyksellä kannattaa tsekata esimerkiksi Designmuseo, Tivoli tai Glyptoteket-museo. Jos olet kaupungissa vain yhden illan, useat museot ovat auki ainakin yhtenä viikonpäivänä myöhempään ja Tivoli joka päivä. Hyvää ruokaa löytyy esimerkiksi varsin lähellä juna-asemaa olevalta Meatpacking Districtilta. Seuraavalla reissulla meinaan ihan ehdottomasti testata Sofiebadet-kylpylän Christianshavnissa!
Lyhyillä Kööpenhaminan-reissuilla olen aina yöpynyt Steel House Copenhagen -hostellissa, josta irtoaa sänky siistissä kuuden hengen huoneessa alle kolmella kympillä. Hostelli sijaitsee lisäksi alle kymmenen minuutin kävelymatkan päässä juna-asemalta. Eväät seuraavan päivän matkaan kannattaa ostaa juna-aseman Paleo-kahvilasta, jossa on tarjolla monenlaisia vegaanisia wrappeja ja salaatteja.
Hampuri
Hampuri ei välttämättä ole kaupunki, jonne tulisi erikseen lähdettyä lomalle, mutta se on ehdottomasti käymisen arvoinen. Hampuri on noin viiden tunnin suoran junamatkan päästä Kööpenhaminasta, joten se on loistava välietappi matkalla Keski-Eurooppaan. Lyhyelläkin reissulla ehtii hyvin ihastella Speicherstadtin upeita, suojeltuja tiilirakennuksia ja käväistä kohistun oopperatalon ilmaisella näköalatasanteella. Muutkin kuin lapset innostuvat Miniatur Wunderland -pienoismallimuseossa, joka on ilahduttavan myöhään auki ja sopii siksi myös kiireisen aikatauluun (mutta liput kannattaa varata etukäteen). Lähistöllä sijaitsee Ta Vegan House -vegaaniravintola, jonne osuin sattumalta – ja söin parasta vegaaniruokaa pitkään aikaan.
Yövyin tällä kertaa Generator-ketjun hostellissa, joita olen testannut muuallakin ja todennut hyviksi. Hinnat täälläkin ovat suht edulliset. Aivan asemaa vastapäätä oleva hostelli oli juuri passeli yhden yön pyrähdykselle. Vegaanisia eväitä seuraavalle matkaosuudelle saa ainakin Dean and David -ketjun kahvilasta juna-asemalta.
Antwerpen
Oletko suuntaamassa Länsi-Eurooppaan esimerkiksi Pariisiin tai Lontooseen? Kannattaa ehdottomasti piipahtaa Amsterdamin sijaan vaikkapa Belgian Antwerpenissa – etenkin jos fanitat esimerkiksi belgialaista muotisuunnittelua. Antwerpeniin on Hampurista noin seitsemän tunnin junamatka esimerkiksi Düsseldofin kautta, ja kaupungista on vain parin tunnin suora junamatka Pariisiin, josta matkaa on helppo jatkaa vaikkapa Brittein saarille. Antwerpeniin ei tulisi välttämättä muuten lähdettyä, mutta se on varsin hurmaava kaupunki, jossa on kivoja second hand -kauppoja, hyvää ruokaa ja ihanaa flaamilaisarkkitehtuuria. Kannattaa tsekata esimerkiksi belgialaista suunnittelua second handina myyvä Labels Inc. -putiikki ja melkein naapurissa sijaitseva Kaffeenini-kahvila, joka tarjoilee myös vegaaniruokaa. Belgiassa on pakko syödä myös ranskalaisia ja yllättävän monessa paikassa on saatavilla esimerkiksi vegaanista tartar-kastiketta.
Kuinka paljon junalla matkustaminen sitten maksaa? Se ei välttämättä ole kallista, kunhan on liikkeellä ajoissa (vähintään kuukautta etukäteen). Jos aikomuksenasi on liikkua suunnitellusti pidempiä välimatkoja, reililippu ei aina ole paras vaihtoehto, sillä moniin nopeisiin juniin paikat on pakko varata etukäteen – ja joudut pulittamaan siitä joskus reilustikin lisähintaa reililipun päälle. Olen aikaisemminkin suositellut omio.com -saittia ja sovellusta, mutta suosituksia otetaan vastaan myös kommenttiboksissa! Kirjoitamme blogissa jatkossa lisääkin maata pitkin matkustamisesta – kaikki matkailujuttumme löytyvät kätevästi matkailu-tunnisteen alta.
*