Kaupan ruukkusalaatin uusi elämä

Joskus ihan pienet asiat voivat tehdä tosi onnellisiksi. Niin kuin vaikka kaupan salaatin edelleenkasvattaminen omassa keittiössä.

Kuinkakohan monta ruukkusalaattia olen vuosien varrella ostanut, syönyt niistä suurimmat lehdet ja sitten heittänyt juuripaakun pois? En osaa sanoa, mutta todennäköisesti aika monta. Jostain syystä nimittäin tajusin vasta pari vuotta sitten seuraavan asian: sen, että kaupan ruukkusalaatin voi istuttaa multaan, jossa se jatkaa kasvamistaan ja tuottaa lisää salaattia. Silkkaa taikuutta, sanon minä!

Kaupan ruukkusalaatin istuttaminen
Näin iloiselta näyttää vesilasissa viikon asustellut, lyhyeksi nyrhitty kaupan ruukkusalaatti.

Saattaa olla, että tämä on ollut teille kaikille aivan ilmiselvää ihan aina, mutta koska minulla kului asian tajuamiseen noin kolmekymmentä vuotta, päätin kirjoittaa tästä taikatempusta täälläkin. Sillä tämän helpompaa tapaa saada kotiin vähän jotain vihreää ei ole! Lisäksi vihannesten kasvattaminen on todellista zen-harjoittelua, ja ruukkusalaatin kautta tätä tekniikkaa voi treenata silloinkin, jos käytössä ei ole omaa puutarhapalstaa, pihaa tai edes parveketta.

Olennaiset asiat onnistuneeseen ruukkusalaatin edelleenkasvatukseen seuraavat tässä:

1. Tarkasta juuret

Kaupassa kannattaa kurkkia vähän salaattipussin pohjaa ja valita sellainen salde, jonka juuret ovat mahdollisimman vaaleat. Jos pussin pohjalla näkyy tummanruskeaa, niljaista sotkua, salaatti ei todennäköisesti enää lähde kasvamaan vaikka mitä tekisit.

2. Jätä jämät

Syö isot lehdet tavanomaiseen tapaan, mutta älä nyhdä salaattia aivan kaljuksi. Säästä vähintään pari pientä lehteä. Kuvassa olevassa salaatissa näkyy, että olen jättänyt salaatiin pari ruotia sekä pienimmät lehdet, jotka ovat sitten lähteneet kasvamaan.

3.Anna voimistua

Laita pikkusalaatti vesilasiin tai vastaavaan astiaan. (Muovikehikko kannattaa pitää tässä vaiheessa vielä paikallaan, ettei multapaakku hajoa käsiin.) Lasi kannattaa asettaa valoisaan paikkaan mutta välttää suoraa paahdetta, sillä viileässä viihtyvät salaatit väsähtävät liiasta lämmöstä. Itse tapaan pitää salaattini lasissa viikon tai pari, kunnes näen että se ryhtyy pukkaamaan uutta lehteä.

4. Kastele sopivasti

Vesilasissa hengailevaa salaattia kannattaa virkistää päivittäin tai parin välein pienellä määrällä vettä. Monet salaatit taitavat heittää henkensä tässä vaiheessa, kun ne saavat joko liikaa tai liian vähän vettä. Kokeile siis ensin multapaakkua varovasti sormella, ja jos se tuntuu kostealta, älä kastele. Jos taas paakku tuntuu kuivahkolta, kaada lasin pohjalle loraus vettä. Jos vettä on vielä tunnin jälkeen jäljellä, kaada loput pois.

*

Siinä se, kaikessa yksinkertaisuudessaan. Helppoa kuin heinänteko! Kun salaattiin on muodostunut muutama pieni lehti, naksi muovinen ruukku saksilla varovasti palasiksi ja irrota varoen repimästä juuria liikaa. Jos aiot istuttaa salaatin kukkaruukkuun, muista laittaa ruukun pohjalle soraa tai pala särkyneestä saviruukusta tai vaikka kahvikupista salaojitukseksi.

Ja sitten vain multiin!

*

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

koti tutoriaalit ruoka-ja-juoma vastuullisuus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *