Kesäloman parhaat kirjat

Kuulostanko tylsältä, jos sanon, että lomalla minulle tärkeintä on lukeminen? Voi olla, mutta sanon niin silti – kirja kädessä huomaan nimittäin välittömästi rauhoittuvani eri tavalla kuin minkään muun puuhan parissa. Somen ja jatkuvan nettiklikkailun rinnalla kirjan lukeminen on hidastamista tasolle, jolla ajatukset pysyvät perässä siinä mitä tekee. Ja kesällä haluan ennen kaikkea hidastaa.

Kesälukemisessa on silti omat haasteensa, ja kenties suurin niistä on sen päättäminen, mitä lukisi. Erityisen kinkkiseksi tilanne muuttuu, jos kirjoja pitää pakata matkalle mukaan. Vaikka käytänkin sähkö- ja äänikirjapalveluita, tahdon silti aina mukaan myös fyysisiä opuksia päästäkseni kokonaisvaltaisesti irti ruudun tuijottamisesta. Mutta kun laukussa on rajallisesti tilaa eikä lukuaikaakaan löydy loputtomasti, miten ihmeessä voi tietää, millainen lomakirjojen yhdistelmä kannattaa?

Olen pohtinut asiaa paljon, ja nyt vihdoin voin sanoa kehittäneeni täydellisen reseptin kesäisen lukulistan kokoamiseen. Jos siis pohdit, mitä lukisit tänä kesänä tai miten saisit kaikki potentiaalisesti kiinnostavat kirjat mahtumaan matkalaukkuun, kokeile koostaa kirjalistasi tämän kaavan mukaan:

Sally Rooney, kirjat

1. Uusi, kuuma kirjailija

Kesäloma on loistava tilaisuus tutustua vähintään yhteen itselle tuoreeseen kirjailijaan, josta voi syntyä uusi ikisuosikki. Minulle tämä kirjailija on tänä vuonna ollut Sally Rooney, johon olen täysin hurahtanut, aivan kuten suunnilleen koko muukin maailma. Rooney on tuore ja terävä ja hauska, ja ihan täydellinen kesäisellä kaupunkirannalla luettavaksi. Pikaluin Conversations With Friends -romaanin parissa päivässä ja ryntäsin heti ostamaan lisää. Mutta miten ihmeessä jaksan odottaa Rooneyn seuraavan kirjan julkaisua?!

Muita hyviä vaihtoehtoja: Aino Vähäpesolan Onnenkissa, Olga Kokon Munametsä ja Ocean Vuongin On Earth We’re Briefly Gorgeous.

kirjasuositus2. Rakastettu klassikko

Täydelliseen kesäkirjakomboon kuuluu aina myös jokin ihana klassikkoteos – enkä nyt tarkoita mitään tylsää, yläasteella tahkottua klassikkoa, vaan sellaista kirjaa, joka muistuttaa vaikuttavasta lukukokemuksesta vuosien takaa. Vanhaan rakkaaseen kirjaan palaaminen on parasta vähän laiskoina kesäpäivinä, jolloin kirjaa lehteillään uimareissujen ja puistopäiväunien välissä. Minulle tällaisia teoksia ovat esimerkiksi Tove Janssonin muumikirjat, joissa nostalgia yhdistyy tuoreuteen, sillä kirjat lukee näin aikuisena ihan eri tavalla kuin nuorempana, ja niistä löytää myös aina jotain uutta.

Muita hyviä vaihtoehtoja: Louisa May Alcottin ja Lucy Maud Montgomeryn vanhat tyttökirjat, Neiti Etsivä-sarja, mikä tahansa Astrid Lindgrenin teos tai jokin niistä miljoonista ponikirjoista, joita tuli esiteininä luettua kahmalokaupalla.

3. Tietokirja, joka antaa ajattelemisen aihetta

Fiktion lisäksi kesään kuuluu mielestäni aina vähintään yksi kiinnostava tietokirja, joka estää lomailijan päätä pehmenemästä aivan täysin. Hyvin kirjoitettu tietokirja vie mukanaan samalla tavalla kuin vetävimmän romaanin lailla ja herättelee samalla pohtimaan asioita uudesta näkökulmasta. Tämän vuoden valintani ovat suoraan omasta hyllystäni lukemattomien kirjojen pinosta: Rinna Saramäen vastuullisempia vaatteita käsittelevä Hyvän mielen vaatekaappi ja Alan Weismanin Maailma ilman meitä, joka kertoo vähän vähemmän mairittelevasti siitä, millainen vaikutus ihmiskunnalla on ollut ympäristöömme.

Muita hyviä vaihtoehtoja: Eva Meijerin eläinten kieltä käsittelevä Mistä valaat laulavat?, Svetlana Aleksijevitšin tietokirja-dokumenttiromaani Sodalla ei ole naisen kasvoja sekä Satu Rämön ja Hanne Valtarin Unelmahommissa.

 

Mitä sinä meinaat lukea tänä kesänä?

*

Jos kirjat kiinnostavat, lue myös nämä:

Aion opetella lukemaan uudelleen

Luen, jotta tietäisin mitä ajattelen

*

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

kulttuuri kirjat suosittelen ajattelin-tanaan
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *