Kestävä tyyli: Second handia syksyyn

Tänään on second hand Septemberin viimeinen päivä, ja hetki tuntuu osuvalta esitellä blogin ensimmäinen kierrätystyylipostaus. Second hand September on Oxfam-hyväntekeväisyysketjun lanseeraama kampanja, jolla koetetaan saada ihmiset luopumaan uusien vaatteiden ostamisesta edes hetkeksi ja hankkimaan sen sijaan vaatteensa käytettynä.

Vaateteollisuus nykyisellään on täynnä valtavia ongelmia: kestämättömiä työolosuhteita, katastrofaalisia ympäristövaikutuksia… Ja vaikka yksi ihminen ei voikaan tilannetta ratkaista, on meillä silti mahdollisuus olla tukematta epäeettistä toimintaa rahoillamme.  Se onnistuu sanoutumalla irti pikamuodista ja kääntämällä sen sijaan katse jo valmiiksi olemassa oleviin vaatteisiin uusien sijaan.

Kestävä tyyli -sarjassa esittelemme omia second hand -löytöjämme ja kierrätettyjä asujamme. Ensimmäisenä vuorossa Oonan luottotyyli alkusyksyn kirpeisiin mutta aurinkoisiin päiviin: väljä neule yhdistettynä lyhyeen hameeseen, lämpimiin sukkahousuihin ja saappaisiin.

kierrätystyyli

Mitäköhän tässä kuvassa tapahtuu? Ei hajuakaan, mutta ilmeisesti second hand tekee minut hyvin iloiseksi.

NEULE: ALEKSIS KIVEN KADUN KIRPPIS (1 €)

HAME: RELOVE (5 €)

SAAPPAAT: SPR KONTTI (7 €)

Tämä on syysasuni number 1, ja koska tyylini kulmakiviä ovat ekologisuus ja tylsyys, olen painellut menemään näissä vaatteissa jo viikon verran. Etenkin villapaita on niin lämmin ja mukava, etten haluaisi riisua sitä edes  nukkumaan mennessäni. Siitä jos mistä tunnistaa hyvän vaatteen!

Selected Hommen neule on kesäkirppislöytö, jonka ostin alunperin kumppanilleni. Kun tämä päätti luopua paidasta, adoptoin sen välittömästi. Paksu ja mukavan jämäkkä neule toimii todisteena siitä, mitä usein sanotaan: miesten vaatteet tavataan tehdä laadukkaammin kuin naisten vaatteet. Kun siis etsitte kestäviä kledjuja, kannattaa kurkata ihan ensin miesten osastolle!

Mainitsin Kontista ostetut saappaat taannoin ota vastuu ostoksistasi korjaamalla vanhaa -jutussa. Kaivoin ne viime viikolla kaapista syyskelejä varten, ja joka kerta kun vedän ne jalkaan, olen onnellinen siitä, että ostin ne käytettynä ja korjautin. Nyt hyvät kengät saavat vielä monta lisävuotta sen sijaan, että ostaisin valmiiksi huonolaatuisia kenkiä joka vuosi uudet ja päätyisin heittämään vanhat pois.

*

Tämä asu ei ole kreisin tai muodinmukaisin blogeissa näkyvistä asukokonaisuuksista — mutta me koemme, että nimenomaan tavallisten käyttövaatteiden esittelylle on tarvetta. Käytettynä ostettaviin vaatteisiin liittyy myös edelleen pientä stigmaa, jota haluamme aktiivisesti omalta osaltamme olla poistamassa. Voimme ylpeinä sanoa: kyllä, nämä vaatteet on ostettu käytettyinä. (Ja säästimme muuten samalla ympäristön lisäksi ihan pirusti rahaa!)

Lisäksi blogimaailmassa nähdään valtava määrä asukuvia, joissa esiteltävät vaatteet ovat kestämättömästi valmistettuja ja lisäksi usein kuvauslainassa. En missään nimessä syytä vain bloggareita, mutta on selvää, että jatkuva uusien vaatteiden näkeminen ei ainakaan paranna maailmaamme vaivaavaa kulutushysteriaa. Katseen suuntaaminen second handiin silloin, kun jotain uutta on pakko ostaa, onkin loistava tapa haastaa omaa kulutuskäyttäytymistä.

Ja vaikka kuvien asu ei olekaan täynnä glamouria, se on kantajalleen sopiva ja ympäristön kannalta kestävä. Jos minulta kysytään, tämä yhdistelmä tekee tyylistä kuin tyylistä täydellisen.

Mistä te olette tehneet parhaat second hand -löytönne? Laittakaa vinkit jakoon!

*

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

muoti vastuullisuus kirppisloydot uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (3)
  1. Ihanaa! Juuri näin!
    Hyvän näköinen asu ja mahtavia ajatuksia muodista ja kestävästä kulutuksesta.
    Samoista ajatuksista on myös perustettu 1st Comeback -verkkokauppa. Tavoitteena on helpottaa kierrätettyjen ihanuuksien löytämistä ja tuoda kestävä shoppailu yhtä helpoksi kuin mitä pikamuodin shoppailu on. Tervetuloa tutustumaan osoitteeseen http://www.1stcomeback.fi

  2. En yleensä jaksa lukea tyyli- ja asupostauksia, mutta tämä oli hyvä! Juuri oikea suunta ja kivat vaatteet 🙂

    1. Mäkään en yleensä jaksa. 😀 Ihan huippua siis kuulla, että tämä vetosi toiseen samanlaiseen tyyppiin.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *