Lähimatkailua: Munkkiniemi

Tiedättekö sen tosi kuluneen sanonnan, jonka mukaan kaukaa on helpompaa nähdä lähelle? Joskus se on ärsyttävän tosi. Lähimatkailuksi mielletään usein näinä lentolakkoiluaikoina miksi tahansa kotimaanmatkailuksi, mutta parhaimmillaan se on mielestäni jopa ihan vaan omaan lähiympäristöön tutustumista uusin silmin.Studio Aalto.

Usein oman lähiympäristön kiinnostaviin paikkoihin tulee kuitenkin tutustuttua vasta sitten, kun sieltä on muuttanut jo pois. Asuin lapsuudestani suurimman osan Länsi-Helsingin Munkkiniemessä, mutta vasta nyt, muutettuani sieltä lähes kymmenen vuotta sitten pois, olen käynyt alueen suosituimmissa turistikohteissa.

Munkkiniemen kaltaisia alueita ei Helsingissä ole montaa: se ei ole keskustaa, mutta siellä on kivijalkakauppoja. Se on meren rannalla, mutta joskus meren läheisyyden unohtaa. Siellä on kivoja kahviloita ja Alvar Aalto -museo, mutta se ei ole mikään trendikeskittymä. Siis täydellinen henkisesti keski-ikäisen minun makuun.

Missä Munkkiniemeen suuntaavan sitten kannattaisi käydä? No vaikka missä!

  • Alvar Aalto -faneille Munkkiniemi on pakollinen vierailupaikka, sillä siellä sijaitsevat sekä arkkitehdin studio että kotitalo. Opastettuja kierroksia ei järjestetä joka päivä ja liput myydään joskus loppuun, joten vierailu kannattaa suunnitella etukäteen. Kierrokset on aikataulutettu niin, että samalla kertaa voi käydä molemmissa kohteissa. Ihan must ajattoman suunnittelun ystäville! Aalto-fanit voivat käydä myös ihmettelemässä Aallon Kansaneläkelaitoksen työntekijöiden asunnoiksi suunnittelemaa Kelakartano-talokokonaisuutta (tai fiilistellä tätä videota).

  • Munkkiniemen puistotiellä on useampikin kiva kahvila. Max’s Cafesta saa ihan parhaita korvapuusteja ja Cafe Delivosta hyvän lounaan. Puistotien päähän Laajalahdentielle avannut Cafe Tarina on sekin kiva.

  • Kävelyn ystävän kannattaa kävellä Munkkiniemen rantaviivaa pitkin Espoon puolelle Akseli Gallen-Kallelan kotimuseoon Tarvaspäähän (joka on muuten arkkitehtonisesti aika ekstra). Sielläkin on kiva kahvila ihanassa puuhuvilassa merinäkymin!

Aalto House.

  • Liikkeellä sunnuntaina? Hienostelunhaluisten kannattaa suunnata brunssille Hotelli Kalastajatorpalle. Brunssi on hintava, mutta ruuat loistavia ja näkymät kalliolta merelle mielettömät.
  • Kunnon perinteinen pubiruokameininki on ravintola Ukko-Munkissa eli Ugarissa, joka on paikallinen instituutio ja toiminut samassa paikassa vuodesta 1959.

  • Varsinaisesta vanhasta Munkkiniemestä kävelee myös helposti Kuusisaaren puolelle Didrichsenin taidemuseoon. Museo itsessään on jo näkemisen arvoinen, mutta siellä on usein myös tosi kiinnostavia näyttelyitä.

Kivointa Munkassa on kuitenkin kävellä ympäriinsä. Alueella on kiinnostavaa arkkitehtuuria, kuten Eliel Saarisen suunnittelema Hollantilaisentie ja Kadettikoulu, Munkkiniemenrannan ökykämpät ja etenkin syksyisin ihana Munkkiniemen puistotie. Onneksi äiti muutti tänne takaisin, joten on entistä enemmän syitä pistäytyä Munkkaan!

*

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

kulttuuri vastuullisuus matkat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *