Lähimatkailua: Pääkaupunkiseudun ihanat saaret

Jos minulta kysytään parasta asiaa Helsingissä, vastaan aina epäröimättä: meri. Olen viettänyt välillä pitkiäkin aikoja sisämaassa Keski-Euroopassa, mutta jossain vaiheessa alan aina kaivata meren äären. En osaa kuvitella asuvani koskaan kaukana merenrannasta.

Kesä on tietysti parasta aikaa nauttia merellisestä Helsingistä. Viime vuosina kaupunki on nähnyt paljon vaivaa parantaakseen mahdollisuuksia nauttia pääkaupunkiseudun saaristosta. Loppukesän aurinkoisia päiviä varten tässä luvassa siis muutama saarivinkki pääkaupunkiin!

Uunisaari

Uunisaari on ihana keidas aivan Kaivopuiston edustalla. Talvella saareen pääsee siltaa pitkin, mutta veneilykauden alettua saareen kuljetaan pienellä veneellä. Ihana uimaranta ja täydelliseksi aallokossa hioutuneet kalliot, joilta avautuu huikea näkymä avomerelle.

Pihlajasaari
Pihlajasaari on toinen lähes itsestään selvä paikka, jonka uimarannalla on ihanat pukukopit. Pari kesää sitten testasimme saaren pienen telttailualueen, jolta avautuu upea näkymä kohti Helsinkiä. Aamupalan nautimme kallioille pystytetyn pöydän ääressä. Täydellinen saaristo-miniloma kivenheiton päässä keskustasta!

Vartiosaari

Vartiosaari on itähelsinkiläisten suosikki, jonne kannattaa ehdottomasti suunnata Hakaniemestä lähtevällä saaristoveneellä. Matka keskustasta kestää noin tunnin, ja sinä aikana ehtii nauttia ihanista maisemista. Saarella ei ole juuri palveluita, mutta ihana luontopolku, jonka varrelta avautuu kansallismaisemaksi julistettu näkymä itäisen Helsingin saaristoon.

Itä-Helsingin saaristo on muutenkin todella kaunista, ja pienempiin saariin voi tutustua esimerkiksi meloen. Kajakkeja voi vuokrata Vuosaaren melontakeskuksesta. Monessa saaressa voi myös telttailla. Lämmin suositus esimerkiksi ihanalle Hattusaarelle!

Vallisaari

Suomenlinnan vieressä oleva Vallisaari avautui yleisölle vasta muutama vuosi sitten oltuaan luonnontilassa vuosikymmeniä. Iso osa saaresta on edelleen suljettu yleisöltä. Aivan venesataman tuntumassa on esimerkiksi ihana jäätelökahvila Paja. Saaressa järjestetään myös majoitusta puihin ripustetuissa teltoissa – tätä olisi mahtava kokeilla!

Iso Vasikkasaari (Espoo)

Kaunista saaristoa on yllin kyllin tarjolla myös Espoossa. Erinomaiset uintimahdollisuudet ja kauniit maisemat on esimerkiksi Isossa Vasikkasaaressa, jonne pääsee saaristoveneellä esimerkiksi Nokkalan majakalta. Nokkala itsessäänkin on käymisen arvoinen paikka – Majakaksi nimetyn ravintolan katolla on kiva seurata ohi lipuvia veneitä. Ruokalistalla on myös vegaanisia vaihtoehtoja.

Vasikkasaaren lisäksi samalla lauttareitillä on myös monia muita kiinnostavalta vaikuttavia saaria. Seuraavaksi haluaisin kokeilla esimerkiksi telttailua Gåsgrundetin rantasaunaa tai telttailua Rövarenilla.

Pääkaupunkiseudulla on näiden lisäksi vielä vaikka mitä ihania merellisiä paikkoja, joissa viettä kesäpäivää. Lonnalla olen ollut kuuntelemassa ihania jazz-keikkoja (seuraavaksi testiin saarella oleva sauna!) ja Seurasaaren ympäristössä melomassa. Katajanokanluodon kesäkahvila on vielä testaamatta. Mustasaaren toimintakeskus on koronan takia tänä kesänä suljettu, mutta onneksi Lammassaareen ja Kuusiluotoon pääsee helposti kävellen kotiovelta. Onneksi pian on taas lomaa, että ehtii taas nauttimaan Helsingin saaristosta – ja tanssimmehan vielä häitäkin Suomenlinnassa elokuun lopulla!

Oletko enemmän meri- vai järvi-ihmisiä? Jaa omat kesävinkkisi kommenttiboksissa!

*

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

hyvinvointi matkat vastuullisuus
Kommentit (2)
  1. Kiitos vinkeistä, just plänäilenkin viimeistä lomaviikkoa, kun palaillaan reissun päältä pk-seudulle. Luulin muuten pitkään meren olevan mulle se rakkain elementti, mutta nyt Järvi-Suomessa lomailleena alan kallistua järveen. On niin ihana pulahtaa aamu-uinnille, kun vedessä tarkenee ilman saunaakin ja opin puolisoltani, että veneellä voisi ajaa aina Lahdesta Jyväskylään saakka – Suomi on siis todellakin järvien peitossa! Ihanaa lomaa! 🙂

    1. Meidän mökki on myös järven rannalla, ja onhan se uiminen siellä mukavampaa kuin meressä – mutta onneksi Suomessa voi nauttia molemmista! 🙂 Ihanaa lomaa ja hyviä seikkailuja pääkaupunkiseudulla myös sinne!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *