Laiskan ihmisen kenkähuolto

Ehkä olet jo pakkaamassa talvikenkiä säilytykseen ja ottanut kesäkengät ulos laatikoistaan? Pysähdy hetkeksi! Juuri nyt on sopiva hetki miettiä, ovatko kengät saaneet osakseen tarvittavaa huoltoa.Olin ennen välinpitämätön kenkienomistaja. Ostettaessa suojasuihketta, suutariin kun muisti, jotain lankkia välillä, jos muisti ja jaksoi. Se näkyi lopputuloksessa : kengät kuluivat käyttökelvottomiksi alta aikayksikön. Vastaavalla huollolla ei ihmekään, jos kukaan ei uskalla ostaa parempilaatuisia kenkiä. Onko muka mitään takeita siitä, että ne kestävät?

Vastaus on, että kyllä laadukkaat kengät kestävät, jos niistä pitää huolta.

Kenkien huoltaminen ja asianmukainen säilyttäminen (kuulostaapa asialliselta) ovat kuitenkin sellaisia arkirutiineja, joille kannattaa ottaa aikaa. Kengät ja luonto kiittävät, kun jalkineilla kulutetaan katuja pidempään kuin vuosi tai kaksi.

Kenkien huoltaminen ei ole rakettitiedettä, mutta siihen kannattaa perehtyä hetkeksi. Tsekkaa muutama laiskan kenkähuoltajan vinkki alta!Ennaltaehkäise. Vie kengät ajoissa suutariin. Repsottaako pohja, onko korkolappu kulumassa puhki? Vie kengät suutariin ennen, kuin on liian myöhäistä. Esimerkiksi korkolaput kannattaa vaihtaa jo hyvissä ajoin, ennen kuin kuluminen on edennyt itse korkoon. Pyyhi aina kura pois, kun tulet ulkoa vähän kostealla rätillä. Anna kenkien myös levätä käyttökertojen välissä.Huolla. Osta kunnon aineet. En ole mikään hifistelijä, mutta kenkien hoitoaineissa on eroja. Parhaat tekee ranskalainen Saphir. Uskokaa tai älkää, mutta rasvattujen kenkien kiillottamiseen sopivat parhaiten vanhat nylonsukkahousut, sillä niistä ei irtoa kengän pintaan nukkaa. Hoitoaineiden levittämiseen on myös erilaisia harjoja, mutta vanhasta t-paidasta leikatut rätit ajavat nekin asian.

Omat suosikkini ovat ylläolevassa kuvassa:

  • Kiiltoa kaipaaville nahkankengille (ei kuitekaan kiiltonahkakengille) sopii Creme Pommadier 1925, jossa on paljon pigmenttiä. Käytän tätä esimerkiksi mustille nauhakengille.
  • Creme Surfine sopii hienoille pintanahoille. Se on hoitava ja palauttaa kenkien tai laukun värin.
  • Renovateur on hyvin rasvainen ja hoitava voide, jota käytän silloin, kun nahka tuntuu kuivalta. Se on kenkämaailman tehoseerumi ja ihan loistava jokapaikantuote. Jos ostat vain yhden, suosittelen tätä.
  • Muiden tuotteiden jälkeen Saphirin kovavahaa voi hieroa kengät kärkiin ja kantoihin estämään kolhuja ja naarmuja.

Rasvanahalle on omat, usein mehiläisvahapohjaiset tuotteensa. Meillä on ollut käytössä Red Wingin varsin passeli rasva.Säilytä hyvin. Kenkien ei pitäisi lojua kasassa eteisen lattialla. Parhaille nahkakengille kannattaa ehdottomasti hankkia lepolestit, jotka pitävät kengät mallissaan silloin, kun ne eivät ole käytössä. Se ehkäisee esimerkiksi ryppyjen muodostumista jalkapöydän kohdalle. Puhdista ja huolla kengät ennen kuin pakkaat ne säilöön.

Toivottavasti näitä muutamaa perusohjetta (ennaltaehkäise, huolla ja säilytä) noudattamalla omille kengille tulee paljon lisävuosia. Tavaroista hyvin huolehtiminen on palkitsevaa ja lisäksi lisää tunnesidettä omistamiimme asioihin.

Kenkienhoitotuotteita ja yksityiskohtaisia, ihania hoito-ohjeita paitsi kenkien, myös muiden vaatteiden huoltoon tarjoaa Arkivé Atelier. Suosittelen.

Onko sinulla killerivinkkejä kenkien huoltamiseen? Jaa vinkkisi kommenttiboksissa!

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

muoti vastuullisuus
Kommentit (2)
  1. Mun vinkit on juurikin se, että ostaa laatua. Kunnon nahkakangistä 200-300 euroa ei oikeasti ole kovin kallis. Monista laatukengistä voi vielä vaihtaa pohjan kun se on kävelty loppuun, jolloin on todella tärkeää, että kenkäosa on hyvin hoidettu. Silloin saa taas saman verran vuosia lisää.
    Ja vielä se, että on käytössä enemmän kuin yhdet kengät jolloin kengät saavat välillä myös levätä. Mutta tälläinen yksillä samoilla kengillä koko ajan käveleminen on ehkä enemmänkin vanhempien ihmisten juttu.

    1. Oon kyllä samaa mieltä, eron laadussa huomaa kyllä käytössä! Kalliimmat kengät maksaa itsensä takaisin, kunhan niitä hoitaa hyvin. Juuri hain suutarilta kengät, joihin oli tehty kokonaan uusi pohja.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *