#lempivaatteeni-haaste: viikko suosikkivaatteessa

Keväällä eettisemmän vaatetuotannon puolesta kampanjoiva Eetti-kansalaisjärjestö lanseerasi alkuvuodesta #lempivaatteeni-kampanjan, johon otin itsekin täällä blogin puolella osaa. Kampanja kannustaa suomalaisia käyttämään vaatteitaan enemmän ja pidempään – etenkin niitä lempivaatteita. Nyt kampanja huipentuu haasteeseen, jossa omaan lempivaatteeseen pukeudutaan viikon ajan.

Pukeudun omiin lempivaatteisiini usein, mutta samoihin vaatteisiin en koskaan ole pukeutunut viikkoa putkeen. Halusin kokeilla, koska haaste saisi ehkä myös pohtimaan, miten jo kaapissa olevia vaatteita voisi pukea uusilla tavoilla.

Stressaavan syksyn jälkeen olen myös huomannut selailevani nettikirppareita ja etsiväni hyvää mieltä uusista vaatteista jo entisestään liian täyteen vaatekaappiin. On siis hyvä hetki palauttaa mieleen, etten tarvitse mitään uutta!

Vaikka en kannustakaan varsinaisesti konmarittamaan tai karsimaan vaatekaappiaan liikaa, koska jatkuvalla kulutuksella parhaatkin vaatteet kuluvat nopeasti loppuun, mutta nykymenokaan ei ole kestävää. Monella meistä on vaatekaapissa vaatteita, joita on käytetty alle 30 kertaa, eikä ihme: vaatteiden keskimääräinen käyttöikä on lyhentynyt kolmanneksella. Tekstiiliteollisuuden hiilijalanjälkeä voisi pienentää jopa 44% käyttämällä jo vaatteita tuplasti pidempään.

Suomalaisten vaatteiden kulutusta tutkittiin viimeksi vuonna 2015. Tutkimuksessa todettiin, että esimerkiksi suomalaiset naiset käyttävät puseroita keskimäärin reilut viisi vuotta ja t-paitoja reilut neljä vuotta. Nykyvaatteiden laadun tietäen olen iloinen, jos vaate kestää viikoittaista käyttöä noinkin kauan. Tunsin piston sydämessäni, kun tajusin ajattelevani viiden vuoden olevan pitkä aika. Eihän se ole mitään!

Nykypäivänä moni meistä ostaa uutta ei tarpeeseen vaan siksi, että kaipaa uutta. Uuden vaatteen myötä kokee hetken ajan olevansa taas vähän uudempi ja vähän parempi versio itsestään. Mutta ehkä uutuudenviehätystä voisi kauppojen sijaan löytää omasta vaatekaapista? Sitä päätin kokeilla tällä viikolla!

Omista lempivaatteistani haasteeseen valikoitui vuosi sitten hankkimani, näissäkin kuvissa näkyvä musta paitamekko, jolle on kertynyt ainakin 30, ellei 50 käyttökertaa. Missionani on todistaa, että se on erittäin monikäyttöinen vaate – toivottavasti onnistun! Raportoin tunnelmia viikon varrelta blogin Instagramissa.

Sinäkin voit osallistua haasteeseen somessa tai omassa blogissasi #lempivaatteeni-tunnisteella. Kuinka monta kertaa sinä olet käyttänyt lempivaatettasi?

*

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

muoti vastuullisuus paivan-tyyli
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *