Lupa ajatella itseäsi

Kesäkuun kantavana teemana blogissa on ollut luovuus. Cambrigde Dictionaryn mukaan luovuus on ‘the ability to produce original and unusual ideas, or to make something new or imaginative’. Luovuus ja innovatiivisuus ovat ominaisuuksia, jotka erottavat meidät muista; ne ovat kilpailukyvyn lähde yrityksille, ilon ja mielekkyyden lähde yksilöille. Samalla kuitenkin tuntuu, että mitä enemmän tavoittelemme luovuutta, sitä kauemmas se karkaa. Vaikka varaamme kalenterista tunnin tehokkaan “innovaatiopalaverin” työpaikalla tai yritämme edistää luovaa henkilökohtaista projektia tiukassa aikataulussa, emme usein saavuta haluamiamme tuloksia. Miksi näin?

Luovuus vaatii tilaa, ja mielikuvituksemme aktivoituu silloin, kun meillä on tylsää. Milloin viimeksi sinulla on ollut tylsää? Siis niin tylsää, ettei ole mitään tekemistä. Ei ole somea, ei tekemättömiä töitä, ei ihmisiä ympärillä, jotka tarvitsevat aikaa ja huomiota? Useimmille meistä tällaista hetkeä on mahdoton muistaa tai tunnistaa. Ja todellisuus on, ettei sellaista hetkeä tule itsestään syntymäänkään, siitä nyky-yhteiskuntamme elämänmeno ja jatkuva informaatio- ja ärsyketulva pitävät huolen. Mikä siis avuksi? Miten voimme päästä käsiksi siihen ihanaan uuden luomisen tunteeseen, flow-tilaan, iloon ja luomisvoimaan?

Tässä muutamia ajatuksia, jotka ovat auttaneet minua tänä kuluneena keväänä:

 1. Anna itsellesi lupa laittaa itsesi etusijalle. Usein kasvamme uskomaan, että on itsekästä laittaa omat tarpeet ja toiveet etusijalle, puhua niistä, saatika lähteä tavoittelemaan niitä. Tämä ajattelutapa on johtanut siihen, ettemme edes tunnista tai ole tietoisia omista tarpeistamme. Mitä minä tarvitsen ollakseni tyytyväinen, onnellinen, tunteakseni että elän täyttä elämää? Millainen ihminen haluan olla? Mikä on minulle tärkeää? Mitä kaipaan lisää? Omien tarpeiden pohtiminen ei ole itsekästä, se on kaikkea muuta. Vasta sitten, kun olet yhteydessä itseesi, rakastat itseäsi ja olet itsellesi sitä, mitä tarvitset, voit olla muille sitä, mitä he tarvitsevat. Vasta silloin voit antaa itsestäsi jotain, luoda ympärillesi hyvää, ja inspiroida muita samaan.
 2. Ota aikaa itsellesi – kukaan muu ei tule sitä sinulle antamaan. Oli tavoitteesi sitten luoda jotain uutta, sitoutua elämänmuutokseen, edistää sinulle tärkeää projektia tai nauttia mielekkäästä tekemisestä, on hyvä muistaa, että olet itse vastuussa itsestäsi ja ajankäytöstäsi. Joka päivä teemme valintoja, joiden kautta päätämme priorisoida yhtä asiaa, ja olla tekemättä jotain muuta. Muutos lähtee liikkeelle vasta sitten, kun luomme itsellemme tilan, jossa mieli saa hengähtää, keho rentoutua ja yhteys itseen ja omaan luovuuteen muodostua. Aamurutiini tai -rituaali on yksi ihana tapa ottaa aikaa itselle tärkeille asioille ennen päivän alkamista. Minulla tähän hetkeen kuuluu mm. meditointia, joogaa tai vapaata tanssia, musiikkia, lukemista ja päiväkirjan kirjoittamista. Hetken ei tarvitse olla pitkä, 20 minuuttia voi jo riittää siihen, että oman päivän voi aloittaa tietoisesti, itseään kuunnellen.
 3. Kiinnitä huomiota sisäisiin uskomuksiisi ja itseäsi rajoittaviin oletuksiin.
  “Ole rohkeasti oma itsesi” – “Älä tee itsestäsi numeroa”
  “Seiso sen takana mihin uskot” – “Yritä sopeutua joukkoon”
  “Nosta epäkohdat esiin ja uskalla puhua vaikeistakin asioista” – “Mitä ihmiset mahtavat ajatella?”
  Uskotko, että sinulla on oikeus elää ja tavoitella täyttä elämää, olla aidosti oma itsesi? Saatko olla kaikkea sitä, mitä olet, vai pitääkö sinun peitellä jotain puolia itsestäsi? Hyvin pitkään annoin todella paljon painoarvoa muiden ihmisten mielipiteille, ja yritin aina sopeutua joukkoon, kunnes jossain vaiheessa tajusin, että siinä, että on samanlainen kuin kaikki muutkin, ei ole mitään kiinnostavaa! Jos kaikki ovat aina samaa mieltä, miten asiat voivat ikinä muuttua ja epäkohtiin vaikuttaa? Vain silloin, kun uskallamme laittaa itsemme alttiiksi ja seisoa rohkeasti sen asian takana, johon uskomme, voimme muuttaa maailmaa. Ja maailmaa muutetaan yksi pieni teko kerrallaan, yksi ihminen kerrallaan. Uskalla siis seistä itsesi takana ja usko siihen, että olet sen arvoinen.
 4. Ympäröi itsesi ihmisillä, jotka inspiroivat sinua. Kun haluat löytää uutta, muuttaa jotain elämässäsi tai vaan pysähtyä tutkimaan, kuka olet ja minne olet matkalla, sinun ei tarvitse tehdä sitä yksin. Hae ympärillesi ystäviä, uusia tuttavuuksia, vertaistukea ja ihmisiä, joiden seurassa energisoidut, voit olla kaikkea sitä, mitä olet, ja jotka edustavat niitä asioita, joita itse haluat elämääsi. Inspiroidu, tutki sinua kiinnostavia teemoja ja uppoudu keskusteluihin ihmisten kanssa, jotka haastavat ajatteluasi ja antavat uutta pohdittavaa. Tiedosta myös, millaista energiaa sinä luot ympärillesi, mihin asioihin kiinnität huomiota ja mitä ajattelet. Wayne Dyerin sanoin: “You create your thoughts, your thoughts create your intentions and your intentions create your reality”.

Ihanaa luomisen voimaa kesäkuun viimeisiin päiviin! Kerro, mitä ajatuksia heräsi, ja jaa omat vinkkisi luovuuden lähteille alla.

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

hyvinvointi oma-elama vastuullisuus hyva-olo
Kommentit (3)
 1. Ja jos joku lukijoista haluaa pohtia näitä kysymyksiä yhdessä henkilökohtaisessa elämäntaitovalmennuksessa, minuun voi olla yhteydessä nettisivustoni kautta ja jutellaan lisää! 🙂

  https://experienceamplified.com

 2. Allekirjoitan aivan täysin tuon tylsyyden ylistyksen luovuuden etsinnässä. Vietin juhannuksena aikaa tarkoituksellisesti yksin ja ilman somea, että saisin taas aivoja nollattua ja tylsäähän siinä tuli jo ensimmäisen päivän jälkeen. Siitä tylsyydestä syntyi myös taas pitkästä aikaa ideoita erilaisiin blogiteksteihin, kodin remontti- ja sisustushommiin sekä muita erittäin käyttökelpoisia ideoita. Joskus on vaan annettava ja todellakin otettava itselleen reilusti tilaa, että saa mielen rauhoitettua tylsistymiseen asri ruuhkaisen arjen keskellä. <3

  https://astuharhaan.wordpress.com/

  1. Ihania huomioita, kiitos että jaat! Noissa hetkissä aina huomaa, kuinka arvokasta se tylsyys ja oman tilan ottaminen on <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *