Onko kestävistä vaatteista tehty sukupuolikysymys?

Aina silloin tällöin käyn kumppanini kanssa pienessä helsinkiläisessä miestenvaateliikkeessä. Ihailen joka kerta hyllyillä olevien vaatteiden laatua: skotlantilaisia villapaitoja, italialaisia nahkakenkiä ja englantilaisia sukkia. Sanomattakin on selvää, ettei liikkeessä ole varaa vierailla usein, mutta joka kerta olen vaikuttunut pieteetistä, jolla hommaan suhtaudutaan. Samalla joka kerta ajattelen, että olisipa tällaista naisillekin.

Kuva: Eero Makkonen/Helsingin kaupunginmuseo

Siltäkin varalta, että ruokin ummehtuneita stereotypioita, laadukkaiden ja yksinkertaisten perusvaatteiden tarjonta on mielestäni edelleen sukupuolittunutta. Niin sanottu pikamuotiteollisuus on pitkälti suunnattu ja markkinoitu juuri naisille. Samalla vaatteita valmistavat kehitysmaissa erityisesti naiset. Toisin sanoen naisille kaupataan halvalla toisten naisten huonoissa oloissa tekemiä huonolaatuisia vaatteita.

Vaikka monella tapaa pukeutumisemme on muuttunut sekä sukupuolineutraalimmaksi että käytännöllisemmäksi, monet sukupuoleen liittyvät oletukset pitävät yhä pintansa. Naiseuteen liitettyjen oletusten ja ihanteiden sekä (pika)muodin välinen suhde onkin monisyinen. Naisten ulkonäköön esimerkiksi työelämässä kohdistetaan yhä miehiä enemmän odotuksia, joihin vastaamatta jättämisellä voi olla urakehityksen kannalta kielteisiä vaikutuksia. Samaan aikaan naiset kuitenkin myös tienaavat vähemmän – vähemmällä rahalla on toisin sanoen tehtävä enemmän.

Kuva: Eeva Rista/Helsingin kaupunginmuseo

Vaatteiden materiaalit eivät nekään ole vapaita sukupuoleen liittyvistä ihanteista. Naisten vaatteet ovat usein tyköistuvia, jolloin mukana on elastaania ja muita kankaan laatua heikentäviä kuituja (kuinka usein esimerkiksi löydätte naisten farkkuja, jotka ovat ihan pelkkää puuvillaa?). Naisellisiksi mielletyt herkät silkit, viskoosit ja kirjailut kestävät nekin huonosti käyttöä. Maskuliiniseksi miellettyyn pukeutumiseen sen sijaan liitetään funktionaalisuus, käytännöllisyys ja kestävyys. Vaatteissa toistuvat ajattomat mallit ja neutraalit värit – siis sellaiset tekijät, jotka tekevät vaatteista pitkäikäisiä.

Sukupuoliroolit rajoittavat miehiä monella tapaa naisia enemmän ja kaikki pukeutumiseen liittyvät sukupuoliroolit olisi syytä viskata romukoppaan. Silti toisinaan turhaudun siihen, että naisille yhä edelleen myydään usein laadun ja eettisyydenkin varjolla huonosti kulutusta kestäviä ja vain juuri tässä hetkessä kivalta näyttäviä vaatteita. Paidassa on aina oltava jokin ‘jännittävä’ leikkaus, ohut tai kuivapestävä materiaali tai ärhäkkä väri. Yksinkertainen ja kestävä ei riitä, sillä oletus on, että vaatetta ei käytetä pitkään. Hinta-laatu-suhteen peräänkuuluttamisen voi naistenvaateosastolla autuaasti unohtaa.

Eeva Rista/Helsingin kaupunginmuseo

Pitkäikäinen pukeutuminen ei kuitenkaan ole mikään hattutemppu. Haluaisin voida pestä vaatteeni koneessa, käyttää niitä pitkään ja mennä takuuseen niiden eettisyydestä. Niissä on voitava pyöräillä, juosta bussiin ja makoilla rantakivillä. Usein se, mitä minulle kuluttajana tarjotaan, on kuitenkin kaikkea muuta. Tämä pätee niin eettisinä kuin epäeettisinäkin pidettyihin brändeihin.

Oma havaintoni on toki henkilökohtainen, mutta olen törmännyt usein ‘ei oohon’ yrittäessäni löytää laadukkaita perusvaatteita. Joskus teen ostokseni miesten valikoimasta, mutta ne miesten mitoitus harvoin istuu naiselle. Olisikin hauska kuulla teidän ajatuksianne vaatteiden laadun ja ‘ajattoman tyylin’ sukupuolittuneisuudesta. Myydäänkö naisille yhä miehiä useammin sutta ja sekundaa?

*

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

muoti vastuullisuus
Kommentit (6)
 1. Etsin vuosia sekä valkoista kauluspaitaa että valkoista t-paitaa. Speksit oli, että ei mikään kauhean avonainen, saisi olla rennosti istuva eli ei mikään ihoa nuoleva, ja että siitä ei näy läpi. Viimeinen oli aina kompastuskivi. Myyjät sanoivat ihan suoraan kättelyssä, että ei ole sellaista, mikä ei olisi läpikuultava. Oli mielestäni ihan käsittämätöntä ja absurdia, että tuollaisia perusvaatteita myydään naisille vain läpinäkyvinä.

  Sittemmin olen löytänyt molemmat, ja molemmat sattumoisin 100% puuvillaa, vaikka se ei ollut vaatimus. Mutta kyllä oli kiven alla. Kauluspaidan valmistaja on lopettanut tuotantonsa, joten saa nähdä, mistä löytyy sitten seuraavaa, kun tuo joskus on aika korvata. Tosin luulen, että siihen menee onneksi vuosia.

  1. Ja etsinnän aikana turhautti myös juuri tuo, että aina piti olla joku jännä leikkaus tai rimpsu tai röyhelö. Ja ei siinä mitään, kyllä omastakin kaapista löytyy rimpsua ja röyhelöä. Mutta oli silmiä avaavaa etsiä naisten laadukasta, ajatonta perusvaatetta ja olin siis myös koko ajan valmis laittamaan vaatteeseen myös ihan oikeasti rahaa. Ehkä täällä hetkellä tilanne olisi vähän parempi, kun on tullut paljon pieniä slow fashion -tekijöitä. En tiedä.

 2. Yksi hikoilija
  14.7.2020, 11:44

  Miesten vaatteet on tosiaan yleensä paljon kestävämpiä ja sitä kautta ekologisempia, kuin naisille suunnatut vaatteet. Toisaalta miesten vaatteet on paljon tylsempiä ja kaavoihin kangistuneita. Kyllä useammatkin kesäjuhlat on ollut, jolloin olisin toivonut jo tämän asian muuttuneen. Siinä kun lämpötila on lähempänä 30 astetta ja tilaisuus on sen verran muodollinen, että ainut vaihtoehto miehellä on tumma puku ja solmio kaulaan kuristamaan viimeisetkin hikipisarat paidan sisään. Siinä vaiheessa juhlia, kun olisi jo mahdollista sentään riisua takki, on kaikki sen alla jo niin hiestä läpimärkää, ettei takkiakaan kehtaa enää ottaa pois. Siinä vaiheessa kun joku nainen valittaa, että sukkahousut hiostaa, niin tekisi mieli jo avautua, kuinka paljon mielummin itse vaihtaisi tuon hiestä läpimärän puvun siihen kesämekkoon ja niihin seitin ohuisiin sukkahousuihin, joiden hiostavaa vaikutusta ei voi mitenkään verrata siihen pukuun.
  Onneksi nykyisin on urheiluvaatteiden kautta tullut paljon hyviä kuituja myös miesten pukeutumiseen. Farkut on mielestäni todella hyvä ja kestävä vaate, mutta alusvaatteina puuvilla on kelvotonta. Se kun imee kaiken kosteuden itseensä ja kerran kastuttuaan ei sitten kuivu koko päivänä. Talvella ostin Lidlistä miesten pitkät alushousut, jotka on polyamidi-lycra sekoitusta. Mielestäni todella mukavat ja hyvin istuvat verrattuna perinteisiin miesten puuvillakalsareihin. Samoin erilaiset urheilukerrastot on mukavia materialiltaan.

  1. Monesti olen myötätunnolla ajatellut miehiä sukujuhlissa helteessä puvut päällä – järjettömän kuumahan sellaisessa tulee! Sukupuolitettu pukeutuminen näin yleensä on tietysti ihan oma kysymyksensä ja toivottavasti tässäkin asiassa mennään vielä eteenpäin. Itse tykkään yksinkertaisista vaatteista, joita taas naisille usein on vähemmän tarjolla, mutta miehillä toki liikkumavara pukeutumisessa pienempi (ellei ole valmis kuuntelemaan asiasta kommentointia).

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *