5 tapaa vähentää paperinkulutusta kotona
Täyttyykö paperinkeräysastia kotona vähän turhan tiuhaan? Se saattaa ensialkuun tuntua lähinnä ärsyttävältä, mitättömän pieneltä pulmalta. Tosiasiassa paperiteollisuuteen liittyy kuitenkin yllättävän paljon erilaisia ongelmia, joiden takia paperinkulutuksemme ei ole mikään ihan pikku juttu.
Maailmassa teollisesti hakatuista puista 50 prosenttia päätyy paperiteollisuuden raaka-aineeksi. Lisäksi ovat tietysti vielä laittomat hakkuut. Monissa maissa paperinvalmistus onkin yksi syy sademetsäkatoon, kun sademetsiä hakataan paperiteollisuuden tarkoituksiin menevien puuviljelmien tieltä. Tämä puolestaan vaikuttaa haitallisesti metsissä eläviin lajeihin.
Ja vaikka oma paperinkulutus voikin tosiaan tuntua aika epäolennaiselta, yhdessä me onnistumme tekemään selvää aikamoisesta paperivuoresta: WWF:n mukaan maailman paperinkulutus on noin miljoona tonnia joka päivä. Ajatus aiheuttaa voimattomuutta. Mutta vaikka emme voikaan tehdä loppua sademetsien hakkaamisesta paperintuotannon tieltä, voimme kuitenkin tehdä oman pienen osuutemme, tässäkin asiassa.
Näillä viidellä helpolla keinolla paperinkulutuksen vähentäminen kotona onnistuu helposti ja vaikka heti:
1. Ei mainoksia -kyltti
Ei mainoksia -lappu on klassikko! Ja hyvin tarpeellinen: mainospostin määrä tuntuu vain lisääntyvän vuosi vuodelta. Mainosten kieltäminen onkin luultavasti yksinkertaisin keino vähentää paperin kertymistä kotiin. Jos sinulla ei jo ole ovessasi tai postilaatikossasi tätä pientä mutta nerokasta lappua, kannattaa hoitaa se paikalleen nyt. Samalla annat mainostajille merkin siitä, että mainosten painosmääriä kannattaa vähentää (ja toivottavasti jossain vaiheessa niistä luovutaan kokonaan).
Sen lisäksi, että mainosten kieltäminen on helppo tapa aloittaa paperinkulutuksen vähentäminen, se auttaa myös vähentämään ostohaluja ja impulssiostelua. Paljon tämän helpompaa ja parempaa ekotekoa siis tuskin voit tehdä. Ja kun olet päässyt vauhtiin, kurkkaa sen jälkeen myös sähköpostisi inboxiin ja klikkaa unsubscribe kaikkiin mainoskirjeisiin. Takaamme, että säästät sekä rahojasi että mielenrauhaasi!
2. E-laskut
Jos et ole vielä vaihtanut niin puhelin-, sähkö- kuin muitakin laskuja e-laskuihin, nyt on hyvä aika tehdä sekin. Paperilaskut ovat täysin turhia, niiden kuljettamisesta syntyy päästöjä — ja lisäksi niillä on usein tapana hautautua laatikon perälle ja unohtua sinne. Suoraan verkkopankkiin saapuvista e-laskuista tulee aina notifikaatio, jonka saatuaan laskun voi hoitaa pois päiväjärjestyksestä parilla klikkauksella.
Ja tiesithän, että erilaiset vakkarilaskut, kuten vaikkapa sähkölaskut, voi myös laittaa menemään tililtä automaattisesti? Tätä ominaisuutta kiitämme! Yst. terv. nimim. puhelinlaskut aina myöhässä.
3. Lehtien lukeminen verkossa
Käsi ylös, kuinka moni muu on tilannut paperi-Hesaria ja huomannut lopulta heittävänsä lehden kierrätykseen lukematta, kun sille ei aamuisin ollutkaan aikaa? Rakastamme paperilehtiä, mutta arjen uutiset on usein helpointa hoitaa digitilauksen kautta. Kun lehtiä tulee kotiin vähemmän, toisinaan tilatut tai ostetut paperilehdet tuntuvat ihanalta luksukselta kierrätyskassin täytteen sijaan.
Myös kirjastojen kautta on mahdollista lukea suurta määrää lehtiä netissä. Jos rajoitusten tiukennuttua kaipaat erityisesti kirjaston lukusalia, kannattaa tutustua mahdollisuuteen lukea lehtiä netissä esim. eMagz-palvelun kautta.
4. Suomi.fi
Valtaosa meistä taitaa nykyään saada suurimman osan paperipostistaan viranomaisilta. Onneksi Suomi on tässäkin asiassa edelläkävijä, ja paperisten kirjeiden sijaan esimerkiksi veroasiat voi nykyään hoitaa internetin ihmeellisessä maailmassa. Suomi.fi-viestit -palveluun rekisteröitymällä kaikki viranomaisviestintä hoituu verkossa ilman minkäänlaisten lippulappusten pyörittelyä.
Me molemmat olemme oppineet arvostamaan verkkoasiointia erityisesti ulkomailla asuessamme, välimatkan kasvaessa paperipostin perilletuloon kun ei aina voi luottaa. Suomi.fi:n ansiosta nyt ulkomaillakaan ei tarvitse pelätä, että tärkeät viestit jäävät matkan varrelle. Lisäksi sähköinen asiointi vähentää myös mappeihin kertyviä paperiarkistoja, kun jokaista lappua ei tarvitse säilöä tulevaisuuden varalta. Minimalistit ja usein muuttavat kiittävät!
5. Kännykän muistilistat
Kännykän muistilistat best! Emme enää pärjäisi ilman. Digilistat peittoavat paperiset edelläkävijänsä ehdottomasti siinä, että sovellusten kautta on mahdollista tehdä jaettuja tiedostoja, kuten esimerkiksi kauppalista, jota kumppanikin voi katsella ja päivittää, tai tarvike- ja safkalista kavereiden kanssa tehtävää mökkireissua varten.
Jos kuitenkin kaipaat paperilistoja (jotka ovat kyllä ylivertaisia sen fiiliksen suhteen, jonka saa, kun yliviivaa jonkun hoidetun asian to do -listalta), älä osta niitä varten post it -lappuja tai uusia muistikirjoja. Hyödynnä sen sijaan yksipuolisesti printattujen papereiden kääntöpuolet, vanhat kirjekuoret ja niin edelleen. Oikein järjestäytynyt tyyppi leikkaa ja kokoaa tällaisista suttupapereista omia, täysin ilmaisia muistikirjoja.
Millaisia paperinsäästövinkkejä teillä on?
Lisää ideoita pieniin ja konkreettisiin ekotekoihin:
5 helppoa tapaa säästää sähköä kotona
5 ekotekoa häiden järjestämisessä
10 konkreettista keinoa, joilla ruokahävikin välttäminen onnistuu
*