10 konkreettista keinoa, joilla ruokahävikin vähentäminen onnistuu
Parhaillaan käynnissä olevan Hävikkiviikon kunniaksi kokosimme kymmenen kohdan listan vinkeistä, joiden avulla ruokahävikin vähentäminen onnistuu helposti.
Lieneekö evakkomummon perua, mutta olen tottunut olemaan tarkka ruokahävikistä, ja inhoan yli kaiken sitä, jos ruokaa menee roskiin. Nykyään niin tapahtuu onneksi aniharvoin, sillä olemme onnistuneet taloudessani pääsemään pisteeseen, jossa hävikkiä syntyy aniharvoin. Lähes hävikitön keittiö syntyy näillä keinoilla:

1. Tee säännöllinen inventaario
Tiedätkö, millaisia aineksia pölyttyy kuiva-ainekaapin ylähyllyllä? Tai mitä lymyilee jääkaapin vihanneslaatikon pimeimmässä nurkassa? Meistä monilla on nykyään kotona niin paljon ruoka-aineita, että yksinkertaisesti unohdamme, mitä kaikkea kaapeista löytyykään. Ruokahävikin vähentäminen on helppo aloittaa sillä, että pitää kerran viikossa inventaariopäivän, jonka aikana kartoittaa kaappien sisällön ja sen, onko siella hävikkiuhan alla olevaa tavaraa. Suosittelen tähän sunnuntaita, jolloin inventaario on helppo yhdistää seuraavan viikon ruokalistan suunnitteluun.
2. Järjestä hävikkiuhan alla oleville aineksille oma paikka
Satunnaisiin pakastusrasioihin lykätyt tähteet ja erilaiset puolillaan olevat purkit tapaavat usein hautautua jääkaapin perälle. Yksi hyvä tapa säilyttää kokonaiskuva aineksista, jotka pitäisi käyttää mahdollisimman pian, on varata niille selkeä oma paikka. Tähteille ja muille pikaista käyttöä vaativille aineille voi varata esimerkiksi koko hyllyn, jos tilaa vain riittää. Myös suurehko läpinäkyvä astia on hyvä kokoontumispaikka tällaiselle ruoalle. Se, että käyttöä vaativat tarpeet ovat selkeästi näkyvillä joka kerta kun avaat jääkaapin, on paras tapa estää niitä päätymästä kompostiin.
3. Hyödynnä tähteitä joka aterialla
Kun hävikkiuhan alla oleville ruoille on järjestänyt oman paikan, seuraava askel onkin sitten aterioiden suunnittelu näiden ruokien ympärille. Meillä esimerkiksi on voimassa sääntö, jonka mukaan jokaista ilta-ateriaa kokatessa pitää pyrkiä hyödyntämään vähintään yhtä asiaa hävikkiuhan alla olevien tarpeiden hyllyltä.
4. Pidä kaappit tyhjäksi -viikko
Järjestämme myös säännöllisesti kaappien tyhjennysviikon, jonka aikana ruokakauppaan ei ole asiaa. Sen sijaan viikon aikana syödään sitä mitä kaapeista löytyy — ja usein sieltä löytyy vaikka mitä sellaista, mitä ei välttämättä muuten olisi tullut käytettyä. On itse asiassa todella käsittämätöntä, miten etuoikeutettua onkaan elää kuten niin moni meistä: että meillä on kaapit niin täynnä ruokaa, että osa siitä menee hukkaan, kun emme saa käytettyä kaikkea ajoissa. Kaappien tyhjennysviikko onkin hyvä hetki yhdistää ruokahävikin vähentäminen tämän pohtimiseen, ja se toivottavasti muistuttaa arvostamaan ruokaa enemmän — ja heittämään sitä roskiin vähemmän.
5. Lahjoita!
Jos tulet inventaarion tai viimeistään kaapit tyhjäksi -viikon aikana siihen tulokseen, ettet tule käyttämään jotakin keittiöstäsi löytyvää ruokatuotetta, lahjoita se tarvitsevalle! Naapurustojen kierrätysryhmissä voi hyvin antaa ruokaa eteenpäin, ja sitä onneksi näkeekin nykyään enenevissä määrin. Jos siis kokkasit liikaa, etkä saa kaikkea syödyksi, tai joudut toteamaan ostaneesi tuotteen, josta et pidäkään ja joka siten todennäköisesti päätyy roskiin, anna se eteenpäin. Monia nolottaa tällainen, mutta kannattaa muistaa, ettei lahjoittamisessa ole mitään hävettävää. Hävikin vähentämisen lisäksi saatat auttaa tarvitsevaa ihmistä, ja se on vain ja ainoastaan hieno asia.
6. Älä luota sokeasti parasta ennen -päivämääriin
Yksinkertaista, rakas Watson. Sen sijaan, että luottaisi sokeasti pakkauksiin painettuihin päivämääriin, kannattaa turvautua omiin aisteihin. Eläinperäisten tuotteiden kanssa kannattaa usein olla hieman varovaisempi, mutta etenkin vegaaniset tuotteet säilyvät parhaimmillaan todella pitkään. Siispä haistele ja maistele ennen kuin heität mitään roskiin. Simppeli ajatus, jota valitettavan harva hyödyntää, mutta jolla säästyisimme suurelta määrältä ruokahävikkiä.
7. Pakasta
Kaikkea voi pakastaa. Kyllä, aivan kaikkea: hedelmien ja vihannesten lisäksi esimerkiksi kahvia, yrttejä, jogurttia, maitoa, margariinia, hilloa, taikinoita… Vähissä ovat ne asiat, joita en olisi pakastanut — ja hyvin tuloksin! Jääpalamuottiin kaadetusta kahvista tulee jääkahvia, öljyn kanssa pakastetusta yrttisilpusta kastikkeisiin makua, maidot ja jogurtit pääsevät smoothieen ja niin edelleen. Suhtautukaamme siis ennakkoluulottomasti pakastamiseen ja muistakaamme, että pakastin ja ruokahävikin vähentäminen ne yhteen sopii.
8. Leiki kokkisotaa
Luova ruoanlaitto on yksinkertaisesti parhaita tapoja välttää ruokahävikkiä. Minä esimerkiksi keksin vähän aikaa sitten, että kasaamalla vähän kuivahtaneiden tortillojen päälle tomaattipyreetä, erilaisia tähteitä ja aimo kasan vegejuustoa saa aikaan mainioita pikapizzoja. Kiireisen päivän pelastus ja ruokahävikin vähentäminen samassa paketissa! Lempikeinoni päästä luovan ruoanlaiton tunelmaan on leikkiä kokkisotaa ja päättää, että valmistan aterian siitä mitä käytettävissä on, siis esimerkiksi ainoastaan jääkaapin hävikkihyllyllä olevista aineksista. Suurin osa ruoka-aineista on äärimmäisen monikäyttöisiä, mutta me olemme niin kaavoihimme kangistuneita, ettemme aina tajua millaisin tavoin niitä voisikaan hyödyntää. Kokkisota-mindset auttaa!
9.Ajattele tähteet uusiksi
Ylipäänsä meidän pitäisi ajatella ruoantähteiden konsepti kokonaan uusiksi. Kun jääkaapista löytyy kymmenen pientä kulhoa viikon aterioilta jääneitä jämiä — mitä jos ne eivät olisikaan tähteitä vaan tapas-ateria? Tai kun edelliseltä päivältä jää niin pieni määrä ruokaa, ettei siitä ole kokonaiseksi ateriaksi — mitä jos tarjoiletkin sen alkupaloina? Esimerkiksi yllä olevassa kuvassa yhden ihmisen annos kantarellikeittoa muuntui pienistä kulhoista ja leivänkannikoista tehtyjen krutonkien kanssa tarjoiltuna alkukeitoksi kolmelle ruokailijalle. Tarjoile siis jämäsafkat kauniisti ja leiki vaikka olevasi hienossa ravintolassa! Silloin ei todellakaan tunnu siltä, että olisi pakotettu syömään tähteitä.
10. Kirjaa ruokahävikki ylös
Jos tuntuu, ettei ruokahävikin vähentäminen muuten onnistu, kannattaa ottaa kovat keinot käyttöön ja kirjata ylös kaikki biojätteeseen joutuva ruoka. Aseta pieni vihko jonnekin biojäteastian välittömään läheisyyteen ja merkitse muistiin kaikki mitä joudut heittämään pois. Tällä tavalla näkee selkeästi, mistä hävikkiä syntyy, mikä puolestaan auttaa estämään sitä. Meillä huomattiin taannoin, että käytimme kookosmaitotölkistä vain puolikkaan, minkä jälkeen toinen puolikas pilaantui usein jääkaapissa, kun emme saaneet sitä käytettyä ajoissa. Nykyään tiedämme olla erityisen tarkkoja kookosmaidon kanssa ja pyrimme esimerkiksi tekemään ruokaa kerralla niin ison satsin, että tölkin sisällön saa hyödynnettyä kokonaisuudessaan. Toinen vaihtoehto on pakastaa jämät välittömästi, jolloin ne on helppo käyttää myöhemmin, ilman aikapainetta. Hävikkipäiväkirjan pitäminen saattaa olla aika tuskallista, mutta juuri siksi se on myös tehokasta.
Millaisin keinoin te taistelette ruokahävikkiä vastaan?
Jos hävikin vähentäminen kiinnostaa, lue myös:
Hävikkikeitosta ja täydellisyyden tavoittelusta
Vegaanikeittiössä: Ihana hävikkipizza
*
Pitämällä ruuanlaitto yksinkertaisena 🙂 Voi kuulostaa tylsältä, mutta syön lähes aina samaa aamupalaa ja samaa iltapalaa. Näin tiedän aina, mitä kaupasta tarvitsee ostaa ja kaikki minkä ostan tulee myös käytettyä.
Jotenkin aamu- ja iltapalalla ei haittaa syödä samoja ruokia päivästä toiseen, mutta lounaan ja päivällisen kohdalla onkin toinen juttu. Mutta niissäkin tiettyjen perus-raaka-aineiden pyörittäminen voisi olla hyvä juttu.
Yksinkertaisuus on muuten tärkeä pointti! Useinhan hävikkiä syntyy juuri siitä, että ainesosia ostetaan yhden reseptin kokeilua varten, minkä jälkeen ainekset sitten jäävät homentumaan kaappiin.
Ja toinen samojen safkojen syöjä ilmoittautuu! En millään jaksaisi miettiä joka päivä, mitä syön milläkin aterialla. Tutut ruokarutiinit vapauttavat energiaa ihan muiden juttujen ajattelemiseen.