Sano hyvästit kertakäyttöiselle – vinkit muovittomaan arkeen

Reseptejä kestävään elämään ja vastuulliseen arkeen löytyy varmasti yhtä monta kuin meitä tekijöitäkin, ja ympäri maailmaa kasvava joukko ihmisiä on havahtunut globaaliin ongelmaan nimeltä (kertakäyttö)muovi. Onneksi päättäjätkin ovat nyt heränneet faktaan, että maapallomme merineen ovat hautautumassa muoviin, ja kertokäyttömuoveja kuten pillejä, ruokailuvälineitä ja pumpulipuikkoja ollaan nyt kieltämässä niin EU-tasolla kuin paikallisesti, kuten esim. Mallorcalla, jossa jätettä kertyy 800 000 tonnia vuodessa. Ja kyllä meilläkin osataan; katsotaan vaikka Keravaa, joka haluaa olla Euroopan ensimmäinen muovipussiton kaupunki. Muovi on jo löytänyt tiensä Mariaanien hautaankin, ja taas tällä viikolla uutisoitiin kuinka Filippiineillä rantaan ajautuneen kuolleen valaan vatsasta löytyi 40 kiloa muovia,joten toimia todella tarvitaan ja nopeasti.

Kertakäyttömuovituotteet tekevät elämästämme näennäisesti helppoa ja kätevää. Alla oleva lyhyt video ”The Story of a Spoon” kuvaa kuitenkin mielestäni hyvin, kuinka helppouden ja mukavuuden tavoittelu on lähtenyt vähän väärille raiteille, jos emme kyseenalaista sellaisten tuotteiden valmistusta ja käyttöä, jotka muutaman minuutin käytön jälkeen heitetään pois odottamaan kymmenien jollei satojen vuosien ‘maatumisprosessia’, jonka lopputuotteena on jo hengitysilmastammekin löytyvää mikromuovia. Tätä videota katsoessa ei ole vaikea uskoa, että yhtä meidän tuottamaamme jätekiloa kohti muualla on tuotettu seitsemän.

Viikko sitten kirjoittelin muovittoman arjen eduista ja rakennuspalikoista, nk. viiden K:n mallista: kanna mukana ja kieltäydy, karsi, käytä uudelleen ja korjaa, kierrätä sekä kompostoi. Näillä helpoilla vinkeillä jokainen meistä voi pienentää omaa muovijätevuorta helposti ja askel kerrallaan:

  1. Kanna mukanasi kangaskassia – niitä löytyy jokaisen meistä kotoa, ja muovipussit voi jättää kauppaan! 
  2. Suosi ihanaa suomalaista hanavettä ja täytä sillä esim. ruostumaton teräs- tai lasipullosi mukaan laukkuun. 
  3. Kanna mukana myös termosmukia/kestokahvikuppia takeawayta tai vaikka festariolutta varten, niin et tarvitse muovilla pinnoitettuja kertakäyttökuppeja!
  4. Suomalaiset kantavat kotiinsa 900 miljoonaa ohutta hedelmäpussia vuodessa, mutta tämän luvun voi omalta kohdalta nollata ostamalla tai tekemällä itse kankaisia pusseja hedelmien, vihannesten sekä irtona ostettavien kuivatuotteiden hankintaan. Myös esim. leivän voi pyytää leipätiskiltä suoraan omaan pussiin, ja reissuun saa kätevästi pähkinät, irtokarkit tai vaikka kuivatut linssit mukaan. 
  5. Säästä lasipurkit, ja irtona ostetut kuivatuotteet pavuista riisiin, pastaan, pähkinöihin, siemeniin tai vaikka kahvipapuihin säilyvät niissä muovipakettien sijaan. Kanna kaupassa mukana kankaisia pusseja ja kaada sisältö kotona koristamaan keittiön hyllyjä.
  6. Kaikilla meillä on kotona jokin muovirasia tai Tupperwareastia, johon voi tarpeen tullen ottaa mukaan takeaway-lounaat, ruoantähteet ravintolasta tai ostaa vaikka kakkupalan kahvilasta.
  7. Tämän seuraksi kassiin kotoa haarukka ja näin voit kieltäytyä kaikesta kertokäyttömuovista kodin ulkopuolella!

Ruoan ohella viiden K:n malli pätee kaikkiin muihinkin arjen osa-alueisiin, ja mm. kosmetiikan, siivoustuotteiden ja pesuaineiden osalta omasta arjesta voi leikata huomattavasti turhia kuluja, kemikaaleja ja mikromuoveja. Näistä lisää myöhemmin!

*Riina kirjoittelee tästä eteenpäin Vähän Vähemmän -blogiin ajatuksia kestävästä, low impact -elämästä, jossa merkityksellisyys ja inspiraatio löytyvät jostain itseä isommasta, ja visio paremmasta huomisesta ohjaa jokapäiväisiä valintoja ja vaikuttamista. Seuraile Instagramissa @mydailyimpact!

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

puheenaiheet ostokset ruoka-ja-juoma vastuullisuus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *