Tunnista laadukas vaate

Tällä viikolla vietetään taas Vaatevallankumous-viikkoa,jonka aikana keskustellaan vaateteollisuuden ongelmista ja vaaditaan muutosta. Aihe on ollut viikon aikana taas esillä mediassa ja kannattaa esimerkiksi katsoa Ylen Aamu-tv:n haastattelu aiheesta.

Olen kirjoittanut aiheesta paljon henkilökohtaiseen blogiini, ja joitakin juttuja tulen julkaisemaan vähän päivitettyinä varmasti myös tämän blogin puolella. Vaatevallankumous-viikon kunniaksi halusin julkaista uudelleen vinkkejä laadukkaan vaatteen tunnistamiseksi. Iso osa vaatteista päätyy kaatopaikalle jo kuuden kuukauden sisällä ostopäivästä.Tämä on kestämätöntä.

Laadukas neule on napakka ja vaatteet monikäyttöisiä – niissä voi olla esimerkiksi irrotettava vuori.

Usein on vaikea tunnistaa, minkälainen on laadukas vaate, sillä vaatteita ei enää valmisteta itse ja halvan rätin tilalle on aina helppo hankkia uusi. Hinta ei myöskään aina korreloi laadun kanssa. Olen edelleen sitä mieltä, että pahiten asiakkaita petkuttavat usein ne niin sanotut ”keskihintaiset” merkit (jos vastakkain asetetaan todella kallis luksus ja halvimmat ketjumerkit), joiden odottaisi hinnan perusteella olevan laadukkaita, mutta jotka eivät käytössä kuitenkaan kestä kauempaa kuin moninkertaisesti halvempi ketjutuote. Eivät ne usein ole sen eettisempiäkään. Ei siis hairahdeta katsomaan pelkkää hintalappua!

Laadukkaassa vaatteessa nurja puoli on esittelykelpoinen. Fiilistele saumoja ja yksityiskohtia!

Luettelen videolla viisi periaatetta laadukkaan vaatteen tunnistamiseen, jotka pätevät mielestäni yhä:

 1. Ole tarkka materiaalien kanssa. Usein ajatellaan, että vain luonnonkuiduista valmistetut vaatteet ovat laadukkaita, mutta nykyään myös monet tekokuidut voivat olla kestäviä. Yksi materiaali kannattaa kuitenkin jättää kauppaan: akryyli.
 2. Testaa, että kangas on napakka. Tämä pätee etenkin neuleisiin! Laadukas neule palautuu venyttäessä nopeasti muotoonsa.
 3. Kiinnitä huomiota yksityiskohtiin. Tuntuuko kankaan laadun arvioiminen vaikealta? Kiinnitä huomiota yksityiskohtiin, kuten saumoihin, napinläpiin ja vuorikankaaseen. Laadukas vaate on myös hyvin ommeltu.
 4. Laatu painaa. Etenkin villakangastakeissa laadukas kangas on usein myös painava.
 5. Varo pörröä. Jos neuleessa on jo pientä nukkaa tai kankaan pinnassa pörröä, se tulee käytössä vain pahenemaan. Kierrä siis kaukaa!

Vaikka alla oleva pari vuotta vanha video on vähän kämäinen, oli ihana huomata,että kaikki videolla näkyvät vaatteet ovat edelleen vaatekaapin suosikkeja.Videolla juttelen vaatteista, mutta kenkien ja muiden nahkatuotteiden laadusta ja huoltamisesta lisää ensi kuussa!

Kaiken kaikkiaan kannattaa ostaa vain sellaisia vaatteita, joita oikeasti voi käyttää. Ainakin, jos on sellainen kävelevä katastrofi, kuin minä. Tomaattikeitot ovat aina rinnuksilla ja kahvit housuilla. Siksi suurimman osan vaatteista pitää olla konepestäviä tai ainakin sellaisia, että pesulassa vaikeinkin tahra irtoaa.

Unohtuiko listasta jotain? Jaa lisää vinkkejä kommenttiboksissa!

*

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

muoti ajattelin-tanaan vastuullisuus
Kommentit (2)
 1. Laadukkaan vaatteen tunnistaminen ei lopulta ole oikeasti vaikeaa. Monesti riittää juurikin se, että edes koskee vaatteeseen. Itsellä on vuosien kokemus vaatetusalalta ja olen ollut tekemisissä niin ”halpojen riepujen” kuin kalliimpienkin tuotteiden parissa, enkä voi oikeasti enempää suositella vaatteiden hipelöintiä ja niiden sovittamista. Siinä on oikeasti massiivinen ero, että miten vaate istuu ja kangas laskeutuu, kun siinä on oikeat kaavat ja kunnollinen materiaali (=hinta hieman korkeammalla) massatuotannon ja halvimman mahdollisen materiaalin sijaan – mm. polyestereissäkin on suuria eroja!

  Tällaiset postaukset on oikeasti yllättävän tarpeellisia vielä nykyaikanakin, sillä kohtaan päivittäin työssäni ihmisiä, jotka eivät tiedä vaatteiden materiaaleista paljoakaan, niiden oikeasta hoitotavasta tai siitä, että samoissa materiaaleissakin voi olla suuriakin eroja eri kauppojen/valmistajien välillä. Kiitos siis julkaisusta ja jo myös tulevistakin saman aiheen jutuista! 🙂

  https://astuharhaan.wordpress.com/

  1. Kiitos kivasta palautteesta! 🙂 Oon sun kanssa kyllä ihan samaa mieltä, vaatteita pitäisi syynätä tosi tarkkaan ennen ostopäätöstä. Mulle ompeleminen on opettanut tosi paljon vaatteiden laadusta ja esimerkiksi arvostamaan hyvin tehtyjä saumoja.

   Lisää juttuja aiheesta tulossa! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *