Vaihda parempaan: Kestosuodatin kahvinkeittimeen

Inhoan kertakäyttöisiä asioita. Runsas kahvinjuonti on kuitenkin yksi paheistani, ja sepä onkin toimi, jonka mukana tulee pahimmassa tapauksessa paljon erilaisia kertakäyttötuotteita ja siten jätettä: kapselikeittimien kapseleita, pahvimukeja… ja jopa suodatinpusseja. En käytä kapselikeittimiä enkä kertakäyttömukeja (koska Keepcup-kuppini on suunnilleen paras kaverini) mutta kahvit useaan kertaan päivässä keittävänä tunnustan: olen ollut oikea suodatinpussien suurkuluttaja.

Suodatinpussit eivät toki ole tsuffeen liittyvistä eettisistä kysymyksistä suurin (esimerkiksi kahvinviljelyyn liittyvät ongelmat ovat asioita, joihin tulemme perehtymään myöhemmin), mutta mitä enemmän asiaa pohdin, sitä enemmän tällainen sinänsä pieni mutta usein kohtaamani asia alkoi ärsyttää. Kai tähänkin on oltava olemassa jonkinlainen kestävämpi, uudelleen käytettävä vaihtoehto?

Ja onhan sille. On nimittäin mahdollista ostaa kahvinkeittimeen kestosuodatinpussi.

kestosuodatinKuva: Saana Lahdenperä

Jostain syytä en ollut koskaan kuulutkaan kestofiltteristä ennen viime vuotta – ja sen perusteella, miten ihmiset ovat reagoineet kun olen tästä löydöstäni kertonut, monet muutkaan eivät ole niiden olemassaolosta tietoisia. Omani löysin pienen googlailun jälkeen ihan tavallisen tavaratalon keittiötarvikeosastolta.

Kestosuodatinpussi on tehty muovista, mikä ei ole täysin ongelmatonta, mutta toisaalta muovi on älyttömän kestävää. Tässä tapauksessa se on hyvä juttu, sillä tämä pussi pelittää todennäköisesti vuosikausia, enkä siis joudu enää ostamaan kertakäyttöisiä suodattimia. En onnistunut löytämään mistään arviota siitä, kuinka kaun kestosuodattimet kestävät, mutta omani on ollut nyt päivittäisessä käytössä reilun puolen vuoden ajan eikä siinä näy minkäänlaisia kulumisen merkkejä.

Eikä myöskään pidä unohtaa ylimääräistä bonusta, eli sitä, etten kestosuodattimen ansiosta enää koskaan joudu tilanteeseen, jossa olen unohtanut ostaa suodatinpusseja ja joudun heti herättyäni miettimään, pitäisikö suodattaa pakollinen aamukahvi vessapaperin vai sittenkin sukkahousujen läpi, ja mitäs Niksi-Pirkka tästä neuvoikaan… Olen ollut tästä kiitollinen niin monena aamuna!

Kyseessä on siis sinänsä pieni asia, joka on kuitenkin suuri askel yksittäiselle kahvinjuojalle. Ja suomalaisethan sitä paitsi tunnetusti kittaavat kovasti kahvia – kymmenisen kiloa per naama joka vuosi. Sen keittelyyn tuhraantunee aika monta suodatinpussia. Ja jos tällaisesta turhasta jätteestä on mahdollista hankkiutua eroon näin kätevällä pienellä kikalla – no, minä en ihan heti keksi montaa parempaa asiaa.

Millaisia pieniä, kestävämpiä valintoja te olette tehneet?

Vaihda parempaan -sarjassa jaetaan pieniä ekotekoja, joiden avulla pyrimme eroon kertakäyttökulttuurista ja samalla parannamme myös omaa elämänlaatuamme.

*

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

Kommentit (5)
 1. Miten pussin tyhjennys luonnistuu? Meneekö paljon kahvinpuruja viemäriin?

  1. Mä itse kaivan purut lusikalla biojäteämpäriin niin, että suodatinpussiin jää mahdollisimman vähän. Pussia huuhdeltaessa niitä toki lähes väistämättä menee vähän viemäriinkin, mutta ei mitenkään runsaasti.

 2. Irina Söderholm
  8.4.2019, 13:41

  Harkitsin myös tuollaisen kestosuodattimen hankkimista, mutta päädyin lopulta kokeilemaan raakapellavasta valmistettua suodatinpussia. Hyvin on kyllä muutamien viikkojen ajan toiminut vaikka tyhjennys ja huuhtelu hieman enemmän aikaa vievätkin kuin paperisen suodatinpussin roskiin nakkaaminen.

  1. Mä en olekaan kankaisia koskaan kokeillut! Huuhteletko pussin jokaisen käytön jälkeen, ja miten usein se pitää pestä ihan kunnolla?

   1. Irina Söderholm
    8.4.2019, 19:56

    Huuhtelen joka kerta lämpimällä vedellä. Kai se pitäisi välillä pestä ja keittää, mutten ole keittänyt kuin ennen ensimmäistä käyttöä. Olen miettinyt, että voisi pistää kattilaan kyllä pian porisemaan. Astianpesuaineella joku omaansa pesi ja itsekin kokeilin sitä kerran. En kuitenkaan taida jatkossa pestä, koska vaikka huuhtelin minuuttitolkulla niin jotenkin oudon makuista oli kahvi seuraavalla kerralla. Mulla on siis vesipesu riittänyt, keittiön hanastakin tulee höyryävän kuumaa vettä niin se huuhtoo tosi hyvin. Olen ollut kyllä tyytyväinen. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *