Vegaanikeittiössä: Vegaaninen bounty
En ole erityisemmin jouluihmisiä, mutta rakastan sitä, että jouluna syödään herkullisesti ja pitkän kaavan mukaan. Ainoa tiukka sääntöni menun suhteen on se, että juhlapöytään kelpuutetaan vain läsnäolijoiden lempiruokia — perinteisistä jouluruoista viis, täällä kenenkään ei ole pakko syödä lanttulaatikkoa, jos se ei maistu! Omien lemppareideni koostamisen aloitan yleensä jälkiruoista, sokerihiiri kun olen. Ja tänä vuonna selvisi varsin pian, mitä tahdon paikallaolijoille tarjoilla: joulupöytäni kunkku ei todellakaan ole kinkku, vaan vegaaninen bounty.
Olen kokeillut jo useampaakin netistä löytämääni reseptiä, mutta omasta mielestäni parhaaseen lopputulokseen pääsin niiden yhdistelmällä. Aineksiakin tähän reseptiin tarvitaan vain huimat neljä! Jos siis kaipaat jotain oikein yksinkertaista, kokeile tänä jouluna näitä bountyja:
Vegaaninen bounty
200 g kookoshiutaleita
2 rkl agavesiirappia
tilkka kookosmaitoa
n. 150 g tummaa suklaata
- Mittaa kookoshiutaleet ja agavesiirappi blenderiin. Lisää pieni määrä kookosmaitoa, sen verran, että saat ainekset sekoittumaan massaksi. Laita sitten massa jääkaappiin n. 15 minuutiksi, niin että se jähmettyy hieman.
- Kun kookosmassa on hieman jähmettynyt, muotoile siitä patukoita. Laita patukat lautaselle ja palauta ne jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistat suklaakuorrutteen.
- Sulata suklaa mikrossa. Helpoiten se onnistuu, kun lorautat kulhon pohjalle pienen tilkan vettä tai kasvimaitoa. Sulata vain pieniä aikoja kerrallaan ja välissä sekoittaen.
- Dippaa sitten patukat suklaaseen. Paina patukat yksitellen kulhoon niin, että suklaa peittää ne puoliväliin, ja siirrä sen jälkeen takaisin lautaselle, suklaapuoli ylöspäin. Laita kuorrutetut patukat jääkaappiin n. viideksi minuutiksi, niin että suklaa jähmettyy, ja toista sitten työvaihe niin, että myös toinen puoli saa suklaakuorrutteen. (Jos hommalla on hoppu, voit toki dipata molemmat puolet kerralla, se vain tapaa olla aika sotkuista puuhaa.) Palauta valmiit bountyt jääkaappiin jähmettymään.
- Jos suklaata on jostain kumman syystä jäänyt yli (meillä näin ei ikinä käy), voit notkistaa sitä lisäämällä joukkoon vähän nestettä ja valuttamalla sitten suklaalla koristeraitoja patukoiden päälle. Ripottele patukoiden päälle myös hitunen kookoshiutaleita.
Lempisafkoista koostuvaan vegaaniseen joulupöytään suosittelemme myös:
Vegaaniset appelsiini-mokkapalat
Vegaaninen juusto-lehtikaalipiirakka
*