Esittelyssä vastuullinen brändi: VILMURI by Vilma Wallinmaa

Kaikki tietävät, että vastuullisin vaate on sellainen, joka löytyy jo valmiiksi lmasta kaapista. Mutta mitä jos on syystä tai toisesta ostettava uutta? Millaisten merkkien puoleen  kannattaa kääntyä, jos eettinen muoti kiinnostaa?

Tätä kysytään usein, ja kysymykseen ainakin osittaisen vastauksen antaaksemme aloitamme nyt uuden postaussarjan, jossa esittelemme erilaisia vastuullisia vaatteita valmistavia brändejä.

Aivan ensimmäisenä esittelyssä on maailman  kauneimpia, uusiotuotantoa olevia sukkahousuja ja muita kierrätysvaatteita valmistava VILMURI by Vilma Wallinmaa! Vilma, tuo nerokas nainen VILMURIN takana, kertoi meille brändinsä taustoista ja avasi vähän sitä, miksi ensiajattelulta niinkin mitättömältä tuntuva tuote kuin sukkahousut on tärkeää valmistaa vastuullisesti.

VILMURI-sukkahousutVilmuri-sukkahousutKuvat: VILMURI by Vilma Wallinmaa

Millaisia ovat VILMURI by Vilma Wallinmaan tuotteet, ja mikä niissä on oleellista?

Suosituimpia tuotteitamme ovat kuvitetut, uusiopainetut sukkahousut, sukat ja leggingsit, joissa pieni palanen taiteellisuutta on siirtynyt jalkoihin!

Sukkahousut ja leggingsit ovat peräisin esimerkiksi tehtaiden ja myymälöiden ylijäämästä, vahinkotavaroista ja myymättä jääneistä yksittäiskappaleista. Osa on myös tehtaiden ja myymälöiden kakkoslaatua, joissa on värivirhe tai muita pieniä, lähes huomaamattomia virheitä. Vaikka ne ovat kierrätettyjä, ne ovat siis täysin käyttämättömiä tai joissain tapauksissa vain sovitettuja kappaleita (esim. värimallit).

Kaikki sukkahousumme painetaan käsin Helsingissä RUU-myymälä-studiollamme ja Espoossa, missä minulla on kotonani lisää tuotantotilaa. Teen kaikki värjäys- ja painatustyöt itse käsityönä.

Mistä brändisi sai alkunsa?

Sukkahousut ovat epäekologinen tuote ja liian usein ne hajoavat nopeasti eikä niitä yritetä korjata, vaan tuote joutuu suoraan roskiin. Jo ennen yritystoimintaani käytin omassa pukeutumisessani paljon hameita ja mekkoja, eikä tyyliini sopivia, persoonallisia sukkahousuja ollut todellakaan helppo löytää. Lähdin tekemään kuvitettuja ja kustamoituja sukkahousuja uusiotuotantona, sillä halusin löytää ratkaisun omiin pukeutumistarpeisiini.

Teinkin ensin kuvioita itselleni käyttöön kirpputorilta löytyneisiin sukkahousuihin. Esimerkiksi mallistoni ”tatuointisukkisten” idean keksin alun perin sen vuoksi, että aivan hyvälaatuisia, ihonvärisiä sukkiksia tuli ylijäämänä ja second handina vastaan ja halusin keksiä niille käyttöä, jossa olisi jujua.

Kuvat: VILMURI by Vilma Wallinmaa

Miten vastuullisuus näkyy yrityksesi toiminnassa?

Haluan herättää ihmiset ostamaan mahdollisimman vähän tavaraa, erityisesti uutena. Esimerkiksi sukkahousuthan on asusteena aika epäekologinen, maineeltaan ”meni rikki heti kun vedin ne jalkaan” -tyylinen tuote. Tähänkin on nyt tarjolla vaihtoehto, kun sukkikset on iloisen ilmeensä lisäksi uusiotuotantoa.

Valmistat sukkahousujen lisäksi myös vaatteita. Kerro lisää!

Sukkismalliston lisäksi minulla on pieni vaatemallisto. Piensarjat ovat huolella valmistettuja ja laatua on helppo vahtia, kun tekee monet työvaiheista suoraan itse. Malliston tuotteet valmistan kokonaan kierrätetyistä materiaaleista.

Merkkini ei ole vegaaninen, sillä myös eläinperäiset materiaalit kiinnostavat minua niiden pitkän elinkaaren vuoksi. Uutena en käytä eläinperäisiä materiaaleja brändini tuotannossa ja vältän niitä myös omassa elämässäni. Materiaalivalinnoissa minulle tärkein kriteeri on kuitenkin kierrätettävyys. Niinpä käytän nahkaa, silkkiä ja muita laatumateriaaleja.

Nämä materiaalit kestävät uuden kierroksen elinkaaressaan hyvin. Ne myös vaativat kuluttajalta vain vähän vaatehuoltoa: monia tuotteitahan ei pestä lainkaan, vaan ne jopa paranevat käytössä (esim. pehmennyt nahka vaikkapa rakastetussa kustamoidussa takissa). Silkille ja nahalle sopii hyvin putsaukseksi tuuletus eikä niitä tarvitse vesipestä usein. Mitä vähemmän tuotetta tarvitsee pestä, sitä vähemmän se kuluu.

Kuva: Arto Markkanen / VILMURI by Vilma Wallinmaa

Millaisiin haasteisiin olet törmännyt vastuullisuuteen pyrkivänä pienyrittäjänä?

VILMURI on toiminut noin kuusi ja puoli vuotta, ja tänä aikana suurimpia haasteita on ollut sukkisten materiaalihaasteet. Yrityksistä huolimatta en ole onnistunut löytämään laajemmin tahoja, joiden kautta voisin ostaa suurempia määriä ylijäämätuotteita, vaan saamani erät ovat pieniä ja etsintä vie paljon työaikaa. Asiakkaat esimerkiksi haluavat jatkuvasti ostaa kaikkia sukkiksia vain mustina, mutta uusiotuotannossa ei mustaa päädy käsiini läheskään kysyntää vastaavaa määrää.

Haastavaa on ollut myös yksinyrittäminen. Koska teen kaikki työvaiheet itse, vie tuotanto ja materiaalien hankinta paljon aikaa. Nykyisin pitää myös olla lähes jatkuvasti someviestien ja sähköpostien tavoitettavissa. Tämä nopea viestittely on tuottanut väliin vaikeuksia, ja joskus on käynytkin niin, että ostaja on löytänyt jo jotain muuta kiintoisaa, kun en ole ehtinyt vastata tarpeeksi pian.

Itse ajattelen, että nopeus ei ole aina valttia: liian nopeat ostopäätökset eivät ole hyvä juttu, ja toivonkin että VILMURIt on valittu sydämellä ja harkinnalla. Minulla onkin jatkuvasti myynnissä ns. tilaustuotteita, joita ei löydy valmiina varastosta. Kun teen juuri sitä, mitä asiakkaat toivovat, varastoon ei synny ylimääräistä tuotantoa. Näin voi vähentää sitä ilmiötä, jossa ”ylijääneitä” tuotteita myydään pois huimin alennuksin. Samalla saan pidettyä valikoimani kiinnostavana ja vaihtoehtoja on, vaikka olenkin pieni yhden naisen yritys.

*

VILMURIn tuotteita saa mm. Weecosista sekä RUU-kaupasta Helsingistä.

*

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

muoti trendit vastuullisuus
Kommentit (5)
 1. Sankari Sukkahousuissa
  24.1.2020, 09:29

  Olen jo pitkään ihaillut tätä Vilmurin ideaa. Pienyrittäjyys ei tässä maassa ole mikään hirveän yksinkertainen/loistokas juttu. Sen tiedän itsekin yrittäjänä. Hienoa että tällainen käsityön ja kierrätyksen yhdistäminen on kuitenkin onnistunut ja saanut myös ansaitsemaansa näkyvyyttä. Onhan tuotteet hauskoja ja tyylikkäitä. Itse olen mies, mutta silti olen käyttänyt sukkahousuja, koska ne on mielestäni paljon mukavampi vaihtoehto kuin miesten pitkät kalsarit. Olen joskus mielenkiinnosta kokeillut niitä shortsienkin kanssa. Hyvä yhdistelmä, ja sikäli yllättävää, että hyvin vähän ihmisiä näyttää kiinnostavan tuollainen hieman poikkeava muoti miehellä. Suurin osa vastaan tulijoista ei edes huomaa niitä, vaikka olisi mustat sukkahousut jalassa. Joskus ajattelinkin, että tuollaiset tatuointi sukkahousut ihonvärisenä menisi miehelläkin ihan täysin, ja tuskin kukaan tajuaisi niitä edes sukkahousuiksi. Nuo kuvioinnit vaan ei ole oikein itseäni miellyttäviä. Maatuskat ja linnut on kyllä hienoja naisilla, mutta ne ei ole oikein miehekkään näköisiä. Ymmärrän kyllä sen, että sukkahousut kannattaa suunnata sellaisiksi, että ne myy parhaiten naisille, kun harva mies niitä kehtaisi jalkaansa laittaa, vaikka kuviot olisikin miehekkäämpiä. Tosiasia kuitenkin on se, että miesten sukkahousujen käyttö on yllättävänkin yleistä. Tosin hyvin harva sukkahousuja käyttävä mies niistä kertoo edes parhaille ystävilleen. Kuitenkin valmistajia noille miesten sukkahousuillekin on jo useita, joten käyttäjiä on varmasti myös paljon. Ei niitä muuten valmistettaisikaan.

 2. Jos tarvitsee isoja eriä, niin olisiko sukkahousuja mahdollista tuottaa eettisesti uudistuotantona? Tehdä vaikka kestävämpää kuin nykyisin on yleensä tarjolla.

  1. VILMURI by Vilma Wallinmaa / Vilma
   21.1.2020, 21:10

   Kiitos kysymyksestä Vierailijalle! Hyvä kysymys, muttei niin helpooa vastausta taida olla minullakaan takataskussa.

   Periaatteessahan on mahdollista tuottaa, mutta kaltaiselleni pikkuruiselle brändille ei isojen sukkisten tuottaminen uutena (omana tuotantona) onnistu ainakaan toistaiseksi.
   Ylijäämänä hankittuna saan sukkikset hieman tahosta rippuuen myös edullisemmin. Uutta tuotantoa eettisenä ja ekologisena vaihtoehtona olenkin joskus selvitellyt, mutta minimitilausmäärät tälläisessä tapauksessa ovat hinnaltaan pienyrittäjän tavoittamattomissa, ja niitä oli myös tuotettava kokokohtaisesti, eli kukin minimitilausmäärä koski vain yhtä kokoa kerrallaan, ja olisi tietysti pitänyt teettää kaikkia kokoja jotta tarve täyttyisi.

   Isompien erien tarpeella tässä haastattelussa tarkoitin erityisesti omaan tuotantomäärääni nähden liian suuri kysyntä sukkiksille, jossa olisi musta pohjaväri. Suomalaisethan tunnetusti haluavat aina ostaa pelkästään mustaa :). Minun tavallani tehden, eli uudistamalla jo olemassa olevia, jostain syystä ”poistoon” joutuvaa tuotantoa, ei mustaa ole niin paljoa tarjolla. Siitä johtuen en pysyt vastaamaan täysin asiakkaideni tarpeisiin, vaan myyn usien ”ei oota” pitkin vuotta, sen mukaan miten materiaalia onnistuu kulloinkin hankkimaan.

   Olen ajatellut VILMURIn tuotantoa niin, että materiaalina käyttämistäni ylijäämäsukkiksista, jotka kuitenkin ovat ns. ”tavallisia” sukkiksia toki alun perin, on uudistamalla (painamalla, kuvioimalla muulla tapaa ja värjäämällä) saatu sillä tavalla poikkeavaa ja kivemman näköistä, että niitä hoitaa ja vaalii eri tavalla, kun mitään sanomataonta vaatekappaletta.

   Joitain vaihtoehtoja astetta eettisempiin sukkiksiin onkin jo olemassa. Esimerkiksi Swedish Stockings (https://swedishstockings.com ) valmistaa sukkahousuja kierrätetyistä materiaaleista, mikäli kaipaa vähemmän käsityömäisyyttä ja enemmän neutraalia tyyliä. Niitä saa suomensta mm. EkoHelsinki-verkkokaupasta sekä Nudgesta.
   Myös kollegani KissKiss valmistaa suomessa erikoisempia sukkiksia, KissKiss-merkillä sukkikset neulotaan Keski-Euroopassa ja värjätään Helsingisssä. KissKiss-merkillä on myös upeita ylipolvensukkia, joissa on mm. merinovillaa, suositelen ehdottomasti kurkkaamaan myös KissKiss valikoimaa (https://holvi.com/shop/kisskiss/), jos vaihtoehdot rikkoontuville markettisukkiksille kiinnostaa!

   Erityisesti kestävämpiä vaihtoehtoja sukkiksissa toki kaipaan minäkin, ja tähän yritän panostaa sen mitä omassa toiminnassani pystyn. Omassa elämässä tulee myös usein vetäistyä kahdet (eettisen vaihtoehdon sukkikset) päällekäin, olen huomannut että silloin molemmat niistä kestävät pidempään käytössä.
   Aivan ohuille ihonvärisille sukkiksillekin voisin antaa pienen vinkin tähän loppuun, miten saa ne helpommin kestämään ehjinä: Vedä sukkikset suoriksi, ja roikota ilmassa toisella kädellä, toisella suihkutat suihkepullolla hippsen vettä sukkisten päälle. Vedä siten sukkikset jalkaan heti hiukkasen kosteana, ja eikun menoksi juhliin :).

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *