Etikkaa pyykeille

Varpain jaloin

En ole koskaan käyttänyt huuhteluainetta, enkä suosittele niiden käyttämistä kenellekään. Mielestäni huuhteluaine on nimenomaan turhaa kemikaalikuormaa ja loppujen lopuksi se jopa tekee hallaa joillekin kuiduille. Sen sijaan olen kyllä ihastunut pyykkietikkaan, jolla ei ole mitään muuta tekemistä huuhteluaineen kanssa kuin se, että molemmat annostellaan pesukoneessa samaan lokeroon. Etikka on vanhan kansan kikka, johon tutustuin ensimäisen kerran esikoisen kestovaippojen yhteydessä. Etikka tekee pyykistä pehmeää, poistaa pyykistä hajuja ja vähentää sähköisyyttä. Lisäksi se poistaa pyykistä pesuainejäämiä (samoin pesukoneesta) ja sillä tavoin myös pidentää vaatteiden käyttöikää. Itseäni ihastuttaa erityisesti se, että pyykkietikka myös kirkastaa vaatteiden värejä ja ehkäisee valkoisten vaatteiden kellastumista. Aika mahtavaa tavaraa siis.

Pyykkietikkaa annostellaan pesukoneen huuhteluainelokeroon noin 1-2 ruokalusikallista (eli 15-30ml). Kuten hiustenhoidossa, ei myöskään pyykätessä etikan haju jää pyykkeihin. Koneesta otettaessa pyykit tuoksuvat kevyesti etikkaiselle, mutta pyykkien kuivuessa etikkainen haju hälvenee täysin. Hajustetun pyykkietikan mukana pykkeihin tulee luonnollinen ja mieto tuoksu, joka ei mitenkään ole verrattavissa hajustettujen huuhteluaineiden mukanaan tuomaan voimakkaaseen hajuun. Saan itse migreenin voimakkaista hajuista ja voin käyttää pyykkietikkaa täysin huoletta. Jos olet todella herkkä tai vahvasti allerginen eteerisille öljyille, voit saada pyykkietikan hyvät puolet pykkeihisi käyttämällä huuhteluainelokerossa puhdasta väkiviinaetikkaa. Vauvan pyykkejä pestessä oli itsellänikin käytössä pelkkä etikka, mutta nykyisin pyykkietikkani on miedosti hajustettua.

Pyykkietikka on luonnonmukainen tuote, joka on ihan syystä noussut viime vuosina hitiksi. Kaupoissa myytävät valmiit pyykkietikat ovat aivan jäätävän kalliita suhteessa ainesosien hintaan ja itse pyykkietikan valmistamisen helppouteen. Päätin siis valmistaa pyykkietikkaa itse kotona. Löysin netistä lukuisia ohjeita ja kokeilemalla ja muokkailemalla sain muodostettua itselleni sopivimman, jonka ainesosaluettelossa on vain etikkaa, vettä ja eteeristä öljyä. Olen hurjan ihastunut piparmintun raikkaaseen tuoksuun, joten valitsin piparmintun oman pyykkietikkani tuoksuksi. Varmasti myös kukkaistuoksut kuten laventeli tai jasmiini voisivat olla ihania tai sitten jotkin metsäisemmät vaihtoehdot kuten seetri tai mänty - eteeristen öljyjen osalta vaihtoehtoja löytyy lukemattomia.

Pyykkietikan valmistaminen on helppoa. Tarvitset vain 1 litran vetoisen tiiviisti suljettavan lasipullon, väkiviinaetikkaa, vettä ja haluamaasi eteristä öljyä. Suppilo tekee työstä helpompaa ja estää läikkymisen nesteitä pulloon kaadettaessa. Omaan pyykkietikka pullooni kirjoitin vielä käyttöohjeet dymolla pullon kylkeen.

  1. Kaada pulloon 2dl keitettyä ja jäähdytettyä vettä.
  2. Lisää noin 15-20 tippaa haluamaasi eteeristä öljyä. Itsell eoikea määrä löytyy kokeilemalla - muista, että eteristä öljyä voi aina lisätä, mutta pois sitä ei saa.
  3. Kaada pulloon väkiviinaetikkaa, kunnes se on täynnä.
  4. Sekoita aina ennen käyttöä. Annostele pyykkietikkaa 1-2rkl (eli 15-30ml)/koneellinen pesukoneen huuhteluainelokeroon.

 

Kommentit

irinleht
Pääkallokiitäjä

Hyvä vinkki! Olen juuri kirjoittanut blogissani hieman kokeimuksia shampoottomasta elämästä..
https://www.lily.fi/blogit/paakallokiitaja

iidis
Varpain jaloin

Täytykin käydä kurkkaamassa :) Itselläni on käytössä hiuksille palashampoo ja etikkahuuhtelu.

irinleht
Pääkallokiitäjä

Tuota etikkahuuhtelua vois kokeilla. Tämä kaikki hakee vielä uomiaan.. 

iidis
Varpain jaloin

Olen kirjoittanut tässä postauksessa myös etikkahuuhtelusta, ehkä se hieman valaisee asiaa :) Olen itse ihan rakastunut etikkaan ja se tosiaan toimii erityisen hyvin mun kuivuuteen taipuvaisille luonnonkiharoille, joille on aina ollut hieman vaikea löytää sopivia pesu- ja hoitoaineita, kun kiharoista huolimata hiukseni ovat perisuomalaiseen tapaan melko ohuet ja hennot ja monet tuotteet on latistaneet hiukset. Hiustenhoidossa käytetään omenasiiderietikkaa ja valmiitakin huuhteita myydään.

Seuraavana mulla on agendana tehdä itse etikkapohjaista yleispuhdistusainetta kodin siivoamiseen. Meillä on tähän asti ollut ostettuja aineita, jotka tosin nekin on olleet etikkapohjaisia.

iisaraita
Aamupuurolla

Huuhteluaineita en ole koskaan ymmärtänyt minäkään, varsinkaan sitä aivoihin asti tunkeutuvaa imelää hajua! Etiikan käytöstä olen kuullut. Toisaalta pesen vaatteita todella harvoin, yleensä vain alusvaatteita ja urheiluvaatteita, joten en tiedä onko sit tarvetta niihin käyttää. Käytätkö tätä siis ihan kaikenlaiseen pyykkiin/vaatteisiin? :)

iidis
Varpain jaloin

Ihan herkimpiin pyykkeihin, kuten villaan ja silkkiin (joille muutenkin oma erillinen pesuaineensa) en käytä etikkaa. Muuten etikka menee jotakuinkin kaikkeen mukaan. Jos koneessa on jotain teknisiä vaatteita, olen lisännyt etikkaa vain 1rkl verran, kun muuten käytän 2rkl/kone. Olen kuullut, että jotkut liottaakin vaatteita etikkavedessä hajujen poistamiseksi esim juuri urheiluvaatteista, mutta siitä en osaa sanoa mitään, kun en ole kokeillut.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiitos vinkistä! En itsekään ymmärrä huuhteluaineen käyttöä. Meillä on kestovaippailu alkamassa pian, kun esikoinen syntyy. Saisiko vinkkiä aiheeseen kestovaipat + etikka. Tällä hetkellä meillä on suunnitelmissa käyttää aluksi harsoja ja villahousuja ja hieman myöhemmin imuja ja Bumgeniuksen ja Imsevimsen kuorivaippoja. Voiko etikkaa käyttää myös kuorivaippojen kanssa?

iidis
Varpain jaloin

Onnea odotuksen loppumetreille <3 <3 <3

Etikka sopii oikein hyvin kestovaippojen pesuun. Itse käytin aikoinaan etikkaa lähinnä harsojen ja muiden imujen kanssa enkä lainkaan villaisille vaippakuorille, jotka muutenkin tuli pestyä käsin. Villapöksyjä kannattaa tuulettaa usein ja pesun yhteydessä käsitellä villarasvalla. Etikka tekee imuista ja harsoista ihanan pehmeät, jolloin ne myös imevät kosteutta hyvin. Etikkaa voi halutessaan käyttää myös vauvan vaatteiden pesussa huoletta. Vauvan tekstiileiden kanssa en itse käyttänyt mitään hajusteita ja käytin pesukoneen lisähuuhtelua. Etenkin vaippapyykki kannattaa pestä aina kuumassa 60-95 asteessa. Jos pyykkiä oli enemmän pesin harsot ja imut 95 asteessa ja kuoret laitoin muun pyykin mukaan ohjelämpötilaan. Jos muuta pyykkiä ei ollut laitoin kaikki 60 asteen pesun kestävät kuoret harsojen ja imujen kanssa samaan koneeseen. Tahranpoistoon käytin (ja käytän yhä!) sappisaippuaa. 

Pienen vauvan vaippapyykin, kun pissa ei vielä juurikaan haise, laitoin ilmavasti odottamaan pesua pyykkikorin päälle. Isomman vauvan vaipat voi odottaa pyykkiin pääsyä kannellisessa etikkavesisangossa. Jos huuhteluun on heti mahdollisuus, niin kannattaa käyttää se, jotta säästyy pahimmilta hajuilta! Niin tai näin, vaippapyykkiä saa pestä päivittäin. Ulkona liikkuessa ja myöhemmin päiväkodissa meillä oli käytössä taskuvaipat, jotka käytön jälkeen sullottiin mukana kulkevaan kosteutta pitävään pyykkipussiin, jonka sitten pesin vaippapyykin mukana. Onan kokemuksen mukaan taskuvaippa oli kaikista vaihtoehdoista helpoin käyttää. Pienen kanssa harsot ja narut sekä nippanappa toimi hyvin, mutta kääntyilevän kanssa ne oli jo hankalammat ja all-in-one-vaipat taas kuivui armottoman hitaasti. Itse tein jossain vaiheessa nepparillisista taskuvaipoista ”housuvaippoja” laittamalla imut valmiiksi ja nepparit jo valmiiksi oikeisiin asetuksiin.

Toivottavasti tästä oli jotain apua ja iloa :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiitos, oli paljon apua!

Saranda
Tyhjä ajatus

Paras. Vinkki. Ikinä! En oo ikinä miettinyt että pyykkietikkaa voisi valmistaa itsekin mutta että vielä näin naurettavan helpolla ohjeella. Kiitos! <3 :)

iidis
Varpain jaloin

Ei tosiaan ole vaikeaa tämän valmistaminen! Ja eikös sulla ollut eteerisiäöljyjäkin, joille mietit tuossa taannoin käyttökohteita :)

Saranda
Tyhjä ajatus

Just näin! Kiitos tuhannesti vielä tästä ohjeesta. <3

Kommentoi