Etikkaa pyykeille

pyykkietikka1.jpg

En ole koskaan käyttänyt huuhteluainetta, enkä suosittele niiden käyttämistä kenellekään. Mielestäni huuhteluaine on nimenomaan turhaa kemikaalikuormaa ja loppujen lopuksi se jopa tekee hallaa joillekin kuiduille. Sen sijaan olen kyllä ihastunut pyykkietikkaan, jolla ei ole mitään muuta tekemistä huuhteluaineen kanssa kuin se, että molemmat annostellaan pesukoneessa samaan lokeroon. Etikka on vanhan kansan kikka, johon tutustuin ensimäisen kerran esikoisen kestovaippojen yhteydessä. Etikka tekee pyykistä pehmeää, poistaa pyykistä hajuja ja vähentää sähköisyyttä. Lisäksi se poistaa pyykistä pesuainejäämiä (samoin pesukoneesta) ja sillä tavoin myös pidentää vaatteiden käyttöikää. Itseäni ihastuttaa erityisesti se, että pyykkietikka myös kirkastaa vaatteiden värejä ja ehkäisee valkoisten vaatteiden kellastumista. Aika mahtavaa tavaraa siis.

Pyykkietikkaa annostellaan pesukoneen huuhteluainelokeroon noin 1-2 ruokalusikallista (eli 15-30ml). Kuten hiustenhoidossa, ei myöskään pyykätessä etikan haju jää pyykkeihin. Koneesta otettaessa pyykit tuoksuvat kevyesti etikkaiselle, mutta pyykkien kuivuessa etikkainen haju hälvenee täysin. Hajustetun pyykkietikan mukana pykkeihin tulee luonnollinen ja mieto tuoksu, joka ei mitenkään ole verrattavissa hajustettujen huuhteluaineiden mukanaan tuomaan voimakkaaseen hajuun. Saan itse migreenin voimakkaista hajuista ja voin käyttää pyykkietikkaa täysin huoletta. Jos olet todella herkkä tai vahvasti allerginen eteerisille öljyille, voit saada pyykkietikan hyvät puolet pykkeihisi käyttämällä huuhteluainelokerossa puhdasta väkiviinaetikkaa. Vauvan pyykkejä pestessä oli itsellänikin käytössä pelkkä etikka, mutta nykyisin pyykkietikkani on miedosti hajustettua.

Pyykkietikka on luonnonmukainen tuote, joka on ihan syystä noussut viime vuosina hitiksi. Kaupoissa myytävät valmiit pyykkietikat ovat aivan jäätävän kalliita suhteessa ainesosien hintaan ja itse pyykkietikan valmistamisen helppouteen. Päätin siis valmistaa pyykkietikkaa itse kotona. Löysin netistä lukuisia ohjeita ja kokeilemalla ja muokkailemalla sain muodostettua itselleni sopivimman, jonka ainesosaluettelossa on vain etikkaa, vettä ja eteeristä öljyä. Olen hurjan ihastunut piparmintun raikkaaseen tuoksuun, joten valitsin piparmintun oman pyykkietikkani tuoksuksi. Varmasti myös kukkaistuoksut kuten laventeli tai jasmiini voisivat olla ihania tai sitten jotkin metsäisemmät vaihtoehdot kuten seetri tai mänty – eteeristen öljyjen osalta vaihtoehtoja löytyy lukemattomia.

Pyykkietikan valmistaminen on helppoa. Tarvitset vain 1 litran vetoisen tiiviisti suljettavan lasipullon, väkiviinaetikkaa, vettä ja haluamaasi eteristä öljyä. Suppilo tekee työstä helpompaa ja estää läikkymisen nesteitä pulloon kaadettaessa. Omaan pyykkietikka pullooni kirjoitin vielä käyttöohjeet dymolla pullon kylkeen.

 1. Kaada pulloon 2dl keitettyä ja jäähdytettyä vettä.
 2. Lisää noin 15-20 tippaa haluamaasi eteeristä öljyä. Itsell eoikea määrä löytyy kokeilemalla – muista, että eteristä öljyä voi aina lisätä, mutta pois sitä ei saa.
 3. Kaada pulloon väkiviinaetikkaa, kunnes se on täynnä.
 4. Sekoita aina ennen käyttöä. Annostele pyykkietikkaa 1-2rkl (eli 15-30ml)/koneellinen pesukoneen huuhteluainelokeroon.

pyykkietikka2.jpg

pyykkietikka3.jpg

 

puheenaiheet vastuullisuus diy sisustus
Kommentit (13)
 1. Hyvä vinkki! Olen juuri kirjoittanut blogissani hieman kokeimuksia shampoottomasta elämästä..
  https://www.lily.fi/blogit/paakallokiitaja

  1. Täytykin käydä kurkkaamassa 🙂 Itselläni on käytössä hiuksille palashampoo ja etikkahuuhtelu.

   1. Tuota etikkahuuhtelua vois kokeilla. Tämä kaikki hakee vielä uomiaan.. 

    1. Olen kirjoittanut tässä postauksessa myös etikkahuuhtelusta, ehkä se hieman valaisee asiaa 🙂 Olen itse ihan rakastunut etikkaan ja se tosiaan toimii erityisen hyvin mun kuivuuteen taipuvaisille luonnonkiharoille, joille on aina ollut hieman vaikea löytää sopivia pesu- ja hoitoaineita, kun kiharoista huolimata hiukseni ovat perisuomalaiseen tapaan melko ohuet ja hennot ja monet tuotteet on latistaneet hiukset. Hiustenhoidossa käytetään omenasiiderietikkaa ja valmiitakin huuhteita myydään.

     Seuraavana mulla on agendana tehdä itse etikkapohjaista yleispuhdistusainetta kodin siivoamiseen. Meillä on tähän asti ollut ostettuja aineita, jotka tosin nekin on olleet etikkapohjaisia.

 2. Huuhteluaineita en ole koskaan ymmärtänyt minäkään, varsinkaan sitä aivoihin asti tunkeutuvaa imelää hajua! Etiikan käytöstä olen kuullut. Toisaalta pesen vaatteita todella harvoin, yleensä vain alusvaatteita ja urheiluvaatteita, joten en tiedä onko sit tarvetta niihin käyttää. Käytätkö tätä siis ihan kaikenlaiseen pyykkiin/vaatteisiin? 🙂

  1. Ihan herkimpiin pyykkeihin, kuten villaan ja silkkiin (joille muutenkin oma erillinen pesuaineensa) en käytä etikkaa. Muuten etikka menee jotakuinkin kaikkeen mukaan. Jos koneessa on jotain teknisiä vaatteita, olen lisännyt etikkaa vain 1rkl verran, kun muuten käytän 2rkl/kone. Olen kuullut, että jotkut liottaakin vaatteita etikkavedessä hajujen poistamiseksi esim juuri urheiluvaatteista, mutta siitä en osaa sanoa mitään, kun en ole kokeillut.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *