Hääbudjetti

Mikään ei ole liian hyvää elämäsi tärkeimpänä päivänä!

P*skapuhetta, sanon minä. Asiat, jotka ovat sinulle muuten elämässäsi liian kalliita, ovat sinulle liian kalliita todennäköisesti myös hääpäivänäsi. Pinterest ja häälehdet tulvivat ylellisiä ja ihania kuvia kuvitteellisista ja todellisista häistä, TV:ssä on liuta hääohjelmia (ja hääpukuohjelmia), joissa rahalla saa ja hevosella pääsee. Todellisuudessa harvalla parilla on tähän oikeasti varaa. Siksi uskallankin väittää, että onnistuneiden häiden suunnittelu lähtee realistisesti laaditusta budjetista.

 

En usko, että kukaan todella haluaa aloittaa avioelämäänsä vararikossa tai velkakierteessä. Siksi ennen loputtomaan inspiraatiomereen sukeltamista kannattaakin ottaa selvää minkä verran häihin todellisuudessa on varaa laittaa rahaa. Kun budjetti on selvä, voi sitten omien mieltymystensä mukaan rakentaa unelmiensa häät sillä rahalla, joka itsellä on häihin käytettävissä. Kokonaisbudjetin lisäksi kannattaa ottaa hieman selvää siitä millaisia kuluja häihin liittyy ja jaotella budjetti pienempiin osiine eri menoerien välillä. Todellisuudessahan itse naimisiin meneminen ei Suomessa maksa mitään. Sen sijaan kaikkeen muuhun voi kuluttaa helpostikin kymmeniä tuhansia euroja. Hääjuhliin liittyy paljon myös sellaisia kuluja, joita ei aina muista lisätä budjettiin kokonaiskuluja laskiessa. Näistä pienistä yllätyksistä voi lopulta kasvaa satojen jopa tuhansien eurojen lasku.

Oma ohjeeni onkin pohtia jo etukäteen ne asiat, jotka itselle on tärkeimmät. Ne asiat, jotka tekevät häät juuri sinulle. Sitten voit budjettia laatiessa panosta juuri näihin tärkeimpiin asioihin ja joustaa muissa. Esimerkiksi meille tärkeää on kutsua paljon ystäviä häihimme, syödä hyvää kasvisruokaa sekä tanssia elävän musiikin tahtiin. Minulle tärkeitä on myös kukat ja morsiuspuku, joten olen keksinyt keinoja saada haluamani ilmeen ja ladun budjettiimme sopivaan hintaan. Valintoaja olemme tehneet painotuksistamme huolehtien. Olemme valinneet kutsuttaviksi ensisijaisesti ystäviä ja jätimme sukulaiset (perheitämme lukuunottamatta) kutsumatta, valitsimme catering-yrityksen sen mukaan miten he vastasivat tarjouspyyntöömme (kyllä, useimmat yritykset lähettivät meille tarjouksen mukana lihaa ja kalaa sisältävän menun..) ja bändin etsimiseen käytimme paljon aikaa ja vaivaa sekä kävimme kuntelemassa muutaman keikan. Omaa pukuani olen työstänyt ompelijan kanssa sillä ajatuksella, että pääsen käyttämään sitä ainakin osittain myös häiden jälkeen, ja kukkia varten olen lukenut paljon eri kukkien sesongeista ja kolunnut kukkakauppoja hinta-arvioita pyydellen.

Häidemme kokonaisbudjetti nousee noin 11 000 euroon. Maksamme kuluista reilut 70% itse ja loput saamme vanhemmiltamme. Summa on hirvittävän suuri, mutta kun sen on jakanut eri osa-alueisiin ei se enä vaikuta ihan mahdottomalta. Toki tämä on vain arvio, vaikka olenkin pyrkinyt pitämään sen varsin realistisena. Suurimmat menoerät ovat catering ja bändi ja kun näihin yhdistää vielä kondiittorin on käytetty jo reilu puolet kokonaisbudjetista. Loput rahat on jaettu sitten juhlatilaan, meidän ja lapsien vaatteisiin, kutsu- ja kiitoskorttien painatuksiin, kukkiin ja koristeisiin, hääyöhön yms. Olemme valintoja ja ostoja tehdessämme pitäneet budjetin mielessämme ja pyrkineet pysymään sen rajoissa. Vaikka muutamassa asiassa olemmekin ylittäneet ennalta asettamamme budjetin (esim bändi) olemme tähän menessä onnistuneet pitämään kokonaisuuden ennalta arvioitua edullisempana.

Asia ei ole meilläkään mennyt kuitenkaan ihan leikiten ja suurimmat menoerät on vielä maksamatta. Olen kuitenkin onnistunut välttelemään menestyksellisesti häämessut ja häälehdet ja niiden houkutukset sekä muut morsiamen pään pyörälle ja kukkaron nyörit löysälle saavat tilanteet sekä pidättäytynyt ostamasta pieniä heräteostoksia. Totuushan on lopulta kuitenkin se, että kukka on kukka, kakku on kakku ja kenkä on kenkä vaikka siinä kuinka lukisi etuliitteenä ”hää”. Lopulliset kustannukset pääsemme laskemaan sitten hieman häiden jälkeen, kun viimeisetkin kiitoskortit on lähetetty. Uskon kuitenkin vakaasti oman talouden hallinnan ja omien varojen mukaan elämisen palkitsevuuteen pitkällä aikavälillä, olipa kyse sitten arjesta tai juhlasta.

Kommentit (2)
  1. Hääbudjetti | Yle Uutiset Kemi
    20.5.2020, 04:01

    […] Hääbudjetti – Varpain jaloin | Lily – Hääbudjetti. 0 Mikään ei ole liian hyvää elämäsi tärkeimpänä päivänä! P*skapuhetta, sanon minä. Asiat, jotka ovat sinulle muuten elämässäsi liian kalliita, ovat. […]

  2. Hääbudjetti | Bb Uutiset
    1.7.2020, 04:09

    […] Hääbudjetti – Varpain jaloin | Lily – Hääbudjetti – Varpain jaloin | Lily – Hääbudjetti. 0 Mikään ei ole liian hyvää elämäsi tärkeimpänä päivänä! P*skapuhetta, sanon minä. Asiat, jotka ovat sinulle muuten elämässäsi liian kalliita, ovat. […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *