Helppo vegaaninen päärynäkakku
Hedelmäkorissa pyöri kolme hyljeksittyä päärynää. Ne olivat jo saaneet hieman kolhuja, eikä ne houkutellet enää sellaisenaan. Kolmen muskettisoturini vatsoissa on aina tilaa kakulle, joten päätin leipoa päärynöistä rengaskakun. Koska minä puolestani olen yhtälailla herkkusuu, mutta välttelen valkoista sokeria, on kakku valmistettu ilman sitä. Lisäksi kakku on gluteeniton ja vegaaninen. Tein kakun jälleen omaa luotto-ohjettani muokkaillen (toinen muunnelma samasta ohjeesta täällä). Kakussa maistuu syksyiset mausteet ja lämmittävä inkivääri. Makeus tulee päärynöistä ja banaanista sekä kookossokerista ja vaahterasiirapista. Kakku on mehevää ja maukasta. Päärynät erottuvat taikinasta mehukkaina ja pähkinät ovat pehmentyneet hiukan, mutta eivät kuitenkaan ole menettäneet rapeuttaan. Kakku on mielestäni parhaimmillaan juuri ja juuri jäähtyneenä, mutta maistuu hyvin vielä seuraavanakin päivänä.
Ohjeen ainesosaluettelo voi tuntua kauhistuttavan pitkältä, mutta sitä on helppo lyhentää kulkemalla oikopolkuja siellä täällä. Sekoittelin itse kakkuun niitä jauhoja, joita kaapistani sattui löytymään, mutta yhtä hyvin leipomisessa voi käyttää gluteenitonta jauhoseosta tai ihan vehnäjauhojakin, jos tarvetta gluteenittomuudelle ei ole. Voit laitta esim 3,5dl jauhoja ja 1,5dl kaurahiutaleita tai suoraan 5dl jauhoja. Kookosöljyn ja pähkinävoin sijasta voi halutessaan käyttää 150g margariinia. Mausteet voi yhdistellä oman makunsa mukaan tai korvata suoraan 1-2rkl piparkakkumaustetta. Pellavansiemenmunat voi korvata yhdellä banaanilla (reseptissä on silloin 2 banaania), jolloin kakku maistuu toki enemmän banaanille. Saksanpähkinöiden puutteessa myö spekaanipähkinät tai hasselpähkinä voisi sopia hyvin.
HELPPO VEGAANINEN PÄÄRYNÄKAKKU
- 2dl riisijauhoja
- 1dl soijajauhoja
- 1dl kaurahiutaleita
- 0,5dl kauraleseitä
- 0,5dl perunajauhoja
- 1dl kookossokeria
- 1tl suolaa
- 1tl ruokasoodaa
- 1tl vaniljaa
- 2tl kardemummaa
- 2 tl kanelia
- 0,5tl neilikkaa
- 2rkl pellavansiemenrouhetta
- 6rkl vettä
- 1 banaani soseutettuna
- 2dl kauramaitoa
- 1dl vaahterasiirappia
- 0,75dl neitsytkookosöljyä
- 0,75dl maapähkinävoita
- 3 päärynää pilkottuna (minulla oli 3 päärynää, mutta 2 riittäisi yhtä hyvin)
- 1dl saksanpähkinöitä kevyesti rouhittuna (jos pähkinät maistuu, voi niitä laittaa enemmänkin)
- 1rkl inkivääriä raastettuna
Valmista pellavansiemenrouheesta ja vedestä ”muna”: Sekoita pellavansiemen rouheeseen vesi ja sekoita esim sauvasekoittimella. Anna seoksen tekeytyä sillävälin, kun valmistelet taikinaa.
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen ja voitele 2 litran torvivuoka neitsytkookosöljyllä. Jauhota vuoka kauraleseillä. (Käytin uunia ilman kiertoilmatoimintoa.)
Sekoita kulhossa kuivat aineet.
Soseuta banaani ja sekoita se pellavansiemenmunaan. Lisää kulhoon vaahterasiirappi, pellavansiemenmuna-banaaniseos ja kauramaito. Sekoita kevyesti. Sulata neitsytkookosöljy. Sekoita maapähkinävoi ja kookosöljy tasaiseksi. Lisää taikinaan joukkoon. Sekoita joukkoon myös raastettu inkivääri.
Lisää viimeiseksi päärynäkuutiot, saksanpähkinärouhe ja kääntele ne taikinan joukkoon.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan. Paista uunin keskitasolla noin tunnin ajan. Irrota hieman jäähtynyt kakku vuoasta ja anna jäähtyä ennen leikkaamista terävällä veitsellä.