Joululahjojen vastuullinen paketointi

Rakastan joululahjojen ja kaikkien muidenkin lahjojen paketoimista. Minusta kaunis paketti on olennainen osa lahjan antamisen ja lahjan saamisen ihanuutta. Päätin muutamia vuosia sitten luopua kokonaan lahjapaperin ostamisesta ympäristösyistä. Silloin tuntui siltä, että kaiken maailman jämärullista riittäisi paketointipaperit kyllä koko loppuiäkseni. Nyt rullat on kuitenkin käytetty jo aikoja sitten loppuun ja olen suunnannut katseeni toisenlaisiin paketointivaihtoehtoihin.

Kierrätettyä paperia

En ole yhtä kaukaa viisas tai viitseliäs kuten Julia, joka säästää vanhoja lahjapapereita. Sen sijaan otan talteen kaikki kauniit ja kestävät lahjanauhat pakettien ympäriltä. Minulla onkin laatikossa tallessa kaikenlaisia silkkinauhoja, puuvillanauhoja, puuvillanaruja ja juuttinarua sekä joskus aikoja sitten ostettuja pitsinauhoja, paperinarua sekä rulla tyllinauhaa. Nauhojen puolesta ei siis tule huolia vielä vuosiin. Lahjapapereiksi olen ottanut talteen Sibeliusakatemian kirjaston poistohyllystä löytyneitä vanhoja nuotteja, joita olen käyttänyt myös arkarteluissa. Myös vanhat sarjakuvalehdet toimivat hyvin. Leikkaan myös talteen kotiin tulleista mainoslehdistä ja aikakauslehdistä kauniit koko sivun kuvat (esimerkiksi Marimekon mainoslehtisissä on aina ihania koko sivun kattavia kuosikuvia!). Lahjan päältä revityt paperit voi siis laittaa huoletta paperinkeräykseen.

Nämä vanhat paperiarkit ei tietenkään aina riitä kokonsa puolesta lahjan ympärille, silloin sommittelen papereita vinottain ja limittäin. Omaan silmääni paketit näyttävät todella kauniilta. Lapsille olen pyrkinyt laittamaan värikkäät ja leikkisät kuviot. Toisinaan olen käyttänyt värikkäiden kuvien puuttuessa kuopuksen ystävien syntymäpäivälahjoihin nuottipaperin teippaamiseen värikästä washiteippiä, jota kotoa löytyi. Näissä paperiin käärityissä lahjoissa olen muutenkin käyttänyt apuna teippiä, sillä etenkin useammasta palasta yhdistellessä ilman sitä ei oikein pärjää. Toki isomman paperin saa tarvittaessa taiteltua limittäin niinkin, ettei teippiä tarvita.

Kankaaseen kääritty lahja

Olen myös käyttänyt kangaslaatikostani löytyneitä jämäkankaita japanilaiseen furoshiki-paketointiin. Siinä lahja kääritään kankaaseen ja kiinnitetään solmuilla. Koska minulla oli käytössä vain jämäkangaspaloja, pystyin käyttämään tekniikkaa vain pienin lahjoihin, sillä tekniikoissa tarvitaan melko suuri pala kangasta suhteesa lahjan kokoon. Furoshikiliinana voi hyvin käyttää myös huiveja tai vaikka kauniita keittiöpyyhkeitä. Ja vauvaperheeseen annettavan lahjan voisi hyvin kääriä harsoliinaan. Huiveja ja keittiöliinoja löytyy varmasti kirpputoreilta. Furoshiki-ohjeita löytyy helposti netistä sekä kuvallisina ohjeina että videoina.

puheenaiheet tapahtumat-ja-juhlat vastuullisuus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *