Kuinka paljon ostan vaatteita? 2/4

Lokakuussa Lilyssä puhuttiin ostolakoista. Itse en ryhtynyt ostolakkoon, koska tiedossa oli välttämättömiä ostoksia ja porsaanreikien jättäminen tuntui minusta huijaamiselta. Päätin kuitenkin siltä istumalta alkaa kirjaamaan vuoden ajan ylös kaikki vaateostokseni (16.10.2018-15.10.2019). Paitsi, että kirjaan ylös sen mitä ostin ja mistä, kirjaan ylös ostoksen takana olevia ajatuksia. En rajoita ostoksiani tai ajattele kirjaamista ostoksia tehdessäni, koska haluan tietää rehellisesti kuinka paljon ja millä perusteilla ostan vaatteita.

Oma ohjenuorani on hankkia vaatteet ensisijaisesti tarpeeseen ja sillä ajatuksella, että ne kestävät käytössä vuosia. Pyrin myös huomioimaan ympäristövaikutukset ostoksia tehdessäni mahdollisuuksien mukaan. Aina en tavoita omia standardejani esimerkiksi käytettävissä olevan ajan tai budjetin vuoksi. Nyt olen jo puolessa välissä vuotta. On taas aika katsoa mitä vaateostoksia viimeisen kolmen kuukauden aikana on tehty.

Tammikuu

En ostanut loppukuun aikana yhtään vaatetta.

Helmikuu

7.2.2019 Ostin Nansolta t-paidan ja farkut. Vanhat farkkuni olivat revenneet haaroista korjauskelvottomaan kuntoon. Olin hipsinyt töissä yhdistäen farkkuihin erilaisia tunikoita ja mekkoja toivoen, ettei reiteni vilkkuisi helmojen alta.  Minulla ei ollut aikaa käytettäväksi kuin tunti ja olen auttamattoman huono ostamaan housuja. Joskus farkkuostoksilla on kulunut koko päiväkin. Aikataulujen puitteissa minulla ei ollut mahdollisuutta lähteä kirpparikierrokselle sovittelemaan, josko omaa kokoa ja tyyliä olevat farkut sattumalta löytyisi käytettyinä. Olin kuullut Nanson viisitaskuista hyvää, joten päätin antaa niille mahdollisuuden. Samalla sain ostettua t-paidan joka jäi syyskuussa ostamatta, kun liikkeessä ei ollut oikeaa kokoa oikeassa värissä.

18.2.2019 Ostin Speedon uimapuvun. Olen kaivannut uimahalliin, mutta minulla ei ollut uimapukua. Nyt viimeinkin on ja se on päässyt useasti käyttöön. Tämä uimapuku on suunniteltu nimenomaan uimista varten tehty, joten minun ei tarvitse matkaa uidessani huolehtia valuvista olkaimista tai pelätä vilauttelua kuten pikemminkin aurinkorantakäyttöön suunnitelluissa uimapuvuissa joskus käy.

22.2.2019 Ostin kankaat pyjamahousuihin ja kesäasuun. Pyjamahousut tulee kotikäyttöön ja toisesta kankaasta vielä harkitsen tuleeko siitä housuhaalari, leveälahkeiset housut vai maxihame. Päätös on tehtävä toukokuuhun mennessä, koska valmistuva vaate saa ensikäyttönsä ystäväni häissä toukokuun lopulla.

Maaliskuu

11.3.2019 Samujin takkimekko oli second hand -löytö Relovesta. Olin aiemmin ihaillut Marimekon takkimekkoja ja haaveillut omasta. Olin myös flirttaillut ajatuksella vaaleasta takkimekosta mustan sijaan. Astuin Punavuoren Reloveen sisään ajatuksenani syödä lounasta, mutta intuitioni käski tarkistamaan tarjonnan. Löysinkin rekillisen Samujin vaatteita, joiden joukosta löytyi valkoinen pienillä mustilla pisteillä kuvioitu takkimekko. Mekko lähti mukaani ja pääsi käyttöön jo samalla viikolla. Kunhan ilmat lämpenevät vielä hieman enemmän, ajattelin käyttää sitä toisinaan myös kevyenä kesätakkina.

Huhtikuu

1.4.2019 Ostin Uniqlon t-paidan ja Papun legginsit, molemmat second hand. Menin Töölön Reloveen tarkoituksenani löytää itselleni uusi paita. Huomasin tiiviin työrupeaman keskellä, että jos en ehdikään pestä normaaliin tahtiin pyykkiä, minulta loppuu puhtaat paidat. Kiipeiltyäni mekossa katsomon penkkirivien yli ja nyittyäni helmoja koko päivän, en halunnut enää riskeerata samaan tilanteeseen joutumista uudelleen. Löysin raidallisen t-paidan, joka inspiroi mieleeni viisi erilaista asukokonaisuutta jo kaapissani olevien vaatteiden kanssa yhdistellen ja eri vuoden aikoihin sovitellen. Paita oli siis juuri täydellinen täyttämään vaatekaappini paitavajausta. Papun lengginsit huomasin rekillä paitaa etsiessäni. Ne olivat hyväkuntoiset ja sopivasti juuri minun kokoani. Olin suunnitellut leggingsien ostamista joka tapauksessa, koska vanhat ovat jo siirtyneet yksinomaan yöpuku- ja välikerroskäyttöön nuutuneen ulkonäkönsä vuoksi. Päätin siis ottaa myös leggingsit mukaani ja välttyä myöhemmin niiden etsimiseltä.

12.4.2019 Ostin kahdet urheiluliivit Stadiumista. Olen talven aikana joutunut heittämään kahdet vanhuuttaan kulahtaneet liivit pois ja kaapissa oli enää yhdet, joiden sauma hiersi kylkeeni haavan pitkällä lenkillä. Koska joogaan ja lenkkeilyyn on liivien suhteen ihan erilaiset tarpeet ostin samalla kertaa kahdet erilaiset liivit ja tarkistin, ettei niissä tällä kertaa ole saumoja, jotka voisivat alkaa hiertää pitkänkään treenin aikana.

Ostokset on tehty pääsääntöisesti täyttämään todellista tarvetta korjauskelvottomaksi rikkoutuneille vaatteille tai kokonaan puuttuvien tilalle. Olen myös huomannut, että kovin kapea-alainen kapselivaatekaappi ei toimi tiiviin työtahdin tai poikkeustilanteiden keskellä. Silti ostokset tuntuvat aika paljolta näin listattuna. Ainoastaan Samujin takkimekko oli heräteostos, jota en varsinaisesti tarvinnut, mutta sekin on päässyt käyttöön. Odotan kuitenkin vielä ilmojen lämpenemistä, jolloin takkimekko pääsee osoittamaan monipuolisuutensa. Helmikuussa sain myös valmiiksi mustan hameen, johon ostin kankaat viime syksynä ja jonka ompelemattomuutta harmittelin tammikuussa. Hameesta tuli täydellinen! Se on päässyt ahkerasti käyttöön sekä arjessa että juhlassa. Joulukuussa ostamastani kankaasta olen päättänyt ommella kesämekon, jos pala on riittävän suuri tai sitten teen hameen samalla kaavalla kuin tein mustankin.

Seuraavaan listaukseen tiedän jo nyt tulevan ainakin kesäkenkiä. Viime syksynä jouduin heittämään pois useammat loppuun kävellyt kesäkengät, joille minun on hankittava seuraajat. Myös välikauden nilkkurit pitäisi ostaa. Olen nyt vuorotellen joko hikoillut talvikengissä tai palellut lenkkareissa, eikä kumpikaan tunnu hyvältä. Vaikka kesää kohti jo mennäänkin, niin tiedän tämän saman tilanteen olevan vastassa syksyllä, jos en täytä tätä aukkoa vaatekaapistani.

Lue myös:

Kuinka paljon ostan vaatteita? 1/4

Kuvat: Pexels. Jätän tarkoituksella kuvaamatta ostokseni, koska en halua omilla ostoksillani kannustaa ketään ostoksille.

muoti ostokset vastuullisuus kirppisloydot
Kommentit (4)
 1. Nää postaukset on tosi mielenkiintoisia ja niissä selviää itsellekin paljon paremmin, että kuinka paljon uutta vaatetta (tai tavaraa tai mitä nyt ikinä listaakaan) kotiinsa kantaakaan. Jotenkin nykyaikana painopiste on edelleen vielä kulutuksessa ja tavaroiden ostamisessa, joten jo pelkkä vähentäminenkin tuntuu siltä ettei ostaisi mitään – ei varmasti mene päivääkään, ettei esimerkiksi some tai ulkomainonta antaisi meille virikkeitä uusiin ”tarpeisiin”. Kun listaa asiat, niin saattaa huomata ostaneensa paljonkin, vaikkei pitänyt ostaa mitään.

  Siulla oli järkeviä ostoksia ja ihana määrä kierrätettyjä tuotteita. Haluaisin myös itse osata ommella ja tehdä vaatteilleni jotain muutakin, kuin vain ommella irronneet napit ja paikata reiät. Ehkä vielä jonain päivänä saan sen verran itsestäni ja ajastani irti, että opettelisin. Olen myös kasannut samanlaista listausta omaan blogiin ( https://astuharhaan.wordpress.com/2019/04/05/ostamani-vaatteet-2019-osa-1-4/ ) ja julkaissut siitä ensimmäisen osan. Listaus käy myös hyvänä syynä jättää jotakin turhaa ostamatta, kun ei sitä ostoa osaisi kuitenkaan perustella blogissa tai edes itselleen. :’D

  https://astuharhaan.wordpress.com/

  1. Olet ihan oikeassa. En yleensä luuhaa kaupoilla, vaan pyrin suntaamaan ostoksille vain jonkin tarpeen perässä. Silti kotiin tulee kannettua yllättävän paljon kaikenlaista. Itse en kuitenkaan anna listaamisen johdattaa ostoskäyttäytymistäni, jotta voin arvioidan vuoden jälkeen todelliselta pohjalta onko muutoksiin tarvetta ja millaisia muutoksia minun tulisi tehdä.

   Mielenkiintoista oli lukea myös sun listaus 🙂

 2. Fiksuilta ja kestäviltä periaatteilta kuulostaa 🙂 Relove on mun ihan lempparikirppis 🙂

  ida
  http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

  1. Niin minunkin 🙂 Mä oon aiemmin ollut tosi huono kirpputoreilla kävijä, koska inhoa kaivelemista ja etsimistä. Onneksi Relove on pelastanut mut ahdstumiselta, koska myymälät on niin siistejä ja kauniita. Lisäksi ne on sopivasti mun kulkureittien varrella. Ostan second handina mielelläni laadukkaita vaatteita ja merkkejä, jotka pysyvät käytössä hyvinä vielä vuosikausia. Lisäksi rakastan Reloven tuorepuuroja ja käyn siellä mielelläni ihan vain syömässäkin <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *