Kuinka paljon rahaa käytin kauneuteen 2019?

Ynnäämällä yhteen kaikkien vuosineljännesten summat saan kasaan koko vuosibudjetin 1453,15€. Se tarkoittaa keskimäärin 121,10€ kuukaudessa.

Rehellisesti sanottuna, olen hieman järkyttynyt. Olen vuosikausia budjetoinut kauneudenhoitoon noin 50-100€/kk ja tuo summa ei mitenkään riitä kattamaan ainakaan tämän esimerkkivuoden todellisia kustannuksia. Tähän kirjaamiseen ryhtyessäni tiesin, että vuosibudjetti nousee väistämättä korkeammaksi kuin odotuksissani, mutta silti summan näkeminen mustaa valkoisella edessäni tuntuu todella suurelta, liian suurelta.  Koen, että summa ei loppujen lopuksi vastaa täysin arvomaailmaani ja sitä millainen kuluttajan haluan olla.

En halua käyttää näin suurta summa kauneudenhoitoon vuosittain. Jos saisin puolitettua summan tulevina vuosina, voisin helposti ilmoittautua esimerkiksi joogakurssille tai parin vuoden säästämisellä jopa retriitille. Voisin tanssia useammalla viikkotunnilla rakastamaani balettia ja ostaa itselleni uuden tanssiasun. Voisin suunnata viettämään ylelliset hotellitreffit puolisoni kanssa tai lisätä summan 5-vuotishääpäivän matkarahastoon. Säästöllä, jonka saisin kauneuteen käytetyn summan puolittamisesta voisin myös korottaa kuukausittain sijoittamaani ja säästämääni summaa nykyisestä  60 eurolla. Kuluttaminen on valintoja ja pieniltäkin tuntuvilla valinnoilla on kertautuessaan iso merkitys kokonaisuudessa.

Oliko tässä vuodessa sitten jotakin poikkeuksellista ostosten suhteen? Oli todellakin! Kävin vuoden aikana kahdesti kasvohoidossa (à 108€), kun kasvohoidot ei muuten ole kotona keittiön antimista tehtyjä naamioita lukuunottamatta kuulunut osaksi arkista kauneudenhoitoani. Edellisen kerran kävin kasvohoidossa keväällä 2017 ennen omia häitäni ja sitä edellisen kerran vuonna 2012 palkinnoksi valmistumisestani maisteriksi. Ennen vuotta 2012 en ollut koskaan käynyt kasvohoidossa. Kasvohoidot siis ei kuulu osaksi ”normaalia” kulutuskäyttäytymistäni. En voi väittää ettenkö kuitenkin olisi nauttinut suunnattomasti niistä kahdesta kasvohoidosta, joissa kävin vuonna 2019. Kokeilin myös muutamia uusia kasvotuotteita etsiessäni itselleni sitä sopivinta, myös hyvin hinnakkaita tuotteita – osa oli hittejä osa huteja. Nyt koen kuitenkin löytäneeni minulle sopivimmat tuotteet kohtuuhintaisina.

Vuosi 2019 oli minulle monella tapaa vapautumisen ja itseeni keskittymisen vuosi. Itseni hemmottelu oli osa vanhoista kaavoista irtautumista. Samalla itsen hemmottelu helpotti vaikeiden muistojen käsittelyä ja itseni hyväksymistä. En kadu yhtäkään ostostani tai palvelua, johon olen käyttänyt rahaa. Katuminen on hukkaan heitettyä energiaa. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettenkö haluaisi muuttaa kulutuskäyttäytymistäni jatkossa sellaiseksi, ettei koko vuoden loppusumma jatkossa hirvittäisi minua. Koen, että minulle sopiva vuosibudjetti voisi olla 600-1000€ eli suurin piirtein sen 50-100€/kk.

Mitä muutoksia teen kulutuskäytäytymiseeni vuodelle 2020

On selvää, että kasvohoidot eivät jää osaksi säännöllistä kauneusrutiiniani. Päätös on helppo tehdä, sillä ayurvedisia kasvohoitoja minulle tehnyt Rosi muutti pohjoiseen eikä siis enää työskentele Helsingissä. Kokemani täydellisyyden jälkeen en enää edes halua kokeilla muunlaista kasvohoitoa. Haksahdin vuoden aikana ostamaan kaksikin uutta kynsilakkaa, vaikka valikoimani onkin jo oikein kattava. Kynsilakkaan käyttämäni rahat on siinä mielessä turhia, että päädyin ostamaan vain vaihtelunhalusta ja tylsistymistäni. Vuonna 2020 pidättäydyn kokonaan ostamasta uusia kynsilakkoja. Minun ei tarvitse ensi vuonna ostaa myöskään sen paremmin eteerisiä öljyjä kuin hajuvettäkään, koska tänä vuonna hankkimani kyllä riittävät.

Kasvotuotteissa pitäydyn vanhoissa hyväksi havaitsemissani ja verrattain edullisissa tuotteissa pääsääntöisesti Madaralta ja Melvitalta. Silmänympärysvoiteen ostin ikäkriisissäni, mutta huomasin sen vähentäneen ihon kuivumista, joten tuote saa jäädä käyttöön. Lisäksi talvi- ja välikausien aikana tarvitsen kuivalle iholleni lisäkosteutusta vielä Evolven seerumista, minkä avulla vältä kuivat ihottumat kasvoissani. Gua sha -kampa ja Geisha Shaver on osoittautuneet hyviksi ostoksiksi. Onneksi kumpikin niistä on hyvin hoidettuna ikuinen, joten niitä minun ei tarvitse uusia enää jatkossa muuten kuin ostamalla toisinaan hieman alle 3€ maksava pakkaus vaihtoteriä. Näillä muutoksilla vuoden 2020 kokonaisbudjetti tulee nopean laskutoimituksen mukaan laskemaan jo liki 600€ suhteessa vuoden 2019 budjettiin.

Pitäydyn jatkossakin vain luonnonkosmetiikassa ja valmistan itse deodoranttini ja vartalovoiteeni. Viime aikoina olen tosin usein kulkenut kokonaan ilman deodoranttia eikä mitään hajuhaittoja ole tullut (olen testihaistattanut asian luotetuilla ulkopuolisilla nenillä!). Kesäisin lisään mukaan tuttuun tapaan luonnonkosmetiikan aurinkovoiteen ja aloe vera -geelin. Pyrin siihen, että matkoilla muistan ottaa mukaani kaiken tarvittavan kosmetiikan, ettei minun tarvitsisi tehdä hätäisesti lisäostoksia. Aion jatkossakin hyödyntää tarjoukset luottotuotteistani silloin, kun ne osuvat eteeni. Kaappeihini en kuitenkaan ala keräämään tuplia, vaan ostan tuotteeni tarpeeseen edellisen purkin pohjan näkyessä. Ajattelin antaa hiusteni kasvaa taas pitkiksi, joten ajoittainen tasoitus luottokampaajallani ja hiusta hellivät ja kosteuttavat  hoidot on tarpeen. Suosikki hiusnaamioni onneksi syntyy kotikeittiössä!

Jokainen tekee omat valintansa

Haluan vielä muistuttaa, että kauneudenhoidossa jokainen tekee omat valintansa! Se mikä toimii minulla ei toimi ehkä sinulla. Se mikä on toiselle huuhaata on toiselle ihana osa arkea. Oma ihoni on herkästi kuivuva ja altis helahdusreaktioille, siksi pitäydyn tutuissa hyviksi havaitsemissani tuotteissa ja kosteutan ihoa ahkerasti. Toisenlainen ihotyyppi tarvitsee mahdollisesti paljon vähemmän kosteutusta ja vähemmän tuotteita kuin omani ja jollakulla toisella kauneudenhoitorutiini on monivaiheinen hartaudella vaalittu osa arjen ylellisyyttä. Minä pidän hiukseni luonnollisina omassa värissään, en edes omista hiustenkuivaajaa saati suoristusrautaa ja panostan muotoilun sijaan kosteuttaviin tuotteisiin, joita kuivat luonnonkiharani kaipaavat. Joku toinen taas panostaa hyviin laitteisiin ja lämpösuojaan tai nauttii hiusvärien tuomasta vaihtelusta. Minä lakkaan miellläni varpaankynteni iloisilla väreillä ja joku toinen kulkee täysin kynsilakatta ja kolmas hoidattaa kyntensä säännöllisesti hoitolassa. Meitä on monenlaisia ja se on rikkaus.

kauneus ostokset raha
Kommentit (5)
 1. Olipa hyvä postaus ja tarkkaan avattu syyt kulujen takaa. 🙂 Sijoittaminen itseensä on harvoin turhaa tuhlaamista. Ja erityisesti tää osui ja upposi: ”Katuminen on hukkaan heitettyä energiaa.” <3 Olet niin oikeassa!

  Ihanaa alkanutta viikkoa sinne koko perheelle. xx 🙂

  1. Kiitos <3 Itseen kannatta sijoittaa ja joskus kasvohoito voi avata sisällä niin monta lukkoa ihan muihin asioihin liittyen, että se on todellakin sen arvoista! Oppiminen on ehdottomasti arvokkain asia mitä tämä listaaminen toi tullessaan 🙂

   Ihanaa viikkoa teillekin <3 <3 <3

 2. vilhelmiina hellstén
  13.1.2020, 11:49

  Hyviä suunnitelmia ja päätöksiä! Se mikä toimii itsellä, ei välttämättä toimi toisella. Mä aion jatkaa niiden tuotteiden käyttöä, jotka mulla varmasti toimii – niin ei tule tuhlattua ylimääräisiin, vaikka kuinka markkinoille tulisi uusia ”ja aina vain parempia” tuotteita 🙂 Esimerkiksi öljyt (kookos, oliivi, manteli…) on parhaita kropan hellimiseen, käypä ne myös naamaankin, ihan kaikkialle. Mulla on kai joku maalaisjärki tässä kosmetiikan käytössä, ihan kaikkiin humputuksiin ei tule lähdettyä 😀 Ihan kaikkia erikoisrasvoja kun ihminen ei tarvitse.
  Tulipa tarpeeseen tän postauksen lukeminen, kiitos! Kivaa viikkoa <3

  1. Kiitos <3 Mä koen, että oon pääsemässä sinne järjen ja oikeiden tuotteiden äärelle ihan jo tänä vuonna 🙂 ihon kuivuus oli ajaa mut hulluksi monta vuotta! Mun iho on oikutellut koko mun aikuisiän ja jo teininä ja lapsenakin mulla on ollut helposti ärtyvä ja kuivuva iho. Pahimmillaan mun kasvoilla on ollut talvisin hilseilevän kuivia ja kirveleviä isojakin läiskiä, kun kuiva sisäilma, pakkanen ja minulle sopimattomat tuotteet on tehneet tuhojaan. Kymmenisen vuotta sitten uppouduin ekslusiivisen luonnonkosmetiikan pariin etsimään ratkaisuja ja muutama vuosi sitten karsin hoitorutiinin iholleni liiankin minimalistiseksi (vain öljyt ja palaputsarit ei sopineet iholleni pidemmän päälle) – molemmissa tapauksissa liika oli liikaa ja iho tai kukkaro kärsi. Nyt sopivien tuotteiden löydyttyä en koe lainkaan houkutusta kokeilla enää mitään sellaista, mikä potentiaalisesti ärsyttäisi herkkisihoani 🙂 Ihanaa viikkoa sinullekin <3

   1. vilhelmiina hellstén
    13.1.2020, 18:32

    Jes hyvä! Munkin naama kärsi aiemmin pintakuivuudesta (hilseili ikävästi), kun tungin naamaan ties mitä myrkkyjä, mutta aloin käyttämään mahd. luonnonmukaisia tuotteita ja öljyt (ulkoisesti ja sisäisesti, joka päivä) JA hyaluronihapon lisääminen on ollut merkittävä pelastus omalle iholle. Ah, niitä en jätä enää koskaan pois! Tajusin vasta myöhemmin, että mulla on herkkä iho eikä siihen käy kovat aineet, mutta onneksi olen löytänyt luottotuotteet – melkein 10v siihen meni 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *