Lasinaluset kotimaista käsityötä

Kotonamme käytetään aina lasinalusia suojaamaan pöytäpintaa kuumalta mukinpohjalta tai kosteudelta lasin hikoillessa kylmien juomien kanssa. Aiemmin käytössä on ollut huopaiset ja virkatut aluset, mutta niiden puhdistaminen aina pesukoneen kautta on ollut liian hidasta lapsiperheen tarpeisiin. Ostin yhdet lasinaluset myös museosta, mutta jo vuodessa ne on alkaneet osoittaa raskaita kulumisen merkkejä.

Olen jo pitkään haaveillut keraamisista lasinalusista, jotka olisi helppo pestä ja joita voisi käyttää tarvittaessa myös pannunalusina. Ongelmana suunnitelmalle on ollut se, että usein haluamiani keraamisia laattoja ei ole myyty yksittäin. Turussa asuessamme kiinnitin toiveeni turkulaiseen Terraviivaan, jonka laatat on suomalaista käsityötä ja valmistettu myymälän takahuoneessa. En silloin kuitenkaan osannut hieman kiireisenä tehdä valintaa ja laatat jäi ostamatta. Sitten muutimmekin jo takaisin Helsinkiin. Tänä kesänä toteutin viimein suunnitelmani.

Olimme sopineet leikkitreffit Turkuun kuopuksen ystävän kanssa ja muistin taas Terraviivan. Nettisivuilla ilmoitettiin myymälän lopettavan toimintansa syyskuussa. Kipaisin siis Turussa ollessamme läpi helteisen kaupungin vielä auki olevaan myymälään. Valitsin mukaani 10 pientä ja kaksi suurempaa laattaa myymälän senhetkisestä valikoimasta. Valikoimasta löytyi kauniita kuvioita ja värejä. Päädyin ostamaan kymmenen keskenään erilaista laattaa, jotka sointuvat kauniisti toisiinsa ja olo-/ruokailuhuoneemme sisustukseen. Sain kuulla myymälässä, että vaikka myymälä suljetaankin, ei Terraviiva lopeta toimintaansa kokonaan vaan jatkaa tilaustöiden tekemistä.

Ostin rautakaupasta kaappien ovissakin käytettävät liukueste- ja äänenvaimennus palat, jotka liimasin laattojen kulmiin. Näin laatat eivät raavi pöydän pintaa, mutta ovat silti helppotiskata. Keraaminen lasitettu laatta kestää hyvin kuumuutta. Kotona ei mikään ole yhtä kuuma kuin keramiikkauuni, joten voin huoletta laskea laatoille pannut, vuoat ja katilat suoraan hellalta ja uunista. Pienet laatat toimivat lasinalusen lisäksi vierekkäin aseteltuina myös isompana laskupintana.

Nyt noin kuukauden käytön jälkeen aluset ovat osoittautuneet juuri niin kauniiksi ja käytännöllisisksi kuin toivoinkin. Kestävinä ja pestävinä, nämä laatat tulevat olemaan meillä käytössä toivottavasti koko loppuelämäni. Nopeasti kukin perheenjäsen on löytänyt joukosta oman suosikkilaattansa. Oma suosikkini on koboltin sininen kukkalaatta.

Kommentit (6)
 1. Ihan mahtava idea ja niin kauniit laatat! Vau!

  1. Kiitos <3 Mä oon ihan rakastunut näihin!

 2. Siis aivan loistava idea ja todella kaunis toteutus kattaukseen kuin kattaukseen! <3 En yleensä syty vaaleanpunaiselle värille, mutta jostain syystä juuri nuo kaksi sen sävyistä iskivät kuvista omiin silmiin kaikkein mieluisimpina. Outoa! 😀

  https://astuharhaan.wordpress.com/

  1. <3
   Mä luulin pitkään, etten tykkää vaaleanpunaisesta, mutta sit yht’äkkiä tajusin että tietyt vaaleanpunaisen sävyt onkin mun mielestä tosi viehättäviä. Sen jälkeen vaaleanpunaista alkoikin ilmestyä pieninä yksityiskohtina kotiin ja asusteisiin. Niin se mieli muuttuu!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *