Miniaskelin kohti minimalismia: Arjen helpottajat eli rutiinien ylistys

pexels-photo-1319572.jpeg

Yksinkertaistaminen on tuonut elämääni paljon hyviä asioita, joita en osannut odottaa, kun ryhdyin luopumaan omaisuudestani minimalismin nimessä. Toivoin tilaa ja selkeyttä, mutta sain paljon enemmän. Ja minun matkani on vielä kesken! Ajan kanssa ajatukset selkeytyy ja toiminta alkaa muuttua kohti ajattelu- ja toimintamalleja. Toimintamalleilla tarkoitan rutiineja. Monesti kuulee ihmisten puhuvan kammoksuvaan sävyyn rutiineista, mutta rutinit ei välttämättä tarkoita pysähtymistä tai urautumista tai muuttumattomuutta. Rutiinit voi valjastaa tekemään arjesta sujuvampaa. Välillä rutiinit pysyvät yllä ja sitten ne taas välillä unohtuvat.

Kesän aikana pitkittynyt väliaikaisuuden tunne teki hallaa meidän rutiineillemme. Nyt syksyn edetessä sekä minä että mieheni olemme kaipailleet viime vuoden rutiineja ja arjen sujuvuutta. Rutiinit toivat meille lisää aikaa, koska vapauduimme arjessa kotitöiden ajattelemiselta. Hyvät rutiinit myös säästävät rahaa, kun ei päädy tekemään hätiköityjä päätöksiä kiireessä. Rutiinien ansioista päädymme elämään myös hieman terveellisemmin, kun jokaista suupalaa, nukkumaanmenoa tai liikuntahetkeä ei tarvitse aina erikseen miettiä. Olemmekin päättäneet rakentaa noita tuttuja hyviä rutiineja arkeemme uudelleen nyt usean kuukauden tauon jälkeen. Kun ottaa jostain välistä pienen hetken ennakosuunnittelulle, tulee tuo aika jo viikossa korkojen kera takaisin.

Ruokalistat on yksi suurimmista arjen helpottajista. Meillä on kaksi lasta ja kotona siis täytyy olla jokapäivä lämmin päivällinen ja viikonloppuisin kaksi lämmintä ruokaa tarjolla. Se tarkoittaa yhteensä 9 lämpimän aterian valmistamista viikon aikana. Emme halua syöttää lapsillemme emmekä itsellemme einesruokaa tai pikaruokaa, joten valmistamme ruoan kotona. Ratkaisuna on etukäteen suunitellut ruokalistat vähintäänkin arkiviikolle. Näin säästymme arki-iltoina kiireessä hermoja kiristäviltä ”mitä tänään syötäisiin” -pohdinnoilta. Kun ruokalista on suunniteltu etukäteen, voi kaupassa käydä kerran viikossa isommin ja sitten tarvittaessa täydentää hedelmiä ja vihanneksia. Tiedämme myös minä iltoina aikataulu on kiireisin tai ruokailijoita on neljän sijasta vain kaksi tai kolme ja osaamme reagoida siihen jo etukäteen.

Ruokalistojen suunnittelulla on myös muita etuja. Ruokahävikki vähenee, kun listoja suunnitellessa tulee katsottua, että ruokiin voi käyttää edellisen aterian aineksista mahdollisesti yli jäävät ruokatarvikkeet. Harrastamme myös sarjatuotantoa. Kaikkien yhteisiä lempiruokia on helppo tehdä kerralla isompi määrä silloin kun on aikaa ja laittaa valmiit annokset pakastimeen. Silloin kiireisimpinä päivinä otetaan ruoka aamulla pakastimesta jääkaappiin sulamaan ja ruoka vain lämmitetään sitten päivällisaikaan. Toisaalta myös töihin saa edellispäivän tähteistä tai pakastimesta tarvittaessa eväät mukaan. Tulevaa viikkoa suunnitellessa voi suoraan laittaa ylös sen, milloin tehdöön ruokaa tuolasatsi pakastimeen tai milloin ruoka syödään pakastimesta. Olemme myös varmistaneet etukäteen suunnitelluilla ruokalistoilla sen, että syömme vaihtelevaa ruokaa emmekä kierrätä vain muutamaa lempiruokaa kyllästymiseen asti.

Samaan ruokasuunnitteluun sopii myös fiksatut aamupalat, jolloin kaupasta tietää aina mitä niitä varten pitää ostaa. Minulle rutiini on smoothiet ja tuorepuurot, lapset syövät aamuisin puuroa ja hedelmiä sekä toisinaan leipää tai muroja ja mieheni nauttii hedelmiä ja mysliä. Vaihtelua aamupaloihin tuo luonnostaan satokaudet, kun käytettävät hedelmät ja vihannekset vaihtuvat. Emme juuri kukaan ole parhaimmillamme aamuisin (paitsi ehkä kuopus), joten on suuri helpotus, kun aamupala valmistuu automaattiohjauksella. Iltapalalla voimme olla jo hieman luovempiakin, mutta aika pitkälti liikumme silloinkin hedelmä- ja vihannestarjonnalla.

Siivoamme päivittäin hieman ja teemme isommat siivoukset sitten harvakseltaan, näin koti ei pääse koskaan ihan katastrofaaliseen sekamelskaan. Suursiivouskin on mahdollista jakaa pienemmiksi kokonaisuuksiksi, jos aikaa neljän-viiden tunnin oikein perusteelliseen urakkaan ei ole. Kodin siistinä pitäminen onkin helpottunut karsimisen myötä huomattavasti. Kaapeissa on väljempää, joten tavarat on myös helppo laittaa aina takaisin paikoilleen. Kaikelle löytyy oma paikkansa myös lastenhuoneissa, minkä  seurauksena kuopuskin on innostunut siivoamaan leikit joka ilta pois. Esikoisen huoneessa tilanne on kaaottisin, mutta luulen, että olisin paljon enemmän huolissani siitä jos teinin huone olisi jatkuvasti siisti kuin siitä, että siellä toisinaan on kirjat ja pyykit ympäri huonetta.

Olemme myös huomanneet iloksemme viimein arjessakin sen kliseen, että tavarat löytyvät helpommin, kun niitä on vähemmän. Vain erittäin harvoin, joudumme käyttämään aikaa minkään tavaran etsimiseen. Jos tavarat pääsevät kasaantumaan pöydille ja muille tasoille, saa ne kohtalaisessa ajassa vietyä takaisin oikeille paikoilleen. Imuroimisesta ei toki pääse eroon, mutta olemme kaiken karsimisen yhteydessä saaneet muokatua kodin sisustuksen huomattavasti aiempaa imurointiystävällisemmäksi. Meillä on pääsääntöisesti huonekaluja, joiden alta mahtuu imuroimaan ilman niiden siirtämistä ja sängynaluset ym. pölyä keräävät paikat ovat tyhjät ja siksi helpot imuroida. Siivousvälineet ovat myös kaapissa helposti saatavilla, jotta siivoaminen ei tuntuisi niin isolta taakalta.

 

 

Kuva: Pexels.

Kommentit (2)
  1. Olipa kiva lukea teidän arjesta 🙂 Ja kuulostaa erittäin hyvältä! Mekin ollaan vähennetty todella paljon tavaraa kun muutettiin pienempään kämppään, ja nyt kun muutetaan hieman isompaan, pitää silti olla haalimatta mitään turhaa krääsää. 🙂

    1. Kiitos Netta 🙂 Tavaran haalimisen välttäminen on oikeastaan aika helppoa, kun katsoo ensin mihin kaikki jo olemasa olevat tavarat uudessa kodissa istuu ja sitten harkitsee ennen kuin ostaa mitään uutta jos edes tarvitsee ostaa 🙂 Tsempiä teille remppaan ja muuttoon ihan hirmuisen paljon!!!!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *