Mitä opin zero waste -haasteen aikana?

0bbeb8e1-c925-407c-a6f0-f1dd96c34d4a.jpeg

Helmikuun zero waste -haaste oli silmiä avaava kokemus. Vaikka olinkin jo melko valveutunut tuottamamme roskan määrästä jo ennen haastetta (tai niin ainakin kuvittelin vielä tammikuussa), tuli haasteen aikana kylmä rätti vasten kasvoja, kun tajusin miten paljon roskaa me (minä, mies ja kaksi lasta) todella tuotamme. Opin avaamaan silmäni sille mitä laitan roskakoriin ja sille mihin roska minun luotani päätyy. Totesin kuukauden aikana muovin olevan yksi iso syy roskaongelmiin ja näin haaste toimikin hyvänä pohjana muovittomalle maaliskuulle, joka on myös luonteva jatko tälle zero waste -haasteelle.

Kuukauden aikana kävi hyvin tuntuvasti ilmi, että zero waste ja minimalismi voivat hyvin kulkea käsi kädessä. Siinä missä minimalisti pyskii vähentämään tavaraa mm. jättämällä sen ostamatta ja käyttämällä uudestaan, tehdään samoja asioita myös jätteen vähentämisen nimissä. Kun tarpeet ovat vähäiset ja jokaisella esineellä on oma merkityksensä käyttäjänsä elämässä, ei jätettäkään pääse syntymään samalla tavalla. Minimalismi tuleekin vastaan juuri zero waste -pyramidin ensimmäisillä tärkeillä askeleilla (refuse, reduce, reuse). Zero waste sekä minimalismi ohjaavat kulutuskäyttäytymistä kestävämpään suuntaan. Vaikka jotkin kestävät tai maatuvat tuotteet olisivatkin kertaostona kalliimpia kuin kertakäyttöiset tai muoviset vastineensa, jää kulutus kokonaisuudessaan vähemmäksi. Pitkällä aikavälillä rahaa säästyy ja tarve kuluttamiseen vähenee.

En voi sanoa perheemme muuttuneen haasteen aikana roskattomaksi tai muovittomaksi, mutta muutos kohti roskattomampaa elämäntapaa on alkanut. En usko suuriin kertarysäyksellä tehtyihin muutoksiin. Joillekin ne ehkä voivat toimia, mutta näin perheellisenä en halua tehdä muutoksesta liian vaikeaa itselleni tai perheelleni. Jokainen uusi tapa vaatii aluksi hieman ponnisteluja ennen kuin muuttuu automaatioksi. Liian suuret ponnistelut arjen keskellä voisivat johtaa tuskastumiseen ja koko asian hylkäämiseen. Kuka muistaa vielä sen ajan, kun biojätteiden lajittelu ei ollut itsestäänselvyys? Minä muistan. Samalla tavalla kuin luonnonkosmetiikasta ja luonnonmukaisista pesuaineista on tullut kotonamme tapa, tulee varmasti myös roskien minimoimiseen johtavista teoista hiljalleen tapa. Muutos ja kehitys vaatii aikaa.

Tässä vielä kootut vinkkini helppoihin ensiaskeliin kohti roskatonta elämää:

 1. Kieltäydy pilleistä ym. turhasta muoviroskasta.
 2. Pakkaa eväät lasiastioihin ja unohda take away-muovit. Uusia astioita ei välttämättä tarvitse ostaa, jos budjetti on tiukalla: meillä on käytössä ostettujen ohella mm. pestyjä hillopurkkeja, jotka toimivat tiettyihin asioihin jopa paremmin kuin ostetut eväsrasiat (esim. keiton tai smoothien kuljetus tai tuorepuuron valmistus). Huomioi kaupoille mahdollisesti päätyessäsi myös, että säilöntään tarkoitetut purkit voivat olla huomattavasti edullisempia kuin eväsrasioiksi tarkoitetut.
 3. Kaupassa käydessäsi ota oma kassi mukaan. Oikeastaan on fiksuinta kantaa AINA jonkinlaista kangaskassia mukana vaikka käsilaukussa, jolloin kauppareissuja ei välttämättä tarvitse suunitella etukäteen. Jätä pienet hedelmäpussit kauppaan (voi tehdä omia kangaspusseja, kerätä irralleen koriin tai pistää punnitsemisen jälkeen isompaan kangaskassiin), pyri ostamaan muovittomia tuotteita. Oma kassi on hyvä olla mukana muutenkin kuin ruokakaupoilla.
 4. Älä harrasta turhaa ostamista. Jokainen ostettu tuote on viesti tuotteen valmistajalle sen tarpeellisuudesta.
 5. Älä ota vastaan ilmaisjakeluja. Lappu ovessa tai postilaatikon päällä on äärimmäisen helppo tapa vähentää jätettä. Älä ota vastaan myöskään flyereitä, ilmaiskyniä, lapsille minuuttien päästä turhaksi jääviä pikkuleluja, turhia näytepakkauksia jne. Pärjäät kyllä ilmankin.
 6. Suosi ravintoloita, joissa syödään oikeista astioista oikeilla aterimilla, ei kääreistä (vrt. pikaruoka).
 7. Korvaa tuotteet paremmilla vaihtoehdoilla, jos et voi välttää niitä. Muoviinpakatun tuotteen sijaan osta pakkaamaton tai kierrätettävään pakkaukseen pakattu tuote. Monista tuotteista on valmistettu myös maatuvia versioita (esim. hammasharja).
 8. Pidä omaisuudestasi hyvää huolta, niin se kestää käytössä kauan!
 9. Vaihda nestesaippua palasaippuaan tai käytä täyttöpakkauksia.
 10. Vaihda talouspaperi, vanulaput, nenäliinat, servetit ja puhdistuspyyhkeet uudelleen käyttettäviin kankaisiin. Voit tehdä nämä itse vanhoista vaatteista, pyyhkeistä tai lakanoista tai ostaa valmiin akkaupasta. Pese kestolaput kuumassa (60-90 asteessa), niin ne pysyvät hygieenisinä.

Loppujen lopuksi tärkeintä on tiedostaa ja tehdä muutoksia itse omassa elämässä. Kannattaa myös kysyä rohkeasti omia arvoja mukailevien tuotteiden perään!

Lue myös:
Zero waste -haaste, eli mistä kaikki alkoi
Zero waste -haaste, vko 1/4 – tottumusten tarkkailua, järkytyksiä ja banaaniraivareita
Zero waste -haaste, vko 2/4 – pieniä muutoksia ja roskahuoltoa
Zero waste -haaste, vko 3/4 – zero waste -valintoja kylpyhuoneessa
Zero waste -haaste, vko 4/4 – zero waste ja siivoaminen

Kuva omenankukista on siskoni ottama.

puheenaiheet vastuullisuus
Kommentit (2)
 1. Kiitos näistä vinkeistä. Nämä täytyy vielä käydä läpi, että miten toteutuvat omassa elämässä, varsinkin kun olen mukana muovittomassa maaliskuussa. Ainakin ensisilmäyksellä vaikuttaisi, että suurin osa näistä on jo itselläkin käytössä. 🙂

  1. Olenkin seurannut sun postauksia muovittomasta maaliskuusta 🙂 Tsemppiä haasteeseen!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *