Miten työni vaikuttaa vapaa-aikaan?

Työssäni on parhaillaan käynissä Anna Karenina -baletin ensi-iltaviikko, eli viimeinen harjoitusviikko ennen ensi-iltaa. Työtahti kiihtyy aina ensi-iltaa kohden, kun teos on saatava valmiiksi. Eri osastojen työ pitää yhdistää tarkoituksenmukaisesti, niin että kaikki toimii kitkattomasti kun yleisö viimein pääsee nauttimaan esityksestä. Kollegani ja minä työskentelemme näytäntöjärjestäjinä tässä rajapinnassa pitäen huolta siitä, että kaikki sujuu esityksessä niin kuin pitää.

Työpäivän jälkeen huomaan kaipaavani rauhaa ja hiljaisuutta. Kun on työhön liittyy olennaisesti musiikki ja monen eri lähteen samanaikainen keskittynyt kuunteleminen ja sen mukaan toimiminen, on luonnollista kaivata vapaa-ajalla hiljaisuutta ja rentoutumista. Tarvitsen rentoutumista myös siksi, että mieleni lopettaisi työskentelyn. Usein työn alla olevan teoksen melodiat jäävät pyörimään päähän ja vaatii tietoista harhautusta saada ne pois mielestä työpäivän päätyttyä.

Huomaan valitsevani pidemmän kävelyreitin kotiin. Polkupyörällä olisin nopeampi, mutta pieni kävely työpäivän jälkeen on tarpeen ennen kuin jaksan kohdata ja keskittyä perheeseeni. Kotona pyrin kannustamaan lapsia hiljaiseen leikkimiseen, koska huomaan olevani näinä viikkoina hyvin hälyherkkä. Tartun mielummin kirjaan kuin avaan television tai tietokoneen. Kirjaa lukiessani annan silmien painua kiinni, jos siltä tuntuu. Saatan helposti nukahtaa tunnin tai pari ennen normaalia nukkumaanmenoaikaani ja aamulla nukun tavallista pidempään jos mahdollista, koska kehoni kaipaa tavallista enemmän unta.

Vuosien varrella olen oppinut kuuntelemaan kehoani ja sen tarpeita. Tiiviin työrupeaman keskellä pidän tarkoituksella vapaa-aikani mahdollisimman kiireettömänä ja rentouttavana. En sovi ensi-iltaviikoille tapaamisia tai muita vapaa-ajan menoja ja pyrin muutenkin pitämään vapaa-aikani silloin aikatauluttomana. Työni on syklittäistä ja tiivistä työrupemaa seuraa ennen pitkää aina hieman kevyempi jakso. Samalla nautin todella paljon siitä matkasta, jonka esitys tekee harjoituskaudesta kohti ensi-iltaa ja esityskautta.

Kuva: Näkymä näyttämöltä katsomoon ennen harjoituksen alkua. Orkesterimonttu on vielä tyhjillään. Permannon keskellä näkyy ohjaajan pöytä sekä valopöytä, jotka asennetaan katsomoon harjoitusten ajaksi.

tyo-ja-raha ajattelin-tanaan oma-elama tyo
Kommentit (2)
  1. Tosi mielenkiintoinen juttu! Ja sun työsi vasta mielenkiintoiselta vaikuttaakin 🙂

    1. Kiitos 🙂 Ehkä mä voisin joskus kertoa täällä blogissa vähän enemmän siitä mitä mun työt pitää sisällään?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *