Tuoksujen viemänä

pexels-photo-672051.jpeg

Viime keväänä tein ensimmäistä kertaa pyykkietikkaa ja ostin ensimmäisen eteerisen öljyni. Silloin menin pyykki-ajatus ja raikkaus edellä ja päädyin piparminttuun. Kesällä kokeilin ensimmäisiä DIY kosmetiikkakokeiluja ja pian ostin muutaman tuoksun lisää. Nyt kaapissani on jo useampi eteeerinen öljy, joista osa on itse ostettuja ja osa saatuja. Olen hullaantunut eteeristen öljyjen tuoksuihin ja nautin siitä, kun saan tuoksutella sopivia yhdistelmiä esimerkiksi deodoranttia varten (tähän mennessä olen tehnyt deodorantit itseni lisäksi jo parille muullekin).

Minulla ei ole diffuuseria, mikä on kai se perinteisin tapa käyttää eteerisiä öljyjä, mutta en oikeastaan ole kaivannut minkäänlaisia huonetuoksuja kotiini ainakaan toistaiseksi, vaikka olenkin diffuusereista tulevia tuoksuja muualla ihastellut. Sen sijaan pidän kyllä miedoista tuoksuista kodinhoidossa ja kosmetiikassa. Eteeristen öljyjen tuoksu hälvenee, joten niiden kanssa ei ole samalla tavalla tuoksuähkyn vaaraa kuin esimerkiksi perinteisissä puhdistusaineissa tai parfyymeissä. Olen suhteellisen hajuherkkä, mutta eteeristen öljyjen tuoksuista pidän kovasti. Käytän eteerisiä öljyjä esimerkiksi itse valmistamissani pyykkietikassa, yleispuhdistusaineessa, deodorantissa, vartalovoiteessa ja myös omenaviinietikasta laimentamani hiushuuhteen seassa.

Valitsen tuoksut täysin intuitiolla sen mukaan mikä tuoksu tuntuu hyvältä. Olen kuullut, että tuoksuilla on myös aromaterapeuttisia ominaisuuksia, mutta en ole ainakaan toistaiseksi tutustunut asiaan syvemmin. Viimeksi kaupassa ihastuin täysin jasmiinin tuoksuun, mutta en tällä kertaa ostanut sitä sen kalliin hinnan vuoksi – vinkkasin kyllä miehelleni toiveesta saada tämä tuoksu lahjaksi. Sen sijaan mukaani lähti kaksi kaipaamaani sitrustuoksua, joita olin tullut etsimään. Kaupasta poistuessani huomasin tuoksuttelun vaikuttaneen vahvasti mielialaani ja energiaani. Päätinkin etsiä hieman tietoa suosikkituoksujeni vaikutuksista. Tiedot olen löytänyt netistä ja yhdistellyt eri lähteistä.

Appelsiini – appelsiinin eteerisen öljyn valitsin sen suloisen makean mutta raikkaan tuoksun vuoksi. Käytän appelsiinia valmistamissani kosmetiikkatuotteissa. Appelsiinin eteerisen öljyn kerrotaan olevan rentouttava, mielialaa kohottava ja hermostuneisuutta vähentävä. Se sopii myös vatsa- ja kuukautiskipujen hoitoon ja sillä on ruoansulatusta ja ruokahalua ryhdistävä vaikutus.

Eukalyptus – eukalyptus on yksi suosikkituoksuistani sen raikkauden vuoksi. Käytän sitä pieninä tippoina deodorantin tuoksukombossa tuomaan lisää raikkautta ja sellaisenaan tai muihin raikkaisiin tuoksuihin yhdistettynä pyykkietikassa. Eukalyptuksen eteerinen öljy onkin raikastava ja puhdistava. Sen sanotaan myös kirkastavan ajatuksia, viilentävän tunteita ja tasapainottavan ja rauhoittavan mieltä. Fyysisellä tasolla sen vaikutukset on kaikkein tutuimmat tukkoisuuden lievittämisessä ja flunssaisen olon helpottamisessa, minkä lisäksi se vahvista ja elvyttää väsynyttä sekä auttaa poistamaan lihasjännitystä.

Greippi – greipin tuoksu on ollut yksi suosikeistani lapsuudesta asti. En erityisemmin pitänyt greipin kirpeästä mausta (ellei sitä oltu taitettu suurella määrällä sokeria), mutta greipin raikkaassa tuoksussa on jotain, mikä vetoaa minuun todella paljon. Kuten appelsiiniakin, käytän greipin eteeristä öljyä enimmäkseen kosmetiikassa, mutta voisin hyvin laittaa greippiä myös yleispuhdistusaineeseen. Greipin eteerinen öljy kohottaa mielialaa ja sen sanotaan ehkäisevän ja lievitävän masennusta. Se voi laukaista jännitystiloja ja se sopii hyvin stressaantuneelle mielelle.

pexels-photo-1002778.jpegPiparminttu – ei ole liioiteltua sanoa, että rakastan kaikkea minttuista – sekä tuoksuna että ruokana. Piparminttu oli ensimmäinen ostamani eteerinen öljy ja käytän sitä sellaisenaan tai muihin eteerisiin öljyihin sekoitettuna. Tippa piparminttua saa deodorantin tuoksuun runsaasti raikkautta ja pyykkietikassa piparminttu tuo koneen avautuessa ihanan puhtaan ja raikkaan tuoksun. Sekoitan erityistä raikkautta kaivatessani piparminttun kanssa eukalyptusta. Eteerisenä öljynä piparminttu auttaa pahoinvointiin, vatsavaivoihin, päänsärkyyn, hermostuneisuuteen ja ilmavaivoihin. Vilustumisen hoidossa piparminttu ja eukalyptus yhdessä toimivat hyvin flunssan hoitoon.

Sitruuna – sitruunan tuoksu viehättää minua raikkaudellaan ja sen tuoksu yhdistyy mielikuvissani puhtauteen. Käytän sitruunan eteeristä öljyä sekä kodin puhdistuaineissa että kosmetiikassa raikastamassa tuoksuyhdistelmiä. Sitruunan eteerisen öljyn sanotaan parantavan työtehoa ja auttavan keskittymään, minkä lisäksi sen myös sanotaan stimuloivan älyä. Eteerisellä sitruunaöljyllä on hyviä vaikutuksia myös ruoansulatukselle ja verenkierrolle aj sen sanotaan myös hoitavan suonikohjuja ja selluliittiä.

Ylang ylang – tämä kukkainen tuoksu ylätti minut ja vei mukanaan. Ylang ylang onkin ainoa selkeästi makea tuoksu suosikeistani, jotka muuten ovat enimmäkseen raikkaita. Käytän ylang ylangin eteeristä öljyä erityisesti kosmetiikassa sitruksiin yhdistettynä ja lisään sitä tipan tai pari myös hiushuuhteeseen, jolloin hiuksiin jää pesun jälkeen vieno tuoksu. Tuoksu oli minulle uusi tuttavuus sukellettuani nenineni eteeristen öljyjen maailmaan, muta nimenä se oli kyllä tuttu kosmetiikkaosastoilta. Ylang ylangin eteerinen öljy valmistetaan kukista ja sen tuoksun sanotaan vaikuttavan stressin aiheuttamiin psykosomaattisiin oireisiin. Se rauhoittaa ja kohottaa mieltä, lievittää suuttumusta kiereyttä ja unettomuutta. Se tunnetaan myös lemmenkukkana ja sen sanotaan herättävän rakkautta empatiaa ja seksuaalista mielenkiintoa.

On hauska huomata, että intuitioni on ohjannut minut valitsemaan tuoksuja, jotka hoitavat minua tarvitsemallani tavalla. Stressi, kireys, uniongelmat, päänsärky, jännittyneisyys ovat tuttuja vaivoja. Valitsemani tuoksut taas rentouttavat ja kohottavat mielialaa ja stimuloivat ajattelua. Kiitokset taas intuitiolleni, joka selkeästi osaa johtaaminua oikeaan suuntaan! Olisikin mielenkiintoista lukea eteerisistä öljyistä, niiden käytöstä ja vaikutuksista lisää. Jos sinulla on tietoa esimerkiksi hyvästä kirjasta, niin vinkkaa ihmeessä kommenttiboksiin!

Kuvat: Pexels.

kauneus meikki vastuullisuus hyva-olo
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *