Zero waste -haaste

jar.jpg

Zero waste on viime vuosina nostanut päätään yhä enenevässä määrin. Ei liene yllätys, että minimalismista kiinostuneena olen kiinnostunuut myös zero waste -ajatuksesta. Kahden lapsen ja aikuisen perheessä roskaa tuntuu tulevan aivan valtavasti ja uskon vakaasti, että voimme tehdä jotain roskan vähentämiseksi. Olenkin päättänyt pitää helmikuun pituisen zero waste -hasteen, jolloin keskityn tuottamamme roskan vähentämiseen. Koen haasteen tärkeäksi myös sen takia, että lapseni heräävät ajattelemaan roskaamista aivan toisella tasolla.

Olen varannut kirjastosta kaksi Zero waste kirjaa, mutta en ehtinyt saada niitä luettavaksi ennen haasteen alkamista. Sinänsä hieno juttu, että zero waste kiinnostaa näin paljon muitakin! Ehkä tämä on myös viesti kirjastolle zero waste aineiston nidemäärän kasvattamiseksi. Ensimmäinen varaamani kirja on Otso Sillanaukeen Zero waste – jäähyväiset jätteille, joka ilmestyy tänä vuonna. Toinen varaamani kirja on Bea Johnssonin Zero Waste Home: The Ultimate Guide To Simplyfying Your Life. Jotta en joutuisi heittäytymään haasteeseen täysin valmistautumatta, olen lukenut myös zero waste -blogeja mm. Zero Waste Home, Trash Is For Tossers ja Sugar Universen Zero Waste postauksia ja katsonut YouTubesta joukon aihetta käsitteleviä Ted talkkeja.

Zero wasten keskiössä on viisi R:ää, jotka muodostavat keskenään kärjellään seisovan pyramidin. Kun toteuttaa viiden R:n listan alkupään pieteetillä, jää viimeisille kohdille kevyemppi työ ja kokonaisjätteenmäärä on vähäisempi.

  • REFUSE: Kieltäydy siitä, mitä et tarvitse. Tämä sopii erittäin hyvin yhteen myös minimalismin kanssa ja kaikille elämän alueille laajennettuna!
  • REDUCE: Vähennä kulutustasi, ja mieti mitä oikeasti käytät ja tarvitset. Jotakuinkin kaikki mitä kannat kotiisi muuttuu jossain vaiheessa jätteeksi. Mieti siis hyvin tarkkaan mitä ostat ja mitä todella tarvitset. Taas ohje, joka sopii hyvin yhteen minimalismin kanssa.
  • REUSE: Monia asioita voi käyttää uudelleen myös toisessa tarkoituksessa mihin ne on alun alkaen hankittu, jolloin näihin tarkoituksiin ei erikseen tarvitse ostaa mitään. Pese ja käytä uudelleen niitä tavaroita, mitä sinulla jo on ja vaihda ajan kanssa kaikki mahdollinen kotonasi oleva kertakäyttöinen uudelleen käytettävään versioon. Jos sinun on hankittava jotain, mieti myös saisitko ostettua sen käytettynä. Taas ollaan minimalismin kanssa samoilla raiteilla.
  • RECYCLE Kierrätä kaikki mikä on mahdollista kierrättää. Tässä kohtaa onneksi taloyhtiöt tulevat yleensä tosi kivasti vastaan ja pihoilta löytyykin usein omat laatikot ainakin paperille, pahveille, lasille ja metallille. Lahjoittaa tai myy omat turhat, mutta käyttökelpoiset tavarat eteenpäin. Kierrätys ei kuitenkaan toimi, jos yllä olevat R:t ei ole toteutuneet. Kierrätykseen kuuluu myös se, että tekee mahdollisuuksien mukaan omia hankintojaan kierrätettynä esim. ostaa vaatteet kirppareilta.
  • ROT: Maaduta kaikki mahdollinen. Ota selvää mitä kaikkea biojätteeseen saa laittaa. Tämä on tehty todella helpoksi ainakin meille kerrostalossa asuville, jotka voimme vain kiikuttaa biojätteet omaan astiaansa samalla kun viemme mutkin roskat.

Olemme ilman sen kummempia haasteita tehneet kotonamme vuosien varrella joitakin jätteen määrää vähentäviä toimenpiteitä, eli ihan tyhjästä ei tähän haasteeseen tarvitse lähteä. Luultavasti sinäkin teet jo jotain tai ehkä kaikkia näistä jätteen vähentämiseen tähtäävistä toimista. Ovessamme oleva lappuu kieltää mainosten jakamisen, käytämme kaupassa omia kauppakasseja ja pakkaamme hedelmät paperi- tai biousseihin mikäli sellaisia on tarjolla, kuljetamme mukanamme omaa vesipulloa ja juomme töissä pestävistä mukeista, käytämme lasipurkkeja säilytykseen ja eväsrasioina, vanulappujen ja puhdistuspyyhkeiden sijaan käytämme pestäviä kangaslappuja peseytyessämme, käytössämme on mehiläisvahalla kyllästettyjä kangaspaloja korvaamaan tuorekelmun, kertakäyttöisten siteiden sijaan käytän kuukuppia ja kierrätämme biojätteen, paperin, pahvin, lasin ja metallin taloyhtiön jäteastioihin.

Suurimpia roskantuottajia perheessämme on kuopuksen vielä öisin käyttämät kertakäyttövaipat. Päivisin poika on jo täysin kuiva, mutta yöllä on vielä toistaiseksi vaipat käytössä – olemme kyllä jo vakavasti keskustelleet näistä luopumisesta. Yökuivuus on kuitenkin hormonitoimintaan liittyvä kehitystaso, jota ei voi ulkopuolelta vauhdittaa. Olemme päätyneet kertakäyttöisiin vaippoihin, koska kestovaipoilla tuli niin paljon ohivuotoja. (tässä kohtaa menin oma mukavus ja unentarve edellä). Myös ruokaostosten mukana kotiin kulkeutuu paljon muoviroskaa, kun monet vihannekset ja hedelmät on pakattu pusseihin, kelmuihin tai rasioihin, pastasta ja muista kuivatuotteista puhumattakaan. Tämän lisäksi esikoinen, joka ei ole vegaani, tykkää syödä jogurttia pikareista. Take away -ruoka aina smoothieista lähtien pakataan myös useimmiten muovirasioihin. Kuopus rakastaa pillejä, joita kotoa löytyy muovisina. Pesuaineet, myös ekopesuaineet, pakataan pääsääntöisesti muovipurkkeihin ja pulloihin ja konetiskiainetabletit on vielä yksitäispakattuja.

Muovinkierrätyksestä on puhuttu viimeaikoina paljon. Minä en kuitenkaan usko kierrättämisen ratkaisevan ongelmaa. Kierrätyksestä uholimatta 95% muovista heitetään pois yhden käytön jälkeen. Ja toisaalta kaikki muovin valmistaminen vie väistämättä energiaa, työvoimaa ja uusiutumattomia luonnonvaroja. Muovin täysi välttäminen on liki mahdottomuus (joko arvaat mitä Bea Johnssonin perheen ja Lauren Singerin purkeissa on?), mutt avoimme omilla valinnoillamme lähettää viestin siitä, ettemme tarvitse kaikkea tätä muovia. Se muovi, joka talouteemme kuitenkin kulkeutuu, saa jatkossa päätyä soveltuvin osin muovin kierrätykseen lähikauppamme jätepisteeseen.

En kuvittele yltäväni yhdellä rysäyksellä Lauren Singerin tai Bea Johnssonin kaltaiselle tasolle (tai edes lähelle sitä!) roskien tuottamisessa, jolloin koko perheen tuottama jäte mahtuu vuoden osalta yhteen lasipurkkiin. Mutta pienikin askel oikeaan suuntaan on aina voitto. Usein muutokset elämässä tapahtuvat hiljalleen ja ensin hurjiltakin tuntuvat muutokset muuttuvat vuosien varrella osaksi arkea. Toivon tältä zero waste -haastekuukaudelta ensisijaisesti herätystä tuottamaamme jätteen määrään ja uusien (helppojen) keinojen löytämistä vähemmän jätettä tuottavaan arkeen.

Tässä vielä inspiraatioksi Lauren Singerin roskapurkki, jossa roskat neljältä vuodelta:

LÄHDE SINÄKIN ZERO WASTE -HAASTEESEEN MUKAAN!

Lue myös:

Zero waste -haaste viikko 1

Zero waste -haaste viikko 2

Zero waste -haaste viikko 3

Zero waste -haaste viikko 4

Mitä opin zero waste -haasteen aikana?

Kuva: Pixabay.

puheenaiheet vastuullisuus sisustus
Kommentit (2)
  1. Mistä olet hankkinut mehiläisvahakääreitä muovikelmun sijaiseksi?

    1. Ostin omani Nudgesta, mutta samanlaisia olen nähnyt myös Ruohonjuuressa. Ensin meillä oli muistaakseni pari keskikokoista liinaa, mutta kun aivopieruna menin pesemään toisen kuumalla vedellä pilalle, niin ostettiin seuraavaksi saman tien paketti, jossa eri kokoja. Toimii hyvin (kunhan pesee kylmällä vedellä). Pinterestissä oon myös nähnyt ohjeita noiden itse tekemiseen, mutta en oo itse kokeillut.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *