Ikkunanpesu etikalla

Harva asia on yhtä suoraviivaisen palkitsevaa kuin ikkunoiden peseminen. Oman työn jäljen näkee heti. Sameat ja pölyiset ikkunat vaihtuvat kädenkäänteessä kirkkaiksi ja valo tulvii sisään. Ikkunanpesu etikalla ekologista ja edullista. Itse pesen ikkunat vähintään kerran vuodessa keväisin, mutta pyrin pesemään ne syksyllä vielä uudestaan, jos vaan mitenkään ehdin. Viimesyksynä puolet ikkunoistamme oli pitkään julkisivuremontin jäljiltä rakennustelineiden peittäminä, joten ikkunanpesu jäi. Sitä suuremmalla innolla tartuin eilen ikkunanpesuvälineisiin.

Välineet ja pesuaineet

Vaikka hyvät välineet tekevätkin ikkunoiden pesemisestä nopeampaa, hoituu homma tarvittaessa ilman erityisiä välineitäkin. Itselläni oli käytössä pölyhuiska, ikkunanpesin (sain sen juuri lahjaksi äidiltäni), ikkunalasta, pesurätti ja ikkunaliina. Talossamme on leveät seinään upotetut ikkunalaudat ja korkeat ikkunat, joten minun oli helppo pestä ikkunat porrasjakkaralla ja ikkunalaudoilla seisten. Hyvänä apuna voi toimia myös pesuvälineisiin kiinnitettävä varsi, jos sellaiselle on tarvetta. Kuten sanottu homma hoituu myös tavallisilla räteillä, jolloin tarvitaan pölyrätti, pesurätti, kuivausrätti ja kiillotusrätti tai sanomalehteä. Sanomalehdestä kuitenkin sen vettyessä alkaa irrota kuituja ja mahdollisesti myös painomustetta, joten sen kanssa saa olla tarkkana.

Omat ikkunanpesuvälineeni ovat juuri lahjaksi saatua ikkunanpesintä lukuunotamatta vanhoja. Itse olen todennut, että minun on perusteltua omistaa ikkunanpesuvälineet, koska ne säilyvät käyttökelpoisina vuosikausia (toivottavasti koko elämäni loppuun asti) eivätkä vie kaapissa juurikaan tilaa ja etenkin nyt lasten ollessa pieniä ikkunanpesun nopeutuminen on valtava plussa. En näe mitään syytä vaihtaa jo omistamiani välineitä puu- tai metallivartisiin, vaikka nykyiset muovia ovatkin. On ympäristöystävällisempää käyttää jo olemassa olevia tuotteita koko niiden käyttöiän loppuun asti kuin vaihtaa niitä uusiin. Näihin pesuvälineisiin olen siis valmis sitoutumaan aina sihen päivään asti, kun ne tulevat tiensä päähän.

Koska suurin osa ikkunoihin etenkin ulkopuolelta kerääntyvästä liasta on vesiliukoista, riittää ikkunanpesuaineeksi muutama tilkka veteen sekoitettua etikkaa. Sisäpuolella mahdollisesti oleviin sormenjälkiin tai lemmikkien nenän jälkiin voi käyttää avuksi palasaippuaa. Näin ikkunanpesu hoituu ilman myrkkyjä ja roskaa. Olin vuosia erillisten suihkutettavien ikkunanpesuaineiden lumoissa. Sitten siirryin kaupan ekopesuaineisiin, mutta lopulta jätin nekin ostamatta turhina. Kun huomasin, että etikkavesi ajaa saman asian, en nähnyt enää mitään syytä ostaa erillisiä ikkunanpesuaineita. Ympäristö kiittää. Käytin ikkunoiden pesuun samaa etikkaa, jota valmistin yleispesuaineeksi. Laitoin suureen konepesun kestävään taikinakulhoon noin 1,5 litraa vettä ja 2-3 rkl etikkaa. Lisäksi toin ikkunanpesuun mukanani vanhan saippuapalan. Palasaippualla lähtee sisemmistä ikkunoista helposti sormenjäljet ja muut tahrat. Saippuan voi helposti annostella hieromalla sitä suoraan pesurättiin. Käytin lämmintä vettä, mutta viileänä päivänä vesi kyllä jäähtyi nopeasti avoimenikkunan ääressä.

Ikkunanpesu

Kun tarvikkeet on kasassa on aika tyhjentää ikkunalaudat ja tehdä hieman tilaa ikkunan eteen. Ensin pyyhitään pölyt ikkunalaudalta ja ikkunoiden puitteista. Ikkunat avataan ja puhdistetaan myös ikkunoiden välit. Peseminen aloitetaan uloimmasta ikkunasta, mistä edetään järjestyksessä kohti sisintä ikkunaa. Itse peseminen on helppoa. Ikkuna käydään läpi kostutetulla rätillä tai pesimellä. Sen jälkeen tartutaan kuivaimeen, mikä vaatii hieman harjoittelua, ettei ikkunoista tule raidalliset. Ikkunalastaa ei saisi painaa liikaa (kirskuva ääni), vaan sen pitäisi liukua ikkunaa vasten kuin itsestään. Helpommin sanottu kuin tehty, ainakin omalta osaltani. Onneksi tekniikan puutteet pelastaa ikkunaliina, jolla kuivataan viimeisetkin vesipisarat ja pyyhitään mahdollisesti kuivaamisen aikana syntyneet raidat pois. Itse pyyhin ensin ikkuna liinalla laidat ja mahdolliset kömmähdyskohdat, minkä jälkeen laitoin ikkunaliinan lastan ympärille ja kävin ikkunan kauttaaltaan sillä läpi.

Jos ikkunoita on paljon ja aikaa vain rajoitetusti, voi ikkunanpesun helposti jakaa useammalle päivälle. Itse pesin ikkunat lapsen kanssa muun sunnuntaipuuhailun lomassa yksi huone kerrallaan. Meillä jokaisella ikkunalla on viherkasveja, joten ikkunalautojen tyhjennys on oma operaationsa, etenkin olohuoneessa, jossa ikkunan edessä on myös kukkapöytä. Toisaalta samalla tuli käänneltyä kasvit parempaan asentoon, jotta ne kasvaisivat suoraan. Nyt voin vaan rauhassa nauttia valosta ja puhtaista ikkunoista.

Koti Sisustus Vastuullisuus
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.