Juoksumattotesti

Yhteistyössä Sport Oulu 

Nyt kun mulla on ihan oikea valmennus kohti kevään puolikasta, halusin ehdottomasti selvittää heti valmennuksen alussa oman kestävyyskunnon tason ja sykerajat, jotta voin toteuttaa harjoittelun oikeilla sykerajoilla. Yhteistyössä Sport Oulun kanssa minulle tehtiin juoksumattotesti, jossa selviää maksimaalinen suorituskyky juoksukuormituksessa. Kävin eilen Hannu Kaikkosen luona Sport Oulussa Vesalantiellä tässä testissä.

 

Juoksumattotestissä siis mitataan maksimaalista suorityskykyä ja määritellään kestävyysharjoittelun tehoalueet. Testin aikana otettujen maitohappoarvojen eli veren laktaattiarvojen perusteella määritetään aerobinen – ja anaerobinen kynnys ja sykealueet eri kestävyysalueille (peruskestävyys, vauhtikestävyys, maksimikestävyys) Maksimaalinen hapenottokyky lasketaan maksimaalisen juoksunopeuden perusteella. 

Ennen juoksumattotestin aloittamista sain täytettäväksi terveyskyselyn ja minulle tehtiin kehonkoostumusmittaus. Juoksutesti aloitettiin rennolla kävelyllä ja 3 minuutin välein vauhtia lisättiin uupumukseen asti. Jokaisen 3 minuutin kohdalla otettiin sormenpäästä verinäyte maitohappoanalysaattoriin. Kun olin saavuttanut oman maksimialueeni sain palautella kävellen matolla, jona aikana Hannu valmisteli minulle palautteen testistä. Testi on raskas, koska testissä juostaan maksimiin asti. Testissä selvisi, että ikäisiini verrattuna kuntoni on erittäin hyvä. Kehonkoostumusmittauksessa tuloksissa ilmeni, että hiukan olisi parannettavaa ja rasvaa olisi hyvä saada pois muutama kilo, jolloin juoksu tuntuisikin kevyemmältä. Jos lähtisin tällä kunnolla juoksemaan nyt puolikasta sain ennusteeksi ajan 2h 12 min mikä sekin on hyvä aika. Tavoitteenani on kuitenkin juosta puolimaraton toukokuussa alle kahden tunnin, eli onneksi on aikaa reenailla vielä monta kuukautta! 

Sovimme Hannun kanssa, että menen toukokuussa vielä ennen juoksutapahtumaa käymään uudestaan testissä, jolloin saamme uuden ennusteen toukokuun puolikkaalle.

Mikäli treenaat tavoitteellisesti esimerkiksi juoksua suosittelen ehdottomasti käymään testaamassa omat sykerajat. Itse olen aiemmin tehnyt aivan liian kova sykkeisiä treenejä monta kertaa viikossa. Ne ovat pitemmän päälle vain haitaksi, koska vaarana voi olla ylikunto. Juoksuvalmennuksessani painottuu peruskestävyytreeni ja tällä hetkellä kovaa vauhtikestävyystreeniä on vain kerran viikossa! 

Näillä tiedoilla on mukava lähteä harjoittelemaan oikeilla sykerajoilla ja muistaa myös levon, unen ja ravinnon merkityksen 🙂 

-V-

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *