Miten ylläpitää motivaatiota

Minulta kysytään välillä miten olen saanut ylläpidettyä motivaation päällä 8-vuotta sitten tapahtuneen  painonpudotusprojektin jälkeen. Se on totta, että jos on ylipainoa paljon voi olla helppo laihduttaa, mutta siinä vaiheessa kun ollaan tavoitepainossa alkaakin vasta varsinainen työ, jotta paino ei nouse uudestaan.

Omalta kohdaltani voin kertoa ettei motivaation ylläpitäminen ole ollut kovin hankalaa. 8- vuotta sitten ollessani satakiloinen oma olotila oli kaukana hyvästä. En oikein edes kunnolla enää muista miltä olo tarkalleen tuntui, mutta muistan sen, että olin todella väsynyt, en jaksanut liikkua kunnolla, maha oli usein kipeä ja turvonnut ja lisäksi kärsin närästyksestä usein, koska söin epäterveellistä ruokaa.

Muutoksen täytyy lähteä itsestä. Kuka vain valmentaja/pt/liikuntaneuvoja voi antaa ohjeet uuteen elämään, mutta jos muutosta ei halua tarpeeksi itse ei sitä voi saavuttaa. Itse olen oivaltanut kantapään kautta elämäntavan, jolla haluan elää. Siihen kuuluu riittävä lepo, terveellinen ruokavalio ja liikunta. Herkut kuuluvat myös, mutta kohtuudella!

Kun paino aikoinaan alkoi tippumaan huomasin oman olon ja peilikuvan muuttuvan ja siitä sai lisää motivaatiota jatkaa muutosta. Lisäksi väsymys väheni kun söi kunnollista ruokaa ja alkoi harrastamaan liikuntaa.

Motivaation ylläpitämisessä minua auttaa eniten kun mietin vanhoja aikoja. Siihen elämäntyyliin en missään nimessä halua palata ENÄÄ IKINÄ. Tottakai on hetkiä/juhlia/viikonloppuja jolloin tulee herkuteltua enemmän tai juotua vaikka viiniä. Mutta yksittäiset hetket silloin tällöin ei todellakaan pilaa muutosta, jos kokonaisuus on kunnossa. Ja elämästä pitää myös nauttia!

Kun alkaa tietoisesti esim. pudottamaan painoa kannattaa ottaa matkalta kuvia! Kuviin on hyvä palata matkan varrella, koska niistä näkee muutoksen hyvin.

Liikunnan tuoma ilo elämään ja olotilaan on myös asia mikä ylläpitää motivaatiota. Harvemmin on treenin jälkeen harmittanut, että kun lähti urheilemaan. Päin vastoin! Saan myös paljon enemmän asioita aikaiseksi kun liikun. Jos en pääse liikkumaan minusta tulee kiukkuinen ja olen pahalla päällä. Siitä on leikki kaukana 😀

Ymmärrän täysin jos joku ihminen ei saa liikunnasta iloa. Itsekään en ennen saanut. Mutta jokainen voi opetella löytämään liikunnan tuoman ilon. Siinä voi auttaa kokeilemalla erilaisia lajeja mikä voisi olla itselle sopiva. Vaihtoehtoja kyllä riittää! Jos kuntosali ei ole sun juttu elä mene sinne. Ihmiset usein myös ajattelevat, että he eivät voi alkaa liikkumaan, koska heillä ei ole laittaa 3-5 tuntia aikaa viikosta treeniin. Minusta tuommoisille ajatuksille ei kannata antaa tilaa.  Ei kukaan käske liikkua montaa tuntia viikosta. Jos ei ehdi/halua mennä salille, ryhmäliikuntaan tms.voi käydä vaikka puolen tunnin kävelyllä ja tehdä lihaskuntoliikkeitä kotona. Jokaisella on 24 h päivässä aikaa. Jos 8h nukkuu, 8h käy töissä niin jää vielä 8h. Jos siitä kahdeksasta tunnista ei saa nipistettyä muutamaa kertaa viikossa esim. 30-60 min lenkkeilyyn kannattaa miettiä omia aikataulujaan uusiksi.

Motivaation ylläpitämisessä auttaa myös kaverin kanssa treenaaminen. Itseäni harmittaa kun minun paras treenikaverini muutti muutama vuosi sitten Helsinkiin. Kävimme aiemmin monta kertaa viikossa yhdessä treenaamassa ja olihan se kivaa! Samalla sai aina päivitettyä kuulumiset ja jos jompaa kumpaa joskus väsyttii toinen tsemppasi. Nykyään käyn CrossFitissä ja siellä treenataan aina porukalla. Muista ihmisistä saa motivaatiota treenata itsekin ja porukalla se on paljon kivempaa!

Minua on auttanut motivaation ylläpitämisessä myös välitavoitteet. Aikoinaan otin tavoitteeksi juosta puolimaratonin. En ottanut tiettyä painotavoitetta, koska tiesin, että kun alan harjoittelemaan puolikkaalle myös paino tippuu. Sen jälkeen kun juoksin ensimmäisen puolimaratonini otin tavoitteeksi juosta seuraavan ja taas seuraavan ja niissä tavoitteeni oli juosta aina puolikas parempaan aikaan kuin aiempi.

Tiivistettynä motivaation ylläpitämisessä kannattaa miettiä miksi ja mitä haluaa. Itse haluan olla energinen, pirteä ja hyvinvoiva äiti tyttärelleni. Huonoilla elämäntavoilla en sitä olisi. Siksi valitsen elämäntavakseni tämän suunnan ja nautin liikunnan tuomasta ilosta, sekä terveellisen ruoan tuomasta olosta toivottavasti loppuikäni <3

-V-

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *