Kokemukset Les Mills BODYPUMP-ohjaajakoulutuksesta

Les Mills on Uusi-Seelantilainen ryhmäliikuntabrändi, joka tuottaa maailman tunnetuimpia, arvostetuimpia ja laadukkaimpia ryhmäliikuntakonsepteja. Les Mills- ohjelmat vaihtuvat neljä kertaa vuodessa eli kolmen kuukauden välein. Les Mills-ohjelmat ovat aina samat riippumatta paikasta mihin päin maailmaa menetkin.

Olin 16-vuotias kun kävin ensimmäisellä ohjatulla Les Mills-tunnilla. Minulla oli jäsenyys Oulussa sijaitsevaan kuntokeskukseen, jonne kuljin itse bussilla Jäälistä. Vaikka matkoihin meni yli kaksi tuntia julkisilla, kävin silti monta kertaa viikossa jumpissa ja vietin suurimman osan vapaa-ajastani kuntosalilla ja ryhmäliikuntatunneilla. Silloiset Les Mills suosikkini olivat BODYPUMP, BODYSTEP ja BODYCOMBAT. Minulla on ollut 16-vuotiaasta asti aina jäsenyys salille, joka tarjoaa Les Mills-tunteja. Olen käynyt siis ohjatuilla Les Mills- tunneilla jo 17-vuotta välillä enemmän ja välillä vähemmän. Ohjelmissa noudatetaan pitkälti aina samaa kaavaa, vaikka ne vaihtuvatkin 3kk välein. Nykyään Les Millsin- tunneista suosikkini on ehdottomasti BODYATTACK.

Olen haaveillut useamman vuoden ajan, että kouluttautuisin Les Mills-ohjaajaksi. Olen pyöritellyt asiaa mielessäni ja puhunut siitä ääneenkin monta vuotta, mutta silti en ole tehnyt asialle mitään. Aina olen kuitenkin päätynyt siihen, etten uskalla eikä minusta oikeasti ole ohjaajaksi. Viime syksynä päätin, että nyt on aika toimia. En halua, että joudun vanhempana katumaan sitä, että en edes uskaltanut kokeilla ohjaamista. Niinpä marraskuussa 2019 ilmoittauduin kahteen koulutukseen keväälle 2020: BODYPUMP ja BODYATTACK.

BODYPUMP-koulutus oli ekana heti tammikuussa 2020. Kymmentä päivää ennen varsinaista koulutusviikonloppua minulle lähetettiin materiaalit, jotka piti käydä läpi ennen koulutusta. Materiaali on englanniksi ja sitä on paljon. Töitä siis riittää varsinkin minulle, jolle englanti ei taivu tuosta noin vain kun sitä ei ole joutunut käyttämään sitten lukion jälkeen. Materiaaleissa on koreografiaan ja tekniikkaan liittyvää tekstiä, jotka pitää lukea. Sitten on video BODYPUMP-ohjelma numero 112, josta minulle oli määrätty opeteltavaksi kappaleet 7 ja 8. Nämä kappaleet piti siis opetella ulkoa koulutukseen ja esittää eli ohjata siellä. Toinen kappaleista piti ohjata kokonaan itse ja toisessa kappaleessa olla ns. varjona eli ohjaamassa toisen koulutuksessa olevan vieressä.

Jännittyneenä lähdössä ekaan koulutuspäivään

Varsinainen koulutus kesti kaksi päivää. Lauantain ja sunnuntain, kumpanakin päivänä melkein 8h. Viikonloppu oli erittäin tiivis ja raskas, mutta todella mielenkiintoinen ja antoisa. Kouluttajana meillä toimi Pia Niemi, joka on rautainen BODYPUMPin ammattilainen! Ensimmäinen päivä alkoi Pian vetämällä BODYPUMP-tunnilla. Tunnin jälkeen aloimme käymään hieman tekniikoita läpi ja iltapäivällä lounaan jälkeen jokainen koulutuksessa mukana oleva pääsi ohjaamaan omasta kappaleesta noin pari minuuttia muille. Minua jännitti mennä koulutukseen ihan hirveästi. Jännitys kuitenkin  laantui kun huomasin, kuinka mukava ja mahtava porukka meillä oli mukana koulutuksessa. Aivan ihania, iloisia ja kannustavia ihmisiä, joista joillakin oli jo enemmän kokemusta ohjaamisesta ja joillain ei vielä juuri yhtään niinkuin minulla. Välillä jopa mietin, onko tämä kaiken tämän ressaamisen ja valvomisen arvoista (joo nukuin huonosti ,koska päässä pyöri yölläkin vain BODYPUMP-ohjelma ja tekniikat 😀 ) mutta kyllä se oli! Mikä fiilis sen jälkeen kun on ylittänyt itsensä!

Ensimmäisenä koulutuspäivänä oli enemmän teoriaa kuin tekemistä. Toinen koulutuspäivä olikin sitten melkein täysin fyysistä tekemistä. Kukin ohjasi omat kappaleensa kaksi kertaa ja myös kuvasimme ne. Pia teetti meillä myös haastavan BODYPUMP-challengen, jonka tarkoituksena oli ottaa puolessa tunnissa kaikki itsestä irti mitä lähti. Melkein oksensin ;) Peruskoulutuksesta läpi päästäkseen piti läpäistä BODYPUMPin tekniikka, sekä osata ohjata oma kappale ns. LAYER 1 – tasolla eli osata puhua ja ohjata kappale myös teknillisesti oikein (ei pelkästään koreografisesti.) 

Jos ja kun peruskoulutuksen pääsee läpi voi mennä pitämään BODYPUMP-tuntia, mutta ei ole kuitenkaan virallisesti vielä lisenssoitu BODYPUMP-ohjaaja. Koulutuksen jälkeen on kaksi kuukautta aikaa hioa omaa tekniikkaa, opetella koko tunnin koreografiaa ja kehittää itseään ohjaajana. Les Millsille tulee kuvata ja lähettää oma tunti, jonka ohjaa ja he arvioivat videon perusteella pääseekö lisenssivideon läpi vai onko vielä jotain kehitettävää. Videolla täytyy osata ns. LAYER 2- taso, jossa vaaditaan että osaa selittää mitä, miten ja miksi asiat ja liikkeet tehdään. Les Mills- ohjaajaksi pääseminen ei ole siis mikään tuosta noin vain juttu, vaan sen eteen pitää tehdä oikeasti töitä, ellei satu olemaan luonnonlahjakkuus tai jo pitkän ohjaajauran omaava henkilö. Rehellisesti voin sanoa, että itseni pitää ainakin tehdä oikeasti töitä ja harjoittelua tämän eteen, että tulen joskus pääsemään lisenssivideon läpi. Mutta lohduttaudun sillä, että jokainen on joskus aloittanut ja heti ei voi olla huipulla! Olen kyllä onnellinen, että lähdin mukaan tähän koulutukseen ja haastamaan itseäni. Nyt vain innolla eteenpäin toivoen, että jossain vaiheessa saan tuurauksia ja lisenssin saatuani oman BODYPUMP-tunnin :)

Peruskoulutus läpäisty!

Hyvinvointi Oma elämä Hyvä olo Terveys
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.