Mistä löytää aikaa urheilulle?

Mistä löytää aikaa urheilulle?

Jokainen meistä varmasti on tämän saman kysymyksen edessä jossain vaiheessa elämää. Osa opiskelee, on töissä, perhe, lapsia, lasten harrastukset, kotityöt jne. Tuntuu, että aikaa ei vain riitä omalle hyvinvoinnille. He joilla on pieniä lapsia tai vaikka vastasyntynyt vauva on ihan ymmärrettävää, että on fiilis ettei todellakaan jaksa lähteä liikkumaan valvotun yön jälkeen. Mutta ei stressiä! Kannattaa muistaa, ettei se vaihe kestä loputtomiin. Itsekin olen elänyt sen vaiheen kun sai valvoa yöt vauvan kanssa ja sitten ihmetteli miksi vielä iltapäivällä istuu yöpuvussa eikä ole kerennyt syömään kuin banaanin saatika päässyt käymään suihkussa. H oli pienenä huono nukkumaan ja ei harrastanut vauvana kuin max.30 min torkkuja päivällä. Ulkona sain hänet nukkumaan vähän pitempiä unia ja parhaiten tietysti vaunuissa, jotka liikkuivat. Niinpä aloitimme jossain vaiheessa vaunulenkit ensin kävellen ja myöhemmin juosten.

Mitä kiireisempää elämä on, sen parempaa huolta itsestä kannattaisi pitää. Ja vaikka elämä olisi kuin hektistä, silti itsestään on mahdollista pitää huolta. Ei kukaan pakota syömään esim.epäterveellisesti. On itsestä kiinni nappaako kiireessä suuhunsa suklaapatukan vai banaanin. Aikaa on monesti kaikkeen muuhun, mutta moni saattaa jättää liikkumatta kokonaan. Jos liikkuu vuorokaudessa puoli tuntia jää 23.5h vielä kaikkeen muuhun.

Teen monesti kotona kehonhuoltoa jos en ehdi varsinaisille kehonhuoltotunneille. 

 

No mistä sitten löytää aika liikunnalle? Viikossa on 168 tuntia joista nukkumiseen menee 8 tunnin yöunilla 56h. Itselläni on säännöllinen päivätyö ja viikkotyöaikani on  38h 45min. Työmatkoihin ei oikeastaan mene juuri aikaa, koska asun niin lähellä työpaikkaani, että kodin ja työpaikan välillä kuluu hassut 6 min. Kaikkeen muuhun jää minulla siis aikaa yli 70 tuntia viikossa. Näistä tunneista pyrin ottamaan treenille aikaa 3-6 tuntia riippuen viikosta.

Suunnittelen seuraavan viikon treenit sunnuntaina ja merkkaan ne kalenteriin ylös. Muutoksia luonnollisesti tulee ja kalenteri elää, mutta olen huomannut, että kun asiat suunnittelee hyvin etukäteen on ne helpompi tehdä.

Se miten säästän aikaa esim. arkena on juurikin suunnittelu ja ennakointi. En käytä viikolla aikaa esim.ruoanlaittoon vaan teen meille sunnuntai-iltana koko seuraavan viikon arkiruoat valmiiksi. Ruoka on aina valmiina kun tullaan töistä/päiväkodista ja siihen tarvitsee lisätä vain  kasvikset. Kuljetan mukana laukussa aina terveellisiä välipaloja, joten jos nälkä sattuu yllättämään voi ennemmin napata suuhunsa esim.pähkinöitä ja hedelmiä kuin kurvata nälissään Mäkkärille. Kaupassa käyn kerran viikossa isommilla ostoksilla, joten sielläkään ei tarvitse ravata päivittäin. Jos maito tai banaanit loppuu ne saa pikaisesti haettua lähikaupasta. Kerran viikossa meillä on siivouspäivä ja yritän pitää joka päivä järjestyksen ja siisteyden yllä kotona, joten  ”siivouspäivään” ei tarvitse kuluttaa koko päivää vaan pari tuntia riittää.

Teen kerralla isomman satsin ruokaa ja lajittelen ne valmiiksi purkkeihin, jotka on helppo napata mukaan töihin lounaaksi ja illalla ruoka on kotona valmiina. Lisään vain kasvikset. Tässä on riisiä+tofua+parsaa, sekä perunoita+nyhtökauraa+parsaa.

 

Olen halunnut opettaa H:lle liikunnallisen elämäntavan pienestä pitäen. H on liikunnallisesti lahjakas ja hänestä huokuu into kun saa temppuilla ja kiipeillä.  H aloitti tanssin 3-vuotiaana ja on tanssinut siis jo yli 4-vuotta Tanssikeskus  Citydancessa. Olen päättänyt, että H saa kokeilla kaikkia urheilulajeja ja toki muitakin harrastuksia, mikäli haluaa. Hän onkin ollut innokas testaamaan monenlaista; voimistelua ja taitoluistelua, sekä viimeisen vuoden uintia. Tällä hetkellä hän käy siis discotanssissa ja uinnissa, mutta nyt uimakoulu on vaihtumassa telinevoimisteluun. Kun H on harrastuksissa käyn itse aina joko lenkillä tai salilla. Siinä on hyvä käyttää aika hyödyksi ja mennä itse liikkumaan.

Silloin tällöin otan H:n mukaan Liikuntakeskus Hukkaan. Siellä on aivan loistava lastenhoitopalvelu Pikku-Hukka. Välillä käymme myös yhdessä lenkillä, minä juoksen ja H pyöräilee. Jos H menee kavereille leikkimään minä menen treenaamaan. H on jo sen verran iso, että aika kavereiden kanssa on paljon isommassa roolissa kuin pari vuotta sitten. Välillä myös vanhempani hakevat H:n eskarista aiemmin, jolloin voin käydä itse suoraan töistä treenaamassa.

Olen itse ehdottomasti aamuihminen ja rakastankin aamutreenejä. Treeni on hoidettu heti pois alta ja on koko loppupäivä aikaa muuhun. Jos saisin valita kävisin mieluiten aina aamulla treenaamassa, mutta valitettavasti arkiaamut ovat meillä niin aikaisia muutenkin, että ainakaan salille ei aamusta ehdi. He jotka minut tuntevat tietävät, että harrastankin välillä aamulenkkejä ennen töitä. Siinä joutuu heräämään toki aiemmin (04.50😅) mutta toisaalta jos käyn juoksemassa kun muut vielä nukkuvat se ei ole pois mistään muusta kuin omista yöunista. Täytyy kuitenkin muistaa, että huolehtii riittävästä unesta ja levosta. Riittävä uni on koko hyvinvoinnin kulmakivi liikunnan ja ravinnon rinnalla. Itse pyrin nukkumaan 7-8h joka yö.

Suunnittelu ja ennakointi on toiminut siis minulla siihen, että olen löytänyt ajan liikunnalle. Ja jumpata voi missä vain! Aina ei tarvitse lähteä salille. Ihan hyvin voi treenata kotona lasten kanssa tai mennä porukalla puistoon ja vetää siellä puistojumpan. Luovuutta kehiin! 😊

Jumpata voi missä vaan! 

 

Haluan pitää itseni kunnossa itseni, mutta ennenkaikkea myös lapseni vuoksi. Kun itse voin hyvin olen parempi äiti, joka  jaksaa leikkiä ja touhuta, olla iloinen ja reipas, sekä toivottavasti välttää mahdolliset suvussa kulkevat sairaudet kuten diabeteksen ja verenpainetaudin kokonaan.

Reipasta tulevaa viikkoa kaikille! ❤️

-V-

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *