Széchenyin kylpylä

Halusin kirjoittaa ihan oman postauksen yhdestä Budapestin kylpylästä jossa kävimme matkallamme, koska RAKASTAN kylpylöitä. Voiko olla mitään rentouttavampaa kuin mennä päiväksi lillumaan erilaisiin altaisiin, poiketa välillä saunassa ja hieronnassa ja taas jatkaa altaassa lillumista unohtamatta tietenkään syömistä sekä juomista?

Széchenyin kylpylä on valmistunut vuonna 1913 ja se on yksi Euroopan suurimmista termaalikylpylöistä ja ehdottomasti Budapestin paras, suosituin ja monipuolisin. Kylpylä sijaitsee Pestin puolella kaupunginpuistossa Sankarien aukion takana uusbarokkilaisessa rakennuksessa ja sinne pääsee kätevästi metrolla, taxilla tai bussilla.

Kolmesta kokonaisesta päivästä käytimme yhden päivän kokonaan viettääksemme aikaa Széchenyin kylpylässä. Mennessämme emme tienneet, että siellä kuluisi oikeasti koko päivä vaan ajattelimme, että se on parin tunnin reissu niin kuin yleensä Suomessa olemme tottuneet. Kylpylään pääseminen oli varsin sekava operaatio. Kylpylä kyllä löytyi hyvin, mutta jokainen asia/palvelu piti ostaa erikseen ja eri tiskiltä kuten pääsyliput, hieronnat, pyyhkeet ja rantasandaalit (jotka olisi tietysti fiksuna voinut tuoda mukanaan kotoa.) Tarjolla olisi ollut myös ohjattua saunomista, mutta sen skippasimme kun aika ei riittänyt. Olisi ollut kyllä ihan mielenkiintoista suomalaisena nähdä minkälaista on ohjattu saunominen. 😁

Vuokrasimme omat pienet pukukopit, jossa pystyi vaihtamaan vaatteet ja jättämään tavarat säilytykseen. Pukukopit toimivat omalla rannekkeella. Kylpylään olisi saanut tuoda omia eväitä ja juomia, mutta me emme sitä tietenkään etukäteen tajunneet. Suomessa tämmöinen käytäntö ei ikinä toimisi, että porukka saisi tuoda omat eväät ja juomat mukanaan kylpylään 😂 Suomessa luxusta on mikäli löytyy ns. allasbaari. Heille eli meille, jotka eivät olleet varustautuneet omilla eväillä löytyi kylpylästä kioskeja ja ravintoloita josta sai ostaa ruokaa ja juomaa.

Széchenyin kylpylässä on lukuisia erilaisia altaita sekä sisällä että ulkona. Kylpylän vesi tulee kuumista lähteistä ja lämpenee siis luonnon voimalla. Altaiden lämpötilat vaihtelivat 18-38 asteen välillä. Veden haju oli joissakin sisäaltaissa epämiellyttävä ja joissakin altaissa kellui jotain kasvinosia. Tämä johtunee siitä, että nyt emme kylpeneet vesijohtovedessä vaan kuumasta lähteestä tulevasta vedestä, joka mineraalien ja vulkaanisen alkuperänsä vuoksi voi tuoksahtaa vahvalle rikille.

Ulkona oli myös oikea kuntoallas.
Osa sisällä olevista altaista oli pois käytöstä.
Joidenkin altaiden yhteydessä oli mahdollista kuntoilla oikein punttien kanssa.

Altaiden lisäksi kylpylässä oli myös useita saunoja, infrapunasaunoja, hyörysaunoja ja aromisaunoja. Suomalaiselle saunalle oli ihan oma erillinen osasto, jossa saunan lisäksi oli kylmäallas, sekä iso jääastia mihin oli tehty jäähilettä. Ihmiset hieroivat itseensä kylmää ja karheaa jäähilettä viilentyäkseen. Kylmäallas näytti tuottavan ihmetystä osalle ihmisistä ja kaikki eivät voineet käsittää miksi me viihdyimme saunan päälle kylmäaltaassa pitemmän tovin.

Halusimme ottaa päivästä kylpylässä kaiken irti ja muutaman tunnin jälkeen kun olimme vuorotellen kylpeneet ja saunoneet päätimme suunnata hierontaan. Varasimme hieronnan etukäteen saapuessamme kylpylään vastaanottotiskiltä. Hierontoja oli tarjolla eri pituisia, me valitsimme 60 min rentouttavan hieronnan. Ja rentouttava se todella oli! Itse taisin nukkua suurimman osan ajasta. 😁

Lisämaksusta kylpylässä oli tarjolla myös kylpemistä oluttynnyreissä 45 minuutin ajan. Kylpytynnyrin vieressä oli oluthana, josta sai juoda niin paljon olutta siinä ajassa kuin vain ehti ja jaksoi. Itse en ole oluen ystävä, mutta pitihän tämäkin mennä testaamaaan koska M ehdottomasti halusi. Se taisinkin olla enemmän miesten juttu, en nähnyt olutkylpylässä itseni lisäksi kuin yhden naisen ja hänkin oli henkilökuntaa. Oluen ystäville ja miehille voin suositella tätä kokemusta ehdottomasti! Lilluimme 45 min tynnyrissä, johon oli sekoitettu samoja aineita kuin mitä käytetään olutta valmistaessa- ne tekevät kuulemma hyvää iholle ja koko keholle. Itse kaipasin tarjolle jotakin muutakin juotavaa kuin olutta ja ystävällinen henkilökunta hakikin minulle limsapullon niin ei tarvinnut ihan kuivin suin istua koko seremonian ajan. Kuumassa olutvedessä istuessa kun tuli myös oikeasti jano!

Budapestin kylpylöitä ei suositella alle 14-vuotiaille, mutta käsittääkseni Szechényin kylpylään olisi myös lapset olleet tervetulleita. Lapsia kylpylässä en kuitenkaan nähnyt. Hintatasosta kylpylässä en osaa sanoa yhtään mitään 😁 Unkarin valuutta on niin outo etten osaa sitä osaa päässäni yhtäkkiä muuntaa euroiksi ja kuitit katosivat roskien mukana ennen kuin ehdimme niitä katsella. Mutta veikkaus, että pääsylippuineen, hierontoineen, ruokineen, juomineen, olut tynnyrissä lilluminiseen, sekä pyyhkeet ja rantasandaalit sieltä ostettuna rahaa meni KAHDELTA HENKILÖLTÄ päivään Szechényin kylpylässä noin 200-250e. Mikäli haluaa käydä vain kylpemässä ja muistaa ottaa mukaan omat pyyhkeet ja sandaalit, sekä eväät niin päivän kylpylässä viettää varsin edullisesti.

Voisin milloin vain lähteä uudestaan Budapestiin ja ehdottomasti kylpylään nauttimaan ja rentoutumaan! ❤️😍

-V

Hyvinvointi Hyvä olo Terveys Suosittelen