Kesäkuu kirjoina

Kesäkuussa äänikirjapalvelun sopimus loppui ja en tullutkaan uusineeksi sitä, koska ajattelin katsoa ensin miten uusi vuorotyö lähtee sujumaan.

Totta on, että ensimmäisinä päivinä kun äänikirjapalvelu loppui käsi hakeutui kokatessa ja siivotessa puhelimelle, että kuuntelisin jotain kirjaa samalla. Kunhan pääsen tähän kesän- ja työnrytmiin, niin varmasti palaan äänikirjoihin. Ehdin kuunnella 3 kuukaudessa yli 150 tuntia ja 18 kirjaa, joten ei aivan turha palvelu.

Äänikirjojen sijaan kesäkuussa vierailin pitkästä aikaa kirjastossa hakemassa kirjapinon. Ja aivan sattumalta ja suunnittelematta, luin pelkästään kotimaisia uutuus kirjoja. Kyllä meillä on rikas kieli ja paljon hyviä kirjailijoita täällä kotimaassa.

*Sofia Pekkarisen Luna 2.0 pureutuu elämään tässä ja nyt, kuntosalin ja instagramin maailmassa kun mikään ei riitä.

Luna on saanut siipeensä parisuhteessa, ja etsii muutenkin paikkaansa elämässä. Työpaikka kahvilassa riittää Lunalle, mutta kotopuolesta äiti vihjaa opiskeluiden suuntaan. Vapaa-aikaa Luna viettää ystävien ja siiderin merkeissä Helsingin yössä.

Luna päättää polkaista käyntiin uuden Luna 2.0 projektin liikkeelle ja buustia tähän tuo lihaksikas samalla salilla käyvä mies. Kuinka Lunan lopulta käy vartalonsa ja rakkauden etsinnän suhteen salitreenien ja instagram-kuvien viidakossa?

Alun perusteella ajattelin kasvaneeni ohi jo tästä kirjallisuusgenrestä, mutta loppua kohti Lunan toivoton sokeus ja sähläys, saa jonkun myötä-ärsytyksen siivittämänä viihtymään kirjan parissa. Lunan omat tarinat Naudan seikkailuista, muun kerronnan lomassa ovat mahtavia.

Kirja oli oikein viihdyttävä kesäkirja ja puolen välin paikkeilla se aivan koukutti lukemaan.

(Tammi 2021, 344 sivua). 

*Reijo Mäen  uutukainen Sulhasmies on 32. Vares-dekkari.

Turun yössä Vares kosii juuri tapaamaansa leidiä, joka katoaa aamulla. Luusalmi porukoineen järjestää polttarit morsiamesta huolimatta. Kaksi murhaa, liivijengi MotoFukkers ja toisenlainen jengi Los Otros saavat aikaan hykerryttäviä juonen käänteitä. Ei enempää paljastuksia, jotta pääset yllättymään.

Taattu Turku dekkari Vares tyyliin, parasta Varesta pitkään aikaan. Erittäin viihdyttävä ja koukuttava.

(Otava 2021, 349 sivua)

* Nelli Hietalan kynästä kirjoitettu Maailmanlopun kahvila oli ihana, hauska ja suloinen.

Aurelia lähestyy ikävuosiltaan uhkaavasti neljääkymppiä ja on juuri jäänyt työttömäksi ja parisuhderintamallakin on hiljaista. Aurelia haaveilee yksin vauvasta, mutta toteutus ontuu.

Aurelia päätyy pohtimaan elämäänsä tätinsä luo maalle ränsistyneen kartanon maille, jossa kummittelee ja vanhankansan sanonnat lipstikan varsineen ja omenapuineen saavat uudet tuulet puhaltamaan.

Tämä oli ihastuttava ja lukijan mielessä poukkoili neuvot Aurelialle tarinan edetessä. Mieli jäi kaipaamaan selvästi jatko-osaa Maailmanlopun kahvilalle, miten olisi kahvila kesäloistossaan asiakkaineen ja ehkäpä Henni-serkku voisi sillon vuorostaan löytää rakkauden?

Tästä löytyy myös viime kesältä Nelli Hietalan kirjasta suositus Välipala kesäkassiin.

(Karisto 2021, 197 sivua)

Jarkko Sipilä tuo osansa jälleen kesän uutuuksiin Takamäki-sarjaa jatkavalla Pelontekijät-dekkarillaan.

Takamän porukka saa selvitettäväkseen kerrostalon rappukäytävässä oven läpi ammuskelun. Ampuja pääsee pakoon ja huoneiston asukas ei puhu, mutta haluaa jatkaa putkassa oloaan. Pikkurikollisia, vasikoita, tietolähteitä ja isompia tekijöitä.

Olisihan tämä helppoa, jos jotenkin voisi erottaa rosvot ja poliisit sekä poliisien rosvokaverit ja rosvojen poliisikaverit. Tietolähteistä puhumattakaan.

Jännittävä, hyvä ja laadukas dekkari jälleen kerran. Ja Suhonen ja Suikkanen mukana tietenkin.

(CrimeTime 2021, 329 sivua)

* Anna-Leena Härkösen Rikospaikka ei nimestään huolimatta ole rikosromaani kuitenkaan, vaan mustalla huumorilla höystetty kertomus suhteiden ja suhteettomuuksien sietämisestä ja sietämätyömyyksistä.

Kirja sivaltaa Härköselle tutulla suorasanaisella tyylillä suoraan ystävyyden ja parisuhteen kiehumispisteisiin. Mitä kaikkea saa ja pitää suhteessa kestää?

Aivan loistava kirja. Taitava ytimekäs kerronta ja kieli sekä samaistumispinnat pitävät lukijaa otteessaan. Tämän luin yhdeltä istumalta. Uusimman novellikokoelman kohdalla toivoinkin Härköseltä uutta romaania ja tämä täytti kaikki toiveet.

(Otava 2021, 224 sivua)

* Jukka-Pekka Palviainen on kirjoittanut romaanin Kaikella kunnioituksella, joka kertoo kahden sisaruksen tarinaa vuoro luvuin. Tuomaksen ja Kaisan isä on kuollut ja molemmat sisaruksista päätyvät pohtimaan omia uskonnollisia kantojaan.

Tuomas on vanhapoika ja kaipaa rinnalleen jotain, sattumalta hän päätyy puhujaksi uskonnottomiin hautajaisiin, tässä on hyvä syy pyytää neuvoja viehättävältä papilta. Kaisa on onneton avioliitossaan ja hän haikailee rippikouluaikojen ihastuksen perään.

Mustalla huumorilla terästettyä, kotimaisien vanhojen biisien sanoituksilla höystettyjä aasinsiltoja ja yllätyksiäkin sisältävä  kelpo romaani.

(Karisto 2021, 205 sivua)

* Anu Joenpolvi on esikoiskirjailija ja minä voitin Ihanat kirjat- arvonnassa hänen kirjoittamansa ennakkokappaleen elokuun lopulla julkaistavasta Poutaa ja perunankukkia. 

Jos maalaisromantiikka on sun juttu ja tykkään Anni Polvan kirjoista, Katajamäki-sarjasta tai Jylhäsalmi-sarjasta, niin rakastut tähän!

Liina ottaa rakkauselämässä siipeensä työpaikalla ja irtisanoutuu työstään ja pakkaa kassinsa lomareissua varten miettimään tulevaa. Liina matkaa Rantakylään vanhaan mummolaansa. Mummon idyllisessä pirtissä majailu, traktorilla ajo kuten myös perunankasvatus onnistuu Liinalta maalaismaisemissa. Ja eipä aikaakaan, kun naapurin viljelijä lampaineen on pihapiirissä sekä kylän rautakaupan myyjäkin vaikuttaa kiinnostavalta. Miten Liinan käy maaseudun miesten kanssa?

Kirja kaupoissa elokuun lopulla 2021.

(Karisto 2021, 212 sivua)

Jäi kesken;

Äänikirjana Marian Keyesin Aikuiset ihmiset (Tammi 2021). Kaikki aiemmat Keyesin tuotannot olen lukenut kirjana ja niistä pitänyt, mutta en tiedä johtuiko äänikirjasta vai mistä mutta kesken tämä jäi. Liikaa ihmisiä, sukulaisuuksia ja kirja oli todella pitkä äänikirjaksi. Kuuntelin kirjasta kuitenkin yli puolet melkein 20 tuntia, mutta silti se vaikutti sekavalta. Ihmisten salaisuudet ovat tässä kirjassa tapetilla.

Kesäkuussa luin yhteensä  1860 sivua,7 kirjaa, puolikas äänikirja.

Heinäkuu alkoi kirjojen osalta myös kotimaisella uutuudella, luvassa ainakin maalaisromantiikkaa. Mukavaa heinäkuuta sinne!

Tästä viime kesän Vares ja Takamäki vinkki.

Anna-Leena Härkösen uusin novellikokoelma vinkki tässä.

kulttuuri kirjat suosittelen uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (5)
  1. Kiva lista! Nyt tuli luettavaa!

  2. Mäkin ihastuin Nelli Hietalan Maailmanlopun kahvilaan, joka ehdottomasti ansaitsee jatkoa!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *