Maaliskuun kirjat

Maaliskuun kirjoja kertyi äänikirjojen ansiosta mukavasti. Tässä esittelyssä ja arvosteluissa kaikki lukemani ja kuuntelemani kirjat maaliskuun ajalta.

Otin maaliskuun alkupuolella äänikirjat käyttöön ensimmäistä kertaa elämässäni pitkän harkinnan jälkeen, lue myös tästä miten se sujui.

Äänikirjat ovat olleet ihania, ne ovat tarjonneet monta elämystä, monia tunteita ja uusia tilanteita kuunnella kirjaa.

Äänikirjoina kuuntelin maaliskuussa seuraavat kirjat ;

*Miten täältä pääsee pois, Maiju Markkanen ja Tero Tiittanen

Minuutin ja kahden minuutin mittaisia lyhyitä tarinoita kamalista ja huvittavista treffeistä tosielämässä. Muutaman tunnin mittainen koko äänikirja. Monetkaan treffit eivät saaneet nauramaan, mutta kummastelemaan sai hyvinkin moni. Sarjatreffaajat ja tinderinkäyttäjät saattavat hyvinkin samaistua. Sopii taustahälyksi, kirjana olisi saattanut olla parempi.

Julkaisija; Bazar

*Vaihtokauppa, Beth O ’Leary 

Isoäiti ja hänen tyttären tyttärensä vaihtavat asuntoja ja sen myötä myös asuinkaupunkejaan. Isoäiti muuttaa maalaiskylästä Lontooseen mukanaan tyttärentyttärensä älypuhelin ja tyttärentytär jää pieneen kylään isoäitinsä taloon vanhan nokialaisen kanssa. Isoäiti seikkailee Tinderissä ja Lontoossa kuin ainakin, mutta myös hänen tyttärentyttärensä sopeutuu yllättävän hyvin pieneen maalaiskylään. Mukaan mahtuu rakkautta ja romantiikkaa sekä toisten asioihin puuttumista ja kohellusta.

Lukunopeutta piti reilusti nopeuttaa, ettei tylsistynyt. Hieman lapsellinen ja ennalta-arvattava jossain kohdin, mutta viihdyttävä ja mukava tarina. Saman kirjailijan Kimppakämppä oli paljon parempi lukukokemus kuin tämä (joka on luettu blogissa täällä -> Kirjavinkkejä; 2x 100% hömppää ja suomalaisia rikoksia )

Julkaisija; WSOY

*Suon villi laulu oli ihan ensimmäinen kuuntelemani äänikirja.

Delia Owensin Suon villi laulu on herkkä, ihana tarina. Sanna Majurin lukemana äänikirja on kuin luettua satua äärimmäisen mielenkiintoisen kirjan ja luontokuvauksien lisäksi.Tähän äänikirjaan jäin heti koukkuun, kuuntelemista oli todella hankala lopettaa.

Kirja kertoo aina 50- luvulta 2000-luvulle saakka pienen tytön huikean yksinäisen kasvutarinan keskellä suoalueita naiseksi. Lisäksi kirja kuvailee suoalueilla eläviä eläimiä, hyönteisiä, simpukoita, kaikkia  rämeellä eläviä olentoja sekä kasvillisuutta erittäin tarkasti ja mielenkiintoisesti. Lisäksi tarina kertoo murhamysteeristä ja vieläpä herkästä rakkaudesta. Mahdottoman ihana runollinen luontokuvaus, selvitymistarina sekä yksinäissävytteinen rakkaustarina.

Julkaisija; WSOY

*Suvi Ratisen Hyvä tarjous oli erittäin samaistuttava kuvaus talokaupoista haaveilevasta sinkkunaisesta.

Kirja kertoo naisesta joka on päättänyt miessuhteissa petyttyään ostaa maalta oman kotitalonsa vanhemmiltaan. Säästöjäkin on jo kertynyt ja pankin kanssa neuvoteltu. Sitten eikun maalle pääsiäisen pyhiksi kertomaan vanhemmilleen aikeistaan ja katsastamaan paikkoja. Samallahan voi miettiä remppa- ja sisustusratkaisuja taloon. Kuinkas sitten kävikään?

Tämä oli oikein hauska ja ironinen tarina, kuvittele se häpeä kun sun porukat on kutsunut huutokauppakeisarin ja Helin kotiinsa katsomaan myytäviä tavaroita ja sinä kuulet siitä, kun yhdessä näette sen jakson televisiosta oikein naapureiden ja kakku kahvien kera. Sisältää 80-luvun lasten myötähäpeää ja nostalgiaa, erittäin samastuttava. Erilainen kuin Ratisen aiempi Matkaystävä, joka sekin oli hyvä.

Julkaisija; Otava

*Marko Annala kirjoittama Kuutio kertoo tarinaa isästä ja pojasta. Ensin on asumusero tai niin luulisi, mutta se olikin ihan ero. Aatu asuu vuoroin isällä ja vuoroin äidillä. Isän ja pojan suhde on koskettava ja tarinan punainen lanka. Kirja on kertomus rakkauksista, avioerosta, elämän makuisesta arjesta loistavalla huumorilla höystettynä.

Julkaisija; Like

*Laura Lehtola Minä valitsin sinut  kertoo Elisan ja Saaran rakkaudesta solukämpän kämppiksistä pienen pojan äidiksi ja äipäksi. Tarina kahden naisen rakkaudesta sen tuomasta rakkauden vaikeudesta toisille ja itselle. Piristävä erilainen rakkausromaani.

Julkaisija; Otava

*Matt Haig Keskiyön kirjasto kertoo Norasta, josta tuntuu että elämä potkii päähän ja kunnolla. Kukaan ei rakasta, veljen kanssa on välit poikki, kissa kuolee, naapuri ei tarvitse enää asiointiapua, pianon soiton oppilas se ainoa ei halua jatkaa. Nora ei keksi enää syitä elää, hän ottaa lääkkeiden yliannostuksen. Yliannostus kuljettaa hänet keskiyön kirjastoon, elämän ja kuoleman väliin. Kirjasto on täynnä kirjoja, jotka kertovat Noran elämistä. Mitä olisi tapahtunut, jos Nora olisi elämän erivaiheissa valinnut toisin. Hän pääsee kurkistamaan näihin elämiin yksi kerrallaan.

Mahtava kevytfantasia kirja elämänvalinnoista ja epätoivosta sekö katumisesta. Koskettava ja ihana kertomus.

Julkaisija; Aula&Co

*Eeva Kolu on kirjoittanut monesti kohistun Korkeintaan vähän väsynyt. 

Läpileikkaus 2000-luvun burnoutkulttuuriin tämän maailman keskellä jossa mikään ei riitä. Kirjailija kertoo myös itsestään ja omista kokemuksistaan, joka tekee kirjasta miellyttävän. Teräviä havaintoja ja hyvin samaistuttava. Loppu oli hieman puuduttavaa, mutta antaa ajattelemisen aihetta suorituskeskeiseen elämään.

Julkaisija; Gummerus

Ainoana kirjana maaliskuussa luin tämän;

*Beth Morreyn Missy Carmichaelin rakkaustarina on kerrassaan ihastuttava romaani.

Missy suorittaa elämän perustoiminnot päivästä toiseen, mukaanlukien kuolinilmoitusten lukeminen lehdestä. Hän on hyvin yksinäinen, lähes 80-vuotias. Sattumalta päivittäisellä kävelyllään hän joutuu kasvotusten toisen ihmisen kanssa, rutiinut rikkoutuvat yhtäkkiä ja hänen elämäänsä alkaa tupsahdella ihmisiä ja koiria syystä ja toisestakin. Kirjassa riittää yllättäviä käänteitä viimeisille sivuille saakka.

Missy Carmichaelin rakkaustarina on  tarina yksinäisyydestä, ystävyydestä, rakkaudesta, luovuttamisesta, syyllisyydentunnosta ja elämästä. Jotenkin sopiva tarina näin korona-aikaan. Mukaansa tempaava juoni jossa suru ja ilo vuorottelevat, mutta tarina on hurmaava ja suloinen. Vaikka kirja saa myös kyynelehtimään siitä jää lukijalleen hyvä mieli pitkäksi aikaa.

Julkaisija; Bazar 2020, 416 sivua.

(Kirja saatu Bazarilta arvostelukappaleena).

Kuunneltuja kirjoja 8 kappaletta, luettuja kirjoja 1 kappale.

Äänikirjat ovat olleet nyt testissä noin kuukauden, kuukauden ilmainen kokeilujakso päättyy viikonloppuna. Vielä pohdin jatkanko palvelun käyttöä.

Äänikirjat ovat olleet ihania, ne ovat tarjonneet monta elämystä, monia tunteita ja uusia tilanteita kuunnella kirjaa, mutta luetut kirjat jäivät vähiin ja maaliskuussa olin lomalla joka vaikutti suureen määrään kuunneltuja kirjoja. Se mietityttää että, jos en ehdi kuukaudessa kuunnella kuin yhden kirjan ja maksan siitä kuitenkin kuukausimaksun jolla voisin kuunnella enemmän, vuosi tasolla maksu tuntuu korkelta. Nyt kuitenkin aion vielä huhtikuun kuunella kirjoja ja mietin uudestaan sitten miten jatkan, vai voinko jatkaa enää edes ilman äänikirjoja?

Lyhykäisyydessään kuunnelluista äänikirjoista;

Äänikirjoista Suon villi laulu oli huikea elämys, Matt Haig ja Marko Annala olivat lukulistalla muutenkin ja olivat huippu hyvät, Suvi Ratinen ja Laura Lehtola yllättivät iloisesti, Miten täältä pääse pois ja Vaihtokauppa tuottivat hienoisen pettymyksen.

Nyt menossa äänikirjana  Saara Turunen, Järjettömiä asioita, Tammi.

Mitä suosittelet seuraavaksi kirjaksi?

Turvallista aprillipäivää ja leppoisia pääsiäisen pyhiä!

kulttuuri kirjat rakkaus ystavat-ja-perhe
Kommentit (6)
  1. Haig on kyllä ihan kova kantisen kirjan ansainnut, mulla oli vaan kiire päästä nauttimaan siitä.

  2. Juuri eilen (tässä melko pitkällä sairauslomallani) mietin, mitähän nappaisin lukulistalle – kiitos siis tästä postauksesta!

    Monet näistä lukemistasi kirjoista olen itsekin lukenut, nyt kuuntelussa Hyvä tarjous. Miten täältä pääsee pois -teoksesta olin samaa mieltä kanssasi, Kolun kirjasta pidin, minusta se oli taiten kirjoitettu ja koottu. Suon villiä laulua on moni suositellut, se on varmaan ”pakko” lukea.

    Suosittelen sinulle: 1) Kaikki anteeksi, 2) Suljettujen ovien takana, 3) Pintaremontti, 4) Minäpäivät ja 5) Jälkikasvukausi, jokerina 6) Sirkka

    Minna

    1. Kiitos vinkeistä! En olekaan lukenut noista kuin tuon Pintaremontin ja Kaikki anteeksi.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *