Vuoden 2022 viimeiset kirjat 24+1

Kirja vuosi 2022 on nyt saatu pakettiin, ja olihan se aikamoinen. Viisikko lukupiirimme toi siihen omaa huikeaa vaihtelua kirjoineen, joita en ilman lukupiiriä olisi lukenut ja kokenut. Ja ilokseni lukupiiri jatkuu edelleen tuleva vuonna.

Seuraavassa joulukuun luetut kirjat lyhykäisyydessään, toivottavasti löydät jotain lukuvinkkejä omaan kirjapinoosi.

📚 Maija Kajanto on kirjoittanut täydellisen kotimaiseksi harvinaisen joulukirjan, Taatelitalvi. Taatelitalvi jatkaa viime kesänä Korvapuustikesällä alkanutta Kahvila Koivu-sarjaa, toivotaan että sarjaan tulee vielä jatkoa.

Pyhävirrallekin on saapunut talvi. Krisse pyörittää ihanaa Kahvila Koivua, mutta on rohkeasti ottanut kahvilan rinnalle uuden aluevaltauksen kylällä ja rempannut vanhan lukion tilat idylliseksi retkeilymaja- hotelliksi. Joulun lähestyessä hotellin ja kahvilan pyöritys on melkoinen rumba. Samalla Krisse saa Lapista yllättäviä apujoukkoja ja sydämenasiatkin ilmoittelevat olemassaolostaan. Kuinka joulun käy, kuinka käy hotellin tulevaisuuden, entä Krissen sydämen? Ota kuppi kuumaa ja käperry nojatuoliin ottamaan siitä selvää.

Taatelitalvi oli jopa ihanampi kuin Korvapuustikesä. Kirja on yllätyksellinen, jouluinen ja taas täynnä ihania reseptejä. Aivan ihana 🖤

Ja ihanaa oli myös, että yllätyksellinen kytkös Kajannon edelliseen sarjaan (Mittoja ja tilaustöitä, Itsepä tilasit, Kuin tilauksesta) heräsi eloon tässä kirjassa.

WSOY 2022, 230 sivua. (Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta).

📚 Natalie Jenner Bloomsburyn naiset oli todella ihastuttava teos.

Bloomsbury books-kirjakauppa on seisonut tukevasti jaloillaan 51 ehdottoman säännön ja mies johtajiensa toimesta. Lontoo on alkanut vihdoin nousta kukoistukseen viiden pitkän sodanjälkeisen säännöstelyn vuosien jälkeen. 1950-luku on nopeiden ja suurten muutosten aikaa. Bloomsbury booksissa työskentelee kolme itsellistä, sinnikästä ja rohkeaa naista Vivien, Grace ja Evie. Jokaisella heistä on omia kunnianarvoisia ja ihailtavia suunnitelmia, niin kirjakaupan kuin omien elämiensäkin suhteen.

Lopulta kirjakaupassa jokainen keittää itse omat teensä, eikä niin että joku naisista vastaa siitä määrätyin tasa tunnein, näin kyllä on edelleen myös tässä meidän todellisessa maailmassa valitettavan useassakin työpaikassa, mutta ei enää Bloomsbury Booksissa.

Yleensä mukavuusalueeni kirjojen suhteen pysyttelee nykyajassa mukavasti, mutta tämä oli oikein ihastuttavaa vaihtelua. Hurmaavat henkilöhahmot ja todellista historiaa.  Pidin tästä kovasti.

Minerva 2022, 380 sivua.

📚 Emmi Pesonen Taikurin tyttäret on mukaansa tempaava ja ahmittava kaunis, mutta lohduton kertomus kahdesta sisaruksesta kahdessa kodissa.

Linda ja Magda ovat läheiset siskokset. Kun pikkusisko Magda syntyi, isä kävi töissä ja äiti oli aina väsynyt. Linda hoiti Magdaa äidin ohjeiden mukaan ja myöhemmin jopa haki hänet tarhasta. Isä hypnotisoi asiakkaita työhuoneellaan, ja tätä tytöt seurasivat salaa hurmioituneina ja jännityksissään salaa. Vanhemmat eroavat ja tytöt erotetaan toisistaan. Magda joutuu äidin mukana Helsinkiin ja Linda jää asumaan Porvooseen isän kanssa. Isän luona on niukkaa, mutta Linda saa kasvaa vapaasti kohti unelmiaan. Magda joutuu pääkaupungissa aikuisen miehen kanssa suhteeseen ja päihdekokeiluihin.

Vuosia myöhemmin Inna löytää hypnotisoija isoisänsä laatikon, ja sisältö saa palamaan Innan muistoihinsa. Mikä on totta ja mikä ei.

Tämä kirja oli todella lukemisen arvoinen. Raikas, erilainen, uskottava aikalaiskuvaus. Pidin tarinasta ja kielestä, mutta aivan erityisesti henkilöhahmoista ja todentuntuisuudesta.

Otava 2022, 267 sivua.

📚 Alexandria Bellefleur Tähtikuvioita on jouluinen romanttinen komedia, pääosassa raikkaasti ovat kaksi naista.

Elle kiirehtii ystävänsä järjestämille sokkotreffeille, joissa hän kohtaa ystävänsä hurmaavan siskon Darcyn. Someastrologi Elle ei voi käsittää vastakohtaansa Darcya. Sattumien summa saa kuitenkin nämä kipinöitä välillään tuntevat vastakohdat esittämään paria joulunajan. Ja kuinkas sitten kävikään?

Parempiakin joulukirjoja olen lukenut.

Otava 2022, 335 sivua. 

📚 Jenny Gladwellin Sydämeni lahja vie lukijansa vaihderikkaaseen joulunajan seikkailulle Norjaan.

Toimittaja ja somevaikuttaja joukko viedään juuri ennen joulua Norjaan tutustumaan luksusmatkoihin. Jane on yksi näistä toimittajista. Sydänsuruinen Jane saa kokea monenmoisia tunteita ja imarteluja kollegaltaan ja myös hieman samassa työpaikassa työskentelevältä valokuvaajalta. Siinäpä sydämenoikkuja kerrakseen. Jane tapaa matkallaan myös vanhan miehen, joka pyytää Janelta apua sota-aikana ja sen jälkeen kätkettyjen rakkauskirjeiden etsinnässä.

Hitaasti asiaan pääsevä tarina, paranee loppua kohden, mutta valitettavan ennalta arvattava. Lämmin ja jouluinen kirja kuitenkin.

Otava 2020, 303 sivua.

📚Mona Bling on kirjoittanut tietokirjan, joka jokaisen tulisi lukea. Uskon, että kukaan ei voi olla oppimatta mitään uutta kirjasta 23 transmyyttiä, totta ja tarua transihmisistä, tai ehkä jopa itsestään.

Kirja käy luku luvulta kirjailijan omien kokemusten sekä muidenkin ihmisten elämänkokemusten sekä asiantintiahaastatteluiden kautta totuudet ja tarut mielenkiintoisesti läpi. Tämä kirja auttaa ymmärtämään sukupuolivähemmistöjen edustajia, ja on erittäin yleissivistävä teos. Suosittelen erityisesti, jos elämääsi kuuluu lapsia ja nuoria koti-tai työelämän kautta.

Viiden tähden teos. ✨

Into 2022, 264 sivua. (Kirja saatu kustantajalta).

📚 Sophie Kinsella ei pettänyt lukijaansa uutuudessa Kuokkavieraana kotona. 

Aivan järkyttävän hauska ja hyvää viihdettä. Kinsella vain paranee kirja kirjalta.

Effien vanhemmat ovat eronneet, eikä Effie ole aivan tointunut tästä. Isän uusi naisystävä ei myöskään helpota tätä asiaa, hän on Effien kanssa hieman napit vastakkain. Kaiken lisäksi Effien lapsuudenkoti on nyt myyty ja isän uusi naisystävä järjestää talon jäähyväisjuhlat. Effie ei mene oikeasti juhliin, vaan puikahtaa lapsuudenkotiinsa kuokkimaan. Huvittavat salaiset keskustelut perheen kesken ja pöydän alla vakoilu on ratki riemukasta.

En kyllä millään ymmärrä kuinka Effie pystyy salakuuntelemaan hiiskumatta ja kommentoimatta. Minua kyllä niin nauratti tämä.

WSOY 2022, 332 sivua.

📚 Jenny Baylissin Talvi kaukana kaikesta on mukiinmenevä kirja. Aivan hyvä, kiva ja ok. Ei siis kovin suuria tunteita herättänyt tämä kirja.

Annien lapset ovat lentäneet pesästä ja oma menestyvä ravintola pitää hänet liikkeessä. Annien aviomies jää pettämisestä kiinni heidän yhteisessä ravintolassaan. Tästä alkaa uusien alkujen ja mahdollisuuksien elämä.

Eron jälkeen Annie päätyy lehti-ilmoituksen perusteella merenrantakylään talovahdiksi. Annie päätyy uusiin puuhiin lukupiirin ja kahvilan merkeissä. Toipuuko Annie erosta ja pääseekö hän jaloilleen?

Ihastuttava tarina, ennalta-arvattava, ihan hyvä.

Otava 2022, 448 sivua.

📚 Åsa Hallengårdin Antiikkikurssi eksyneille sydämille aloittaa uuden Feelgood-sarjan.

Seitsenkymppinen Kristina ryhtyy pitämään antiikkikurssia vastahakoisesti. Kurssille osallistuu kaiken kirjavaa sakkia, kurssin aikana osallistujen tarinat limittyvät toisiinsa rakkauden, uusien alkujen, ystävyyden ja petollisuuden keinoin.

Erittäin monta lukua, luvut yksinkertaisia ja lyhyitä. En pitänyt oikein tästä kirjasta, tönkkö ja liikaa henkilöitä.

SAGA Egmont 2022, 434 sivua.

📚 Carole Matthews Päivänpaistetta ja merituulia on perus tavallinen, särkyneen sydämen hoitelu hömppä. Menee mukiin. Et menetä mitään, jos jätät lukematta.

Jodie saa tarpeekseen petollisesta aviomiehestään ja pakenee saarelle veljensä asuntolaivaan rauhoittumaan. Taakse jää mies, työ ja Lontoo. Rauhasta ja yksinäisyydestä saa vain haaveilla, sillä Isle of Wightillä seuraan tuppaantuu naapuri ja tomera kotiapulainen. Jodie alkaa kuitenkin kotiutua saarelle erittäin hyvin, kunnes menneisyys palaa. Miten Jodie valitsee?

Minerva 2022, 428 sivua.

📚 Elsa Anttilan Pankkineiti ja paremmat ihmiset on aivan mahtava Anni Polvamainen Isojärven kylän tapahtumien värittämä tarina. Kirja on aiemmin julkaistu vuonna 1981, joten tarina on oikein autenttinen maitotileineen kaikkineen. Oikein virkistävä.

Suorasanainen Arja saa Isojärven pankista pankkiemäntänä. Kylällä vallitsee oma tiukka arvojärjestyksensä, mutta kipakka Arja tuokin hersyvän hauskoja tilanteita kylälle koko kylän riemuksi, siinä jää toiseksi kylän juoruakat ja itse pankinjohtajakin.

Elsa Anttila on muuten Susikoira Roi nuorten kirjasarjan kirjoittajan  Jorma Kurvisen salanimi.

SAGA Egmont 2022, 317 sivua.

📚 Milly Johnsonin Teetä auringonkukkien kahvilassa on melkoinen juonittelu ja suhdesoppa vahvoista naisista.

Connie on uskonut sina tähän päivään saakka olevansa aviomiehensä ainoa nainen. Della paljastaa Connielle hänen aviomiehensä petturuuden. Della on saanut tarpeekseen pomonsa petollisuudesta ja paljastaa hänet siksi tämän vaimolle. Connie ei jätäkkään avimiestään, vaan ystävystyy Dellan kanssa ja yhdessä he punovat melkoisen juonen miehen pään menoksi. Kosto on suloinen, vaikka suklaa ei niinkään tässä kirjassa.

Melkoisen ahmittava kirja.

Bazar 2022, 555 sivua.

📚 Edith Egerin Auschwitzin tanssija on kirjailijan oma selviytymistarina. Kauhistuttava, mutta todella mielenkiintoinen ja otteessasn pitävä lukukokemus. Tämä tarina jäi mieleen pitkäksi aikaa.

Edith joutuu perheineen teini-ikäisenä keskitysleirille ja hän selvisi leiriltä tanssimalla. Kun vangit pääsivät vapauteen 1945 Eger oli siskonsa kanssa vain vaivoin enää hengissä, kun heidät löydettiin ruumiskasasta.

Edith on opiskellut psykologiksi ja erikoistunut traumaperäisen stressin hoitoon. Kirjan lopussa kerrotaan hänen auttamistaan potilaista, kun hän itse yhä on mielensä vanki. Kirjan loppuosa ei ollut, niin otteessaan pitävä kuin muu osa kirjasta, jota olisi voinut lukea loputtomiin.

Käsittämätön tarina ja huikea teos. Vaikuttavinta ja mieleenpainuvinta lukemista aikoihin.

Into 2022, 381 sivua. (Kirja saatu kustantajalta).

📚 Heine Bakkeid Haudattu salaisuus 

Kirja on Thorkild Askesta kertovan dekkarisarjan neljäs osa, ja vaikkakin itsenäinen sellainen en päässyt tähän mukaan lainkaan. Kun taas toinen perheenjäsen, joka luki myös tämän tykkäsi kirjasta. Niin ne ovat erilaisia nämä lukukokemuksetkin.

Rannalta löytyy ruumis, jonka epäillään olevan viisi vuotta sitten kadonneen konstaapeli Simon Bergelandin. Simon on juuri se, miksi Thorkildin elämä suistui alamäkeen.

Kertomus kulkee nykypäivässä, kun ruumis löytyy sekä viisi vuotta sitten tapahtuneessa vuorotellen.

Into 2022, 423 sivua. (Kirja saatu kustantajalta).

📚 24 yötä jouluun, huippudekkaristien jännitystarinoita. Tämä kirja oli tänä vuonna minun joulukalenteri. Joka aamu luin ennen töihin lähtöä aamukahvilla päivän luukun.

Osa tarinoista jättää ratkaisun ärsyttävän kutkuttavasti lukijan kontolle, ja sekös se työpäivän aikana mietitytti. Osa oli jopa hyytävän karmivia kertomuksia. Oikein hyviä ja napakoita dekkarikertomuksia.

Kirjailijoina mm. Leena Lehtolainen, Christian Rönnbacka ja Arttu Tuominen.

Tammi 2022, 308 sivua. (Kirja saatu kustantajalta arvostelukappaleena).

📚 Johanna Elomaan Kenelle naakat laulavat oli saanut paljon osakseen ylistystä, joten se päätyi minunkin kirjapinoon. Mutta minä en oivallisesta kerronnasta huolimatta löytänyt ihan sitä hehkutusta.

Miriamin puoliso on taiteilija, joka keksii moitittavaa ja riidan aiheesta kuin aiheesta. Miriam elää kuin varpaillaan ja hyväksyy kaiken moitteen kyseenalaistamatta, kiltisti. Iltaisin Miriam seuraa ikkunasta naapurin Jennan viiltelyä. Pitäisikö tehdä jotain asialle, puuttua?

Riia ohjaa joogaa ja mindfulnessia, vaikka itse on vähän hakoteillä. Onhan se helpompaa ohjata toisia kuin tunnistaa ja tunnustaa omat kipukohdat.

Aivan hyvä, välillä henkilöitä oli hieman liikaa ja piti lukijana miettiä että kuka oli kunkin puoliso.

Otava 2022, 304 sivua.

🎧 Amanda Hellberg Krinoliinijoulu

1800-luvun Ruotsissa Lovisa Lind työskentelee puotityttönä makeiskaupassa ja kerää rahaa ja haaveilee uudesta elämästä Amerikassa, sinne ei menneisyys seuraisi. Lovisa saa työkomennuksen Mollbergan kartanoon paronin joulutanssiaisten makeistarjoilun osalta. Kartanossa kummittelee, mutta paronin ja Lovisan välilläkin tapahtuu jotain.

Aivan hurmaava tarina, joka kätkee salaisuutensa viimeisille sivuille saakka. Lopussa kiva karamelli resepti. 🍬

Tammi 2022, 298sivua.

📚 Anneli Vehkoon Se kesä Pariisissa avaa lukijallensa ovet Sinin elämään, kun 20 vuoden avioliitto on hajonnut ja koronapandemia sulkee maailman. Sini on paennut tätä kaikkea Pariisiin.

Miten käsitellä tyhjän pesän syndroomaan, yksinäisyyttä, muutoksia yleensäkin. Mistä löytää uusi suunta elämälle.

Totuudenmukainen ja haikea kirja.

Karisto 2022, 200 sivua.

📚 Frida Skybäckin Lukupiiri maailman laidalla on ihana, herkullisilla henkilöhahmoilla ja huumorinpilkkeellä höystetty kirja. Ihastuin tähän, en odottanut tämän olevan näin hyvä.

Madeleine on matkustanut äitinsä synnyin maahan Ruotsiin 1987, jossa hän katoaa jäljettömiin. Kolmekymmentä vuotta myöhemmin hänen sisarensa Patricia saa kirjeen Ruotsista, jossa on vain hänen sisarensa kaulakoru. Patricia matkustaa sisarensa jäljille Ruotsiin. Ljusskärin Monan bed, breakfast and books hotelissa Patricia saa apua lukupiirin naisilta ja samalla kylän juorut ja rakkauselämät tulevat tutuiksi.

Kirja saa monessa käänteessä veden herahtamaan kielelle lukuisten herkkujen kuvailujen kohdalla. Kirja sisältää useita hyviä ja oikeita kirjavinkkejä, tämä oli kiva lisä tässä kirjassa.

 WSOY 2022, 389 sivua.

📚 Sofia Pekkarinen on kirjoittanut jatkoa Luna 2.0 kirjalle, nimellä  Elämänpeli. 

Luna jatkaa kahvilassa töitä, mutta nykyään pomona, joka onkin voimia kuluttavaa puuhaa. Miesrintamalla ei ole mitään uutta ja ikäkin alkaa painamaan. Ystävä jättää Lunan oven taakse hauskan Elämänpelin tehtävineen, joka saa Lunan tarkastelemaan elämäänsä kantilta, jos toiseltakin.

Hauska, nopea, mutta kannattaa lukea ensimmäinen osa ensin, jos mielit tarttua tähän.

Tammi 2022, 267 sivua.

🎧 Tiia Rantasen Suurinpiirtein on kirjoittajan itsensä elämäkerta, nuoresta iästä huolimatta hän on päättänyt tarttua tähän aiheeseen pikkulapsi vaiheesta nykyhetkeen hauskoin sattumuksin ja muisteloin.

Harmi vain kirja jää hieman inside-huumori painotteiseksi, joten lukija jää ulkopuoliseksi eikä pääse samaistumaan juttuihin, niin että kirjasta jäisi mainittavaa kerrottavaa.

Kosmos 2022, 301 sivua.

🎧 Laura Anderssonin Viinikylän mysteerit, Malja uudelle osat 1-3 ovat ilmestyneet vain e- ja äänikirjoina. Oikein mukavan lyhykäiset osat ja hyvä tarina.

Ranskalaiselle viinitilalle sijoittuva äänikirjasarja on kevyttä ja mysteeristä viihdettä.

Sommelier Anna Rossi päätyy selvittämään nuoruudenrakkautensa Michelin kuolemaa Suomesta Ranskaan. Hyvät henkilöhahmot. Nopea sarja lenkille ja viikkosiivoukseen.

Otava 2022, 54+58+53 sivua.

🎧 Katariina Romppaisen teos Mustikkasoppa on ratkiriemukas sinkkuelämää romaani.

Kolmeakymppiä lähestyvä Sini-Marja eli Mustikka etsii kumppania vierelleen. Joulunpyhät lapsuuden kodissa ja muut toilailut värittävät kirjaa. Värikkään persoonalliset vanhemmat ja sitäkin värikkäämpi muistisairas mummi ovat kirjan rempeään parhautta.

Olen muuten lukenut tämän kirjan jo vuosia sitten. Kirja on kestänyt hyvin aikaa.

Karisto 2011, 178 sivua.

Satu Rämön Hildur pääsi vuoden toiseksi viimeiseksi kirjakseni.

Kauan sitä panttasin, vaikka vain ylistäviä sanoja tästä kuulin. Ja olin jopa Helsingin kirjamessuilla kuuntelemassa Rämön haastattelua kirjasta. Yhden kerran yritin tätä äänikirjana kesällä aloittaa, mutta aika ei ollut silloin otollinen. Nyt sen sijaan oli, hyvin upposi talvinen Islanti, suomalainen neulova poliisimies ja jopa muumimukien maininta. Kyllä, saatan odotella jo jatkoa Rämöltä ja saatoin tehdä parit kirjoneulesukat myös.

Kadonneiden lasten yksikön päällikkö Hildur Rúnarsdóttir kamppailee omien menneisyyden menetyksiä vastaan surffaamalla kylmässä vedessä. Hildur saa työharjoittelijaksi  suomalainen Jakob Johanson, joka pakenee neulomuksineen hankalaa elämäntilannettaan.
Hildur ja Jakob joutuvat yhdessä keskelle omituisia kuolemia ja menneisyyksiä. Menetyksiltä ei välty kukaan.

Odotin jokseenkin enemmän luontokuvausta, mutta hyvä oli dekkari.

WSOY 2022, 364 sivua.

🎧 Anni Turpeisen Aina ei tarvitse jaksaa, kirja väsyneelle osui ja upposi. Tunnistin kohdasta jos toisestakin itseni.

Kirjoittaja tuo aiheen samaistuttavaksi omien kokemusten ja haastateltavien kertomusten keinoin. Miksi aina on kiire ja väsyttää? Miten vanhempani ovat selvityneen lunkimmin tästä samasta? Kirjasta voi löytää lohtua ja ehkäpä jopa keinoja hidastaa.

Otava 2022, 264 sivua.

Joulukuussa luin 24 kirjaa ja kuuntelin lisäksi kolme-osaisen äänikirjasarjan. Melkoinen kirjamäärä, koko vuoden suurin kuukausittainen määrä.

Yhteensä luin 8135 sivua joulukuussa.

Vuosi käynnistyy kirja rintamalla Viisikko-lukupiirin tammikuun  kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittaneella Iida Rauman teoksella Hävitys.

Mukavaa uutta vuotta 2023 ✨✨

~Villasukka~

blogit-150x60.png

kulttuuri suosittelen kirjat tapahtumat-ja-juhlat
Kommentit (4)
 1. Upea lukulista! Elosen kirja odottaa äänikirjahyllyssä. Odotan siltä paljon, sillä sitä tosiaan on hehkutettu. Katsotaan, kuinka käy!

  Minna

  1. Kiitos Minna. Jään odottelemaan lukukokemustasi mielenkiinnolla.

 2. Sulla on ollut kivasti lukuaikaa, selvästikin! 🤩 Bloomsburyn naiset odottelee mulla äänikirjana, joten kiva kuulla, että se oli sun makuun.

  1. Tuli kyllä luettua joulukuussa. Luulen, että mitä enemmän stressiä, sitä enemmän yritän palautua kirja maailmoissa, ainakin nyt tuntui siltä.

   Bloomsburyn kanssa hyviä hetkiä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *