Vuoden ensimmäinen lukukuukausi
Vuoden ensimmäisen kuukauden kirjat on nyt luettu. Huomattavasti hitaampi lukutahti kuin joulukuussa, luin näitä lähinnä unilukemisena ja äänikirjatkin olivat tauolla lähes koko kuukauden. Helmet lukuhaasteeseen aion ottaa osaa taas rennolla otteella.
📚 Elizabeth Dayn Täydellinen elämä löi lukijansa täydellisesti ällikällä.
Koukuttava, raastava, kiehtova ja pahaenteinen tunnelma nappaa verkkoonsa lukijan samantien.
Marisa on tavannut Jaken aivan vasta, mutta on varma heti kaikesta. He muuttavat nopealla tahdilla yhteen ja alkavat perustaa perhettä. Yhteiset rahat eivät riitä kuitenkaan kovin hyvin elämiseen, joten heidän täytyy ottaa alivuokralainen. Vuokralainen on erittäin outo, on talossa liiankin kotonaan ja hän on epäilyttävän kiinnostunut Jakesta sekä Marisasta.
Kirja on täynnä minä hetkenä hyvänsä katkeavia jännitteitä, oikein piinaava perhedraama taiten kirjoitettuna.
Gummerus 2022, 464 sivua.
Viisikko Lily- blogien lukupiiri jatkuu myös tänä vuonna. Lukupiiri on kyllä ollut antoisa, kun tulee luettua paljon sellaista mitä ei itse valitsisi normaalisti luettavaksi, ja lukupiiriläistemme kokemuksetkin ovat välillä huikean eriäviä, niin antoisaa kirjakulttuuria.
🎧Vuoden 2023 ensimmäiseksi lukupiiri kirjaksi valittiin kaunokirjallisuuden Finlandia voittaja 2022, Iida Rauman tapauskertomus Hävitys.
Kirja kertoo koulukiusaamisesta, muutoin en edes paljon avaisi tätä teosta, sitä että mistä se kertoo. Sillä se kertoo todella koulukiusaamisesta. Teos koskettaa jokaista, onko olemassa muka joku joka ei ole koskaan kokenut yhtään kirjan syrjimis- tai kiusaamistilannetta? Kirjan tapahtumista löytyy varmasti jokaiselle jokin samaistuttava tapaus. Kirja voi olla erityisen kamalaa luettavaa koulukiusatuille.
Hävitys kertoo kahden koulukiusatun A:n ja Iran lohdutonta tarinaa kouluvuosista. Kerronnan osat Turun kaupungin ympäristöstä, jäävät itselle kaukaisiksi, koska Turku on itselle vieras paikka. Kiusaamiskuvaus on kirjan ydin ja parasta antia. A ikään kuin istuu terapiassa ja kertoo sieltä tarinaansa, lopulta mietin onko A ja Ira sama henkilö eikä luokkakavereita.
Kun pulpetti hilataan vierestäsi kauemmas, kun joukkueeseen valitaan viimeisenä, kun opettaja on aina oikeassa tai valinnut suosikkinsa, kun välitunnilla paras kaveri on seinänvierus ja siinä lisääntyneet liiskaantuneet purukumit tai talonmiehen harava. Se sattuu, käy niin kipeää.
On niin perusteltua, että luokanopettaja vaihtuu tietyn vuosien välein ja yläkouluissa on aineenopettajat, aina eri. Teos saa myös opetustyössä työskentelevät varmasti tarkastelemaan omaa työtään.
Miten käy nykypäivänä niille peruskouluissa syrjityille, joilla on toivon kipuna silmäkulmassa toisen asteen tai korkeakoulu opintojen suhteen. Koulu vaihtuu, opettajat vaihtuvat, ehkä jopa paikkakuntakin ja on uusia mahdollisuuksia saada ystävä, ystäviä. Koronan jälkimainingeissa sosiaaliset suhteet ovat entistä hankalampia, ja entäpäs jos uusi koulu käyttää digi-aikaa enemmän kuin tarpeeksi ja opintoja suoritetaan paljolti etänä. Mitä tämä tekee syrjittyjen ja kiusattujen uusille mahdollisuuksille?
Kirja kosketti, suretti, ravisutti. Kirja myös jätti jälkeensä ahdistusta. Mitä minä voisin tehdä paremmin näiden aikuisen elämän kynnysmatolla seisovien teinien eteen? Kuinka voin kestää tämän joka päivä, jokaisessa peruskoulussa tapahtuvan ketjun ja yksin välituntia viettävien nuorten ahdistuksen? Maailmassa, joka on muutenkin täynnä synkkiä uutisia.
Kirja liikautti jotain sisälläni. Lue ja koe tunteita.
Siltala 2022, 370 sivua.
Muita koulumaailmaan sijoittuvia kirjoja, joita olen lukenut.
Kaikki lokakuun taivaat, Elina Annola.
Loppuunpalamaton,Anni Lötjönen.
📚Marja-Leena Tiaisen Lauantaitanssit vie lukijansa kahdeksankymmentä luvun alkupuolen arkeen.
Maija on viisissäkymmenissä oleva kotirouva. Maijan ja Juhanin kaksi aikuista lasta asuvat jo omillaan ja elämä on tasaista, tylsää tallaamista, joka lauantaisine rutiineineen. Maija on Kinnaskahden kirkonkylän kuulu karjalanpiirakoiden ja muidenkin kahvipöydän herkkujen loihtija. Niinpä Maija on monesti emännöimässä ja auttelemassa kylän juhlissa.
Juhani työskentelee koulun talonmiehenä, mutta joutuu yllättäen sairauslomalle. Juhani on jo kauan haaveillut lapsuuden kotinsa lunastamisesta ja siellä vakituisesta asumisesta, kaukana kaikesta, syrjässä omassa rauhassa. Maija taas haaveilee päivätyöstä. Miten nämä pariskunnan toisistaan eroavat haaveet voi sopia yhteen ja mitä kyläläiset siihen tuumaavat?
Kipakka, totuudenmukainen ja jossain pirteissä yhä nykypäiväinenkin kertomus kotirouvasta ja hänen itsellisyydestään.
Oikein hyvä peruskirja, nopea lukuinen, väliin vanhahtavan hauskakin. Viihdyin hyvin tämän parissa.
Icasos 2022, 279 sivua.
📚 Mikko Vienonen Leipomon lapset
Kolme serkkua, Kimmo, Arto ja Heli, he kaikki ovat ponnistaneet tahoilleen suvun leipomosta kesätöiden jälkeen leivän paistosta ja viinerin täyttämisestä kuka mihinkin. Arto edelleen leipomon uunien edessä paistaa leipiä, Kimmo roikkuu jossain haavemaassa nuoruuden aikaisen punk- bändin siivin ja Heli rakentaa talon sekä perheen. Unelmista totta vai ei sittenkään?
Kirja kertoo näiden serkusten leipomon lasten elämäntarinat 70-luvulta tähän päivään.
Ei naurattanut, ei koskettanut mitenkään tämä kirja. Kielessä oli jotain liikaa, liian uhittelevaa, liian täynnä kliseitä. Luin kirjan loppuun, mutta vuosilukujen ja kertojan vaihtelut tekivät kirjasta tylsän ja jopa sekavan.
Teos 2022, 256 sivua.
📚Henna Karhun Aaltojen ääni oli kielellisesti jotain aivan eriskummallisen keskeneräistä, sanan todellisessa merkityksessä. Useista virkkeistä puuttui sanoja, joita lukija sitten pohtii ja miettii mikä sana tähän tulisikaan. Tekstissä on paljon epäjohdonmukaisuuksia, tai sitten ne ovat virheitä. Kun ollaan menossa metsään, mentiinkin lopulta merelle. Tallainen teksti turhauttaa ja tekee kirjasta hidas lukuisen. Luin kuitenkin kirjan loppuun, koska halusin tietää loppuratkaisun.
Erin, Ava, Kim ja Will ovat ystävä porukka joka pakkaa kimpsunsa ja kampsunsa ja matkaavat useammaksi kuukaudeksi Skotlantiin vanhan kartanon siivouspuuhiin. Avan suku on perinyt kartanon ja ystävykset lähtevät katsomaan kartanoa ensimmäistä kertaa ja siivoilemaan sinne. Rakkautta ja kummallista kummittelua, sekä historiallisia takaumia alkaa ilmestyä Erinin elämään matkan edetessä.
Kirja oli ehkä kummitustarinamainen, rakkausromaani, jossa ehkä haettiin jotain fantasiakirjojen tyyliä. Takakansi lupasi hyvää, mutta itse hyllyttäisin tämän aikuisten kirjojen sijaan nuorten hyllyyn.
Books on Demand 2022,260 sivua.
📚Mikko Kalajoen huumoridekkari Jälkilöyly tuntui alkuun sekavalta ja liikaa henkilöhahmoja vilisevältä kirjalta, mutta kun alkuun pääsi kirja eteni pilke silmäkulmassa nopeaan tahtiin.
Matilda on eronnut miehestään Antonista. Heillä on yhteinen poika, joka asuu Matildan luona, mutta vierailee viikonloppuisin isällään. Sininen Ford alkaa pyöriä kulmilla ja outoja alkaa tapahtua. Menossa vilisee mukana Matildan naapurissa asuva kirjailija, Matildan muistisairas äiti ja muutama eri tason konna ja kätyri. Ruumiita tulee ja väärinkäsityksiä syntyy, mutta kuka tätä kaikkea pyörittää ja sotkee ja kuka on kuka.
Mukava huumoridekkari, mutta jos on dekkareiden ystävä saattaa tämä tuntua pilailulta. Saa nauramaan, joten tartu tähän avoimin mielin.
Otava 2023, 302, sivua.
📚Caroline Säfstrandin Onnellisten loppujen kerho on todellinen hyvän mielen karkki tai kuppi kahvia ja laskiaispulla.
Leskeksi jäänyt Cecilia on jämähtänyt miehensä kuoleman jälkeen paikoilleen, mutta onneksi hänellä on talvipuutarhansa silmäterineen kotona. Cecelian sisko eroaa yllättäen ja muuttaa Cecelian luokse, he eivät ole olleet tekemisissä kymmeneen vuoteen riitansa takia. Cecelia ja kaksi muuta naista löytävät yhtäaikaa supermarketin pihalta kaupasta lähtiessään tuulilasistaan lentolehtisen, kutsun Onnellisten loppujen kerhoon. Kerho kokoontuu joka torstai ystävllisen Samin kotona. Cecelian lisäksi kerhoon saapuvat Ivy ja Lisbeth. Ivy on nuori äiti, joka on huolesta suunniltaan ja Lisbeth on päiväkodin kokki, joka on tylsistynyt ainaiseen kotona olemiseen ja lastenlasten vahtimiseen ja kaipaa vauhtia elämään. Lue millaiset onnelliset loput nämä naiset kirjoittavat itse itselleen.
Takuu varma hyvää mieltä levittävä kirja.
Karisto 2022, 342 sivua.
Tammikuussa luin 7 kirjaa, 2273 sivua. Tämä on ihan sopiva määrä kuukauden kirjoiksi.
Ja eikun kohti helmikuun kirjoja, tulet yllättymään Viisikon genre valinnasta helmikuulle.
~Villasukka~
[…] Iida Rauma, Hävitys. […]
Kiitos taas, näitä koonteja on mukava lukea! Itseäni alkoi kinnostaa Dayn teos. Taidanpa napata äänikirjakirjastoon…
Luen / kuun telen parhaillaan Elina Annolan Kaikki lokakuun taivaat -teosta. Se ei ihan yllä kirjailijan esikoisen tasolle. Tänään blogissani julkaistaan esikoisen arviointi. Loistava kirja!
Minna
Kiitos Minna. Minustakin Annolan esikoinen oli parempi. Dayn kirja oli kyllä mukavaa vaihtelua.