19 vinkkiä ulkomaille muuttajalle

 

Olen miettinyt tätä postausta kauan. Lähinnä siksi, että olen tässä viimeisen puolentoista vuoden aikana toivonut useaan otteeseen että
Oispa joku kertonut!

Tässä siis kootut ohjeeni sinulle, joka suunnittelet tai jo toteutat ulkomaille muuttamista.

 

IMG_3123.JPG

 

– Älä ota mukaan niitä vaatteita joita et Suomessa koskaan käyttänyt. Ehkä ulkomailla oon räväkästi pukeutuva, vaikken Suomessa ollutkaan. Et ole.

– Jos haluat päästä helpolla, hanki heti poikaystävä. Kulttuurit saattavt törmätä vähän yhteen, mutta ainakin sinulla on olkapää jota vasten itkeä kaikkea. Niin läheisiä ystäviä kun tuskin saat heti ensimmäisinä kuukausina hankittua.

– Vuokraa asunto sellaiselta alueelta, joka tuntuu turvalliselta. Valitse mielummin turvallisen tuntoinen alue kun unelmien koti. Mikään ei ole epämukavampaa uudessa vieraassa kapungissa kun kulkea ns. pelko persiissä.

– Asunnon voi vuokrata myös väliaikaisesti, mutta jatkuvasta muuttamisesta tulee todella epäkotoisa ja irrallinen olo. 

– Käytä taksia tai uberia aina kun tuntuu siltä, että juuri nyt ei kannata kävellä.

– Hanki ennen ulkomaille muuttoa kaikki tarpeellinen jota tiedät tarvitsevasi: passin voi uusia ulkomaillakin, mutta se on hankalaa. Myös kaikkien erinäisten pikkuasioiden hankkiminen on vieraassa maassa hankalampaa, koska et tiedä mistä niitä saa. (Clas Ohlsonia on ikävä lähes joka viikko).

– Ota liioitellun paljon (reseptilääkkeiden lisäksi) sellaisia muita apteekkituotteita joita yleensä käytät (sinkkitabletit, alapäänhoitotuotteet, flunssalääkkeet jne). Niitä on kivempi kaivaa matkalaukusta, kun lähteä metsästämään puolikuntoisena puutteellisella kielitaidolla.

 – Ota mukaan omat pussilakanat ja naamapyyhe. 

 

IMG_3122.JPG

 

– Selvitä samantien lähin terveyskeskus, päivytys ja niiden aukioloajat.

– Älä ole liian nirso: luultavasti tulet aluksi hengailemaan ihmisten kanssa, joista ei loppujen lopuksi tulekaan sydänystäviäsi, mutta ei se mitään. On kuitenkin hyvä alkaa haalimaan ystäväpiiriä saman tien, sillä ulkomailla on ihan samat ongelmat kuin muuallakin. Ystävät saattavat muuttaa, alkaa seurustelemaan ja linnoittautua kotiin tai sitten suhteet voivat muuten vain väljähtää.

– Liity Facebook-ryhmiin, joissa on muita samassa tilanteessa olevia. Yleensä joka maalla ja isoimmilla kaupungeilla on joko omat Suomalaiset xx-maassa tai xx maan International friends –ryhmät. Niissä on helppoa kysyä kaikki ne tyhmimmätkin kysymykset.

– Hoida paperiasiat heti, äläkä vasta sillä hirveällä stressiviikolla kun tarvitset jotain saakelin numerotunnusta asap. Selvitä missä voit skannata tai ottaa kopioita tarvittaessa. Muista että aika moni maa Euroopassakaan ei ole Suomen tasoinen tietotekniikkayhteiskunta. Portugalissa käytetään vielä esimerkiksi todella paljon käsin täytettäviä lomakkeita, jotka liikkeen henkilökunta sitten naputtelee koneelle. Faksikaan ei ole täysin kadonnut esine.  

– Etsi oma turvapaikkasi. Esimerkiksi sellainen kahvila, jonne voi aina paeta silloin kun uusi maa murjoo päähän.

– Varaudu nettiin joka toimii aika usein, ei kuitenkaan aina. Myöskään rajaton 3g ei ole kaikissa maissa ihan perusjuttu.

– Sovi skypetreffejä, myös sellaisten tyyppien kanssa joiden kanssa et ehkä ole pitänyt niin hirveästi yhteyttä. Oman kielen puhuminen palauttaa omalla kohdallani ainakin aika tehokkaasti hymyn naamalle.

 

IMG_3121.JPG

 

– Tutustu ihmiseen jolla on auto. Tulet tarvitsemaan sitä aika varmasti. 

– Olet vieraassa maassa, nyt on mahis olla vähän erilainen kun yleensä. Jos kuitenkin tunnet olevasi ihan sama tyyppi kuin kotimaassakin, älä huoli. Sekin on ihan ok. 

– Pidä päiväkirjaa. Asioiden purkaminen tekee hyvää nyt (ja niiden muisteleminen tekee hyvää myöhemmin). 

– Muista että on todella normaalia elää ihan järkyttävää tunteiden vuoristorataa:
RAKASTAA tai VIHATA uutta maata vaihtelevasti suunnilleen joka toinen päivä. Ulkomaille muuttaminen on yksi suurimmista muutoksista, mitä ihminen voi järkätä itselleen.

Sen ei kuulukaan olla helppoa, silloinhan sitä tekisivät kaikki vaan.

 

—-

 

My tips for someone moving abroad: 

take your own sheets with you, keep a diary, get a boyfriend.
And be prepared for the fact that is a one hell of a emotional rollacoaster.

 

 

 

 

Kommentit (29)
 1. Moikka! Missä maissa olet asunut? Kuinka kauan? Onko lemppareita :)?

 2. Moikka!
  Löysin vasta blogisi ja olen lähdössä vaihtoon Lissaboniin muutaman viikon päästä. Onko sulla antaa jotain hyviä vinkkejä uudelle lissabonilaiselle tai esim. tuleeko mieleen jotain tavaroita, mitä siellä ei myydä ja kannattaa ottaa mukaan Suomesta? Ootkohan kirjoittanut postausta aiheeseen liittyen? En vielä ehtinyt lukea kuin muutaman postauksesi, joten en ole vielä törmännyt ainakaan tällaiseen joka koskisi erityisesti Lissabonia (linkkaa ihmeessä tähän jos olet kirjoitellut, kiitos). Blogisi on vaikuttaa erittäin laadukkaalta ja mielenkiintoiselta, pitääkin jatkaa lukemista ! 🙂

  1. Tervetuloa! 

   En oo itseasiassa kirjoittanut sellaista. Sanoisin et lähes kaikkea kyllä saa, mut rasittavinta on just metsästää asioita, kun ei oo varma mistä niitä saa. Apteekkituotteita kannattaa kyllä hamstrata, ne kun ei oo koskaan samoja vanhoja tuttuja. Ja flunssan täällä saa niin helposti kun on kosteeta ja kylmää sisälläkin. 

   Täällä on onneks nykyisin Tiger, sieltähän saa lähes kaiken mitä ihminen voi tarvita. Joskus jopa salmiakkia!!!!!!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *